'Ananas'lı konuşma için soruşturma başlatıldı

Başsavcılık, ses kayıtlarının internete düşmesinin ardından res'en soruşturma başlattığı iddia edildi.

T24'ten Arzu Yıldız'ın haberine göre, Gülen’e ait 1 Kasım 2013 tarihli bir konuşma olduğu belirtilen ve içinde geçen “Bu dostlarımıza Uganda’dan ananas falan gelmiş” ifadesiyle siyasi mesajlara konu olan konuşma üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi.

Sabah gazetesinin, sosyal medyada günlerce tartışılan olayla ilgili bir haberinde "elmas" olduğu iddiasını da öne sürdüğü "ananaslar"ın geçtiği konuşma soruşturma konusu oldu.

Alınan bilgiye göre, Başsavcılık, ses kayıtlarının internete düşmesinin ardından res’en soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde Uganda İstanbul Fahri Konsolosu ve TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay ve Türkiye'nin Kampala Büyükelçiliği'nden bir Türk yetkili adliyeye giderek ifade verdi. Soruşturmanın Memur Suçları Bürosu'nda Şaban Yavuz tarafından yürütüldüğü, iddianın da “görevi kötüye kullanmak” olduğu öğrenildi.

Savcılık kaynakları soruşturma konusunun Sabah gazetesinin aslında “elmas” olduğu iddialarını paylaştığı ses kayıtlarında geçen “ananas ticareti” olmadığını belirtirken, aynı görüşmede geçen bazı işadamlarına bir “rafineri işi” için teklif götürülmesiyle ilgili olup olmadığı konusundaki sorular yanıtsız bırakıldı.

T24’ün ulaştığı Mustafa Günay’ın danışmanları Günay’ın ifade vermediğini belirttiler. Ancak savcılık, Günay ile ilgili olarak “İfadesi alındı” bilgisini verdi


'Siz anladınız ananasın ne olduğunu'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gülen cemaatinin "yasadışı" dinlendiğini açıkladığı konuşmada geçen “ananas” sözlerine sık sık gönderme yapmış ve "Burası ananas cumhuriyeti değil. Siz anladınız o ananasın ne olduğunu" gibi sözlerle Gülen ve onunla temasta olan bazı işadamlarına tepki göstermişti.


Arınç: Ananas dile dolanmasın

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, NTV'de yayınlanan açıklamasında şunları söylemişti:

"Uganda'da ananas beni biraz ilgilendiriyor. Türkiye'den birisi telefon ediyor. Koç'un ismi geçiyor, Hocam Uganda'dan ananas geldi, diyorlar. Hakperest olmak lazım, birine kızabiliriz, ama bir gerçeği de insanın yeri geldiğinde ifade etmesi lazım.
2010'du sanırım ben 5 ülkeden sorumluyum. Afrika'da Uganda bende. Karma Ekonomik Kurul toplantıları ekonomik ilişkileri geliştirmek içindir. Uganda'da toplantı yapmaya karar verdik. İlk kez gidiyoruz. Uganda ile diplomatik ilişki kuralı 3 yıl olmuş. Büyükelçi gitmiş, ama oturacak yeri yok. 40'a yakın işadamıyla gittik, çok güzel görüşmeler yaptık. Biz gittiğimizde bizi karşılayacak büyükelçi yoktu, kalacak yer yoktu. Bizi karşılayanlar oraya okul kuran öğrencilerdi. Yemeğe onlar götürdü, Cumhurbaşkanı'yla görüşmeye onlar katıldı. 11 yıl önce bu gönüllü insanlar okul kurmuşlar, Cumhurbaşkanı'yla iç içe çalışıyorlar.

Dolayısıyla bu ananası, bu Uganda'yı dile dolamamak lazım. İşadamlarını, yurtdışında yatırım yapması konusunda ayıplamamak lazım."