Arjantin ve Brezilya’dan Venezuela krizinde ara buluculuk kararı
- Arjantin ve Brezilya, Venezuela’da yaşanan siyasi krizde ara buluculuk yapma konusunda anlaştı
BUENOS AİRES (AA) – Arjantin ve Brezilya, Venezuela’da bir süredir devam eden siyasi krizin çözümü için ara buluculuk yapma kararı aldı.
Brezilya Dışişleri Bakanı Jose Serra, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri tarafından başkent Buenos Aires’teki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada’da kabul edildikten sonra, sürece dair açıklamada bulundu.
Serra, Brezilya’nın kritik bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, Arjantin’le bir uzlaşma yolu bulmak istediklerini söyledi.
“Venezuela konusunda tetikteyiz.” ifadesini kullanan Serra, Brezilya ve Arjantin’in ara buluculuk da dahil olmak üzere aynı yaklaşımı paylaştığını kaydetti.
Ayrıca Serra’nın ziyareti sırasında, Latin Amerika’nın en büyük iki ekonomisi durumundaki iki ülke arasında “İkili Siyasi Koordinasyon Mekanizması” kurulması konusunda mutabakat zaptı imzalandı.
İki ülke, Venezuela, Uruguay ve Paraguay’ın da üye olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı’nın (MERCOSUR) en büyük ticari ortakları arasında da yer alıyor.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden uzaklaştırılması sonrasında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Serra, ilk resmi yurtdışı ziyaretini de Arjantin’e gerçekleştirmiş oldu.
- Venezuela’da muhalifler sokaklara dökülmüştü
Geçen hafta ilan ettiği 60 günlük olağanüstü hal boyunca kendisine özel yetkiler tanıyan Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı binlerce protestocu, yakın zamanda, Caracas şehir merkezinden Ulusal Seçim Konseyi (CNE) binasına yürümek istemiş ancak polis barikatı ile karşılaşmıştı.
Polis, barikatı aşmak isteyen göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmişti.Muhalefet lideri Henrique Capriles de olağanüstü hal kararı hakkında, "Eğer Maduro bu kararı uygulamak istiyorsa, tankları ve savaş uçaklarını hazırlaması gerekiyor. Bu kararı güç kullanmadan uygulayamaz." ifadesini kullanmıştı.
- Venezuela muhalefetinden referandum tehdidi
Ülkedeki ekonomik krizden devlet başkanını sorumlu tutan muhalefet, Maduro’nun görevden alınması için referandum yolunu açan imzaları yakın zamanda CNE’ye sunmuştu.
Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) koalisyonundan yapılan açıklamada, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşamasında gerekli olan 200 bin imzanın 9 katı kadar imzalı dilekçenin toplanarak CNE'ye sunulduğu bildirmişti.
CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıya ulaşılırsa Venezuelalılar referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.
Geçen günlerde, dünyanın en yüksek enflasyon rakamlarıyla yüzleşen ülkedeki kriz nedeniyle bölge ülkeleri Arjantin, Şili ve Uruguay da Venezuela’da derinleşen siyasi krizin çözülmesi için bir an önce taraflar arasında etkin siyasi diyalog kurulmasını istemişti.