Ara Güler'in tablosu TGC Basın Müzesi'ne asılacak!

Ara Güler’in TGC tarafından yapılan yağlı boya tablosu yarın Basın Müzesi binasına asılacak.

Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basına hizmet veren ustaların portrelerini yaptırarak müzenin içeriğini zenginleştirmeye devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla ressam Ebülfez Ferecoğlu; usta gazeteci ve fotoğrafçı Ara Güler’in yağlı boya portresini yaptı. Portre, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi ve Bizim Gazete’nin kuruluş yıl dönümü olan 10 Haziran Salı günü saat 16.00’da düzenlenecek törenle, gazetecilik tarihine emeği geçmiş ve iz bırakan gazetecilerin tablolarından oluşan Basın Müzesi’ndeki Gazeteci Portreleri Galerisi’ne asılacak. Törene TGC Başkanı Turgay Olcayto ve yönetim kurulu üyeleri ile gazeteciler katılacak.

ARA GÜLER KİMDİR?
Ara Güler, 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. 1950'de Yeni İstanbul Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam etti. Fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar veren Güler, 1961 yılına kadar Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergileniyor.

BASIN MÜZESİ'NDE 60’DAN FAZLA PORTRE VAR
Bünyesinde bulundurduğu eserlerle “Türk basın tarihinin hafızası” olarak nitelendirilen TGC Basın Müzesi, sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, hobilerini, kişisel eşyalarını, hobilerini sergiliyor. Şu anda 60’dan fazla gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de sergileniyor. TGC Basın Müzesi, hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazeteler ve kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzede 30 binin üzerinde kitap bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı müzeden yararlanıyor.

GİYOTİNDEN SANAL ARŞİVE UZANAN SERÜVEN
Basın Müzesi, basın teknolojisinin başlangıçtan günümüze kadar olan değişimini gözler önüne seriyor. Müzede, dönemin çeşitli gravürlerine ve tarihçesine bakılarak Türkiye’deki ilk basım olayı olarak bilinen 1729’da İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaanın maket matbaası ve bastığı örnekler, taş baskı, düz baskı makinesi, rotatif, giyotin ve çeşitli dönemleri yansıtan baskı makineleri yer alıyor.
Diğer odalarda ise Türk gazetecilik tarihinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vekayi-i Mısriye gazetesi ile basın tarihinin ilk basamaklarını anlatan belgeler ve gazeteler bulunuyor. Ayrıca 2. Meşrutiyet’le birlikte gerçekleşen basın patlaması, Meclisin açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Latin harflerine geçiş ve günümüze kadarki süreci içeren belgeler, fotoğraflar da müzede sergileniyor. 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları ise “Öldürülen Gazeteciler” bölümünde görülebilir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, müzecilik açısından taşıdığı bu üstünlüğünün yanı sıra kültür ve sanat etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Müzenin ikinci katında bulunan Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi’nde 6 ayrı salonda sergi yapılabiliyor. Sanat Galerisi’ne bağlı olan atölyede ise uygulamalı resim çalışmaları yapma imkânı sunuluyor. Müzenin üçüncü katında ise, uzmanlık kütüphanesi yer alıyor.

ESKİDEN SANSÜR BİNASIYDI
Dünyadaki benzerlerinden daha üstün niteliklere sahip olan Basın Müzesi, 1865 yılında dönemin Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından İtalyan Mimar G. Fosetti’ye Neo Klasik tarzda yaptırıldı. Maarif-i Umumiye Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) ve İstanbul Darülfünunu hizmetlerinde kullanılan bina II. Abdülhamit döneminde Sansür Heyeti tarafından kullanıldı. 1908 yılında Şehrülemaneti’ne (İstanbul Belediyesi) devredildi. Tarihi bina, Nezih Demirkent’in başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983 yılında Cemiyet’e tahsis edildi. 1984-1988 yılları arasında restore edilen bina 9 Mayıs 1988 tarihinde hizmete açıldı.