ANADOLU AJANSI'NIN YENİ VERİ MERKEZİ AÇILDI

AA, 100. yıl vizyonu çerçevesinde attığı adımlara bir yenisini daha ekleyerek teknolojik altyapısını yeniledi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) dijital bilgi işlem verilerinin, medyaya özgü sistemler aracılığıyla depolandığı Veri Merkezi ve Sistem Altyapısı hizmete girdi.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA Genel Müdürlük binasındaki yeni Veri Merkezi'nin açılışını yaptı.

Öztürk, buradaki konuşmasında, AA'nın son teknolojiyle donatılmış veri merkezinin, dünyadaki gelişmiş sistemler incelenerek hazırlandığını belirtti.

Merkezin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Öztürk, Anadolu Ajansı Teknik Servis çalışanlarının, bir yıldır merkezin hazırlanması için çaba harcadığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

100. yıl vizyonuna uygun olarak teknik atılım

Bu yılın, AA için ektiğini biçme yılı olduğunu vurgulayan Öztürk, "Geçen yıl teknik olarak ektiğimiz Veri Merkezi'ni şimdi biçiyoruz. Veri Merkezi sayesinde Anadolu Ajansı daha hızlı, daha güçlü habercilik yapacak. 100. yıl vizyonumuza uygun olarak teknik atılım yapıyoruz" dedi.

Öztürk, "hayırlı uğurlu olsun" diyerek Veri Merkezi'nin açılış kurdelesini kesti, merkezi gezerek yetkililerden bilgi aldı. Genel Müdür Kemal Öztürk daha sonra, AA çalışanlarıyla pasta kesti. Açılış törenine, AA Genel Müdür yardımcıları Ebubekir Şahin ve Ahmet Tek, AA Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi, AA Bilgi Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka ve davetliler katıldı.

Yeni Nesil Veri Merkezi

AA'nın Yeni Veri Merkezi ve Sistem Altyapısı, dijital bilgi işlem verilerinin medyaya özgü sistemler aracılığıyla saklandığı yüzlerce sunucu, disk ve yedekleme sistemini barındırıyor.

Merkez güçlü elektrik, iklimlendirme ve internet altyapısıyla donatıldı. Kesintisiz 7/24 çalışan, yeni nesil güvenlik sistemlerine sahip merkez, yedekli, "Green IT" yönetimiyle daha az enerji harcayan, uluslararası "TIER 3" Veri Merkezi standartlarını destekleyen bir sistem altyapısı sunuyor.

Veri Merkezi'nde, ısı, nem, sıcaklık, gibi değerler sensörler aracılığıyla takip ediliyor. Bu değerlerdeki değişimler, SMS ve e-mail yoluyla sistem yöneticilerine anlık iletiliyor.

Gelecekte 40 Gbps ve 100 Gbps altyapıları destekleyecek şekilde kurulan sistem yapısına, ilk yatırım maliyetini ve tasarımını koruyarak kapasiteyi arttırma özelliğiyle yeni nesil teknolojileri destekleme özellikleri eklendi.

Sistem odası tasarımı ve işçiliği, üretici firma tarafından yetkilendirilmiş, yurt dışı eğitim programlarını başarıyla tamamlayan Türk mühendis ve teknikerleri tarafından hayata geçirildi.

Veri Merkezi'nin 10 Gbps hızındaki kablolama altyapısı, kurulumu ve test sonuçları ise İrlanda'dan gelen üretici firma mühendislerince yerinde incelendi ve 20 yıllık kablolama altyapı garanti belgesi verildi.