Askeri havacılık eserleri müzayedede satışa sunulacak

- Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek askeri havacılık müzayedesinde, Vietnam savaşında kullanılan 1960 yapımı kaskın da aralarında bulunduğu bin 360 ürün, satışa çıkacak

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek askeri havacılık müzayedesinde, Vietnam savaşında kullanılan 1960 yapımı kaskın da aralarında bulunduğu bin 360 ürün, satışa sunulacak.

Pera Mezat Müzayedecilik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gacıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzayedenin 28 Mayıs'ta Yeşilköy'deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstanbul Havacılık Müzesindeki müze hangarında yapılacağını söyledi.

Gacıroğlu, Pera Mezat'ın Türkiye'de satışı yasal olan her şeyi satan ve koleksiyonerlere ulaştıran bir firma olduğunu belirterek, "Bu bir Zonaro tablosu da bir gazoz kapağı da olabilir. Çünkü koleksiyonere, bizim için geçmişimizi geleceğe taşıyan birer kültür elçisi olarak bakıyoruz ve bu tarz ürünleri koleksiyonerlere ulaştırmak için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz." dedi.

Müzayedenin Kartal Vakfı yararına düzenleneceğinin altını çizen Gacıroğlu, sadece askeri ürünlerin satışa sunulduğu bir müzayedenin ilk kez gerçekleştiğinin altını çizerek şunları aktardı:

"Türkiye'de ilk defa yapılacak bir müzayede organize ettik. Bu müzayede askeri havacılıkla ilgili. Özellikle içerisinde bulunan ürünlerin askeri malzeme olması itibariyle, Türkiye'de yapılan ilk müzayede. Bu müzayedeyi daha özel hale getiren, İstanbul Havacılık Müzesine ait, Havacılık Müzesinde yapacağız müzayedeyi. Burada çok güzel bir atmosfer ve çok güzel bir koleksiyon var."

Mehmet Gacıroğlu, tüm koleksiyonerleri müzayedeye beklediklerini söyleyerek, "Müzayedemizde bin 360 ürün satışa çıkacak. Bunlar arasında patchler (armalar), uçak kıyafetleri, kasklar, jet uçaklarına ait parçalar, bröveler çeşitli ürünler, askeri malzeme yer alıyor. Müzayedeyi ocak ayında yapmayı planlıyorduk. Fakat askeri malzeme sattığımız için bunların izinleri bir süre aldı ve ocak ayından bu yana da tanıtımı yapıldı kendi web sitemizde. Bununla alakalı çok güzel olumlu dönüşler de alıyoruz. Zannedersem bundan sonra bu müzayedenin ikincisini ve üçüncüsünü de yapacağız." diye konuştu.

Türkiye'de ve dünyada eşi az bulunan ya da bulunmayan uçakların sergilendiği müze hangarında yapılacak müzayedede Vietnam savaşında kullanılan 1960 yapımı kask, 1970'lı yıllara ait fantom uçaklarında kullanılan kask, askeri jet göstergelerinin yanı sıra yüzlerce orijinal hava fotoğrafları da satışa sunulacak.