ARAYIŞ GERÇEĞİ VE ÖZKÖK'Ü YANILTAN HAFIZASI!

Ertuğrul Özkök'ün Arayış Dergisi ile ilgili yazısına, Yurt Gazetesi yazarı ve Özkök'ün eski çalışma arkadaşı Nahit Duru'dan düzeltme geldi.

Nahit Duru/Yurt Gazetesi

ARAYIŞ Dergisi ile ilgili yazı yazmamaya hep özen gösterdim. Bugüne kadar doğrusuyla yanlışıyla çok şey yazıldı ve ben polemiğe girmek istemedim. Ancak, Ertuğrul Özkök’ün geçen haftaki yazısı nedeniyle kimi konuları düzeltme gereği duydum.
12 Eylül istibdadının hüküm sürdüğü günlerde yayın hayatına başlayan ARAYIŞ, bugün basında çalışanların büyük bölümünün hayal bile edemeyeceği Ecevit ve bir avuç insanın faşizme karşı direnişinin kalesi oldu. Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatılana kadar da öyle kaldı. Bu bir avuç direnişçi içinde Ertuğrul Özkök de vardı.
Özkök, bazı konuları anımsamayabilir. Bunu normal karşılarım ama anımsamadığı konularda iddiada bulunmasını doğru bulmam. Hürriyet’teki köşesinde Özkök iki iddiada bulundu. Birincisi Başyazıları 6. Sayıdan itibaren kendisinin yazdığı, diğeri ise, Arayış’ı Aydın Doğan’ın finanse ettiği.
Özkök ARAYIŞ’a destek verenlerin arasına 5’inci sayıda katıldı. İletişim konularında yazılar yazacaktı. Ve ilk imzalı yazısı da 5. sayıda “Toplum ve Televizyon” başlığı ile yayınlandı.
7.sayıda Ecevit’in “İŞKENCE” konulu Başyazısı nedeniyle ARAYIŞ toplatıldı. Ecevit’le savcılıkta bir saate yakın ifade verdik.
Yazı, darbecileri rahatsız etmiş olacak ki, ARAYIŞ’a kuruluş döneminde – borç olarak- maddi katkıda bulunan, baskısını Milliyet Matbaası’nda yapan Aydın Doğan, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’na çağırılıp, “tehdit” edilince, dergiyi artık basamayacağını Ecevit’e bildirdi.
Bunun üzerine, yeni matbaa arayışına geçerek, ARAYIŞ’ı 14’üncü sayıdan itibaren İlnur Çevik’in Daily News Matbaası’nda basmaya başladık.
Bir iki hafta sonra da, İstanbul’da Tarabya Otel’de Milliyet’i temsilen, Aydın Doğan, Turhan Aytül ve Yekta Okur, Arayış ekibi olarak da Bülent Ecevit, ben, Şahin Mengü ve Murtaza Çelikel bir masa etrafında oturduk. Rahşan Ecevit ile Mehmet Erdül de orada idi. Her kuruşun hesabını yaptık. Bir iki pürüz vardı, onu da Milliyet’in Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Temuroğlu ile çözüp, ARAYIŞ’ın satış gelirlerinin önemli bir bölümünü Milliyet’e temlik ederek borcumuzu ödemeye başladık.
Görüldüğü gibi, ARAYIŞ’ın finansmanının Aydın Doğan tarafından sağlandığı iddiası doğru değil, ancak çıkış dönemindeki katkıları da inkâr edilemeyecek boyutta. ARAYIŞ, hemen ilk günden başlayarak; Murtaza Çelikel ile Mahmut Özdemir’in ve 3000’e yakın abonesinin maddi katkılarıyla, ortalama 50 bin dolayındaki satışıyla Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca kapatılana kadar ayakta kalmayı başardı. (Kapatıldığı gün 30 bine yakın satışı vardı) Sanayici Murtaza Çelikel, 1952 yılından Ecevit’in ölümüne kadar ön plana çıkmadan hep Ecevit’in yanında yer aldı. Bugün de Rahşan Ecevit ile Ecevit’in adını taşıyan vakıfta da kurucu olarak yer aldı.
Başyazıları 6’ncı sayıdan sonra Özkök’ün yazdığı iddiasına gelince;
Arayış’ta BAŞYAZI’lar 15’inci sayı dahil Ecevit tarafından yazıldı ve imzası ile yayınlandı. Bazı haftalar Ecevit 2 – 3 yazı yazdı. Kaldı ki, Ecevit, dergiye girecek yazıların çoğunu okuyarak önerilerde bulundu, kiminde ise değişiklik istedi.
ARAYIŞ’ın 16. sayısı hazırlanırken, 2 Haziran 1981’de, MGK’nın 52 sayılı kararı ile Ecevit’in yazması, adının dergide yer alması, kısaca mesleği olan gazeteciliği yapması yasaklandı.
19’uncu sayıya kadar dergide BAŞYAZI yer almadı. Daha sonra, Ecevit’in önerisi ile “Haftanın Yazısı “ başlığı altında bir köşe açtık. Bu köşe anonimdi. Konu Ecevit’e – Şahin Mengü veya benim tarafımdan – götürülüyor, O’nun önerilerini de dikkate alarak görev dağılımı yapıyordum.
“Haftanın Yazısı”na, benim dışımda, Şahin Mengü, Hasan Bıyıklı, Ertuğrul Özkök, Oruç Aruoba, Zeynep Aruoba, Haluk Gerger, Ş. Sina Gürel, Mehmet Erdül, zaman zaman Anayasa Mahkemesi emekli üyesi Ahmet Eroğlu ve M. Özcan Ültanır ile İsmail Aşıkoğlu gibi isimler önemli katkıda bulundular.
Katkıda bulunanlardan gelen yazıları bir arkadaşımız toparlıyor, “Haftanın Yazısı”nı Ecevit’in yaptığı değişikliklerden sonra dergide yayınlıyordum.
Yani Başyazı konusunda da hafızası Özkök’ü yanıltmış.
Ayrıntıya girmek istemiyorum, ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. 3’üncü sayısından itibaren içinde bulunduğum, 5’inci sayısından başlayarak Yazı İşleri Müdürlüğü görevini resmen üstlendiğim ARAYIŞ’ın, kurucusu ve Yayın Danışmanı Bülent Ecevit’in bana yazdığı iki yüze yakın nottan derlediğim, Hamzakoy’dan gönderdiği mektuptan, yayınlanmayan yazılarına kadar, ARAYIŞ’ın kitabı, İMGE Kitabevi tarafından basılıyor, yakında kitapçılarda olacak. Dileyen ayrıntıları ve doğruları kitaptan okuyabilir.






Konuta KDV zammı geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentleri İzleyecek

Kentsel Dönüşümün İlk Hedefi 6 Milyon Konut

Bülent Arınç: TOKİ’nin Alanını Daraltmamız Lazım Çok Açıldı

Dome Residence’da teslimler Eylül 2012’de

Sarphan Finans Park Ataşehir’e değer katıyor!

Bir Sene Sonraki Evinizi Şimdiden Görmek İster Misiniz?

Ilıksu Yaşamkent Zonguldak’ın Çehresini Değiştiriyor

Canan Evleri’nde Hemen Teslim Konutlar

14 Özel Eğitim Alanı Açık Artırmada

TOKİ kentsel dönüşümü nasıl gerçekleştiriyor?

İnşaat sektörü KDV için ortak öneri sunacak!

Gayrimenkul Zirvesi sektörün nabzını tuttu!