ANADOLU AJANSI YÖNETİMİNİ ŞOK EDEN RAPOR! RAPORDA NELER VAR?
Yeniden yapılanma çalışmalarını sürdüren Anadolu Ajansı, bağımsız bir şirkete analiz raporu hazırlattı.
Hazırlanan “Haber Kullanımı ve Mali Durum Analizi” isimli rapor, Ajans yönetimine teslim edildi.
Kaçak haber kullanan yüzlerce internet sitesi, gazete ve televizyon
Rapora göre Anadolu Ajansı’nın günlük 645 haber, 650 fotoğraf ve 120 video görüntüsü servis ediliyor. Servis edilen bu ürünlerin gazetelerde kullanımı yüzde 65, televizyonlarda yüzde 76, internette kullanımı da yüzde 93. Ancak bu denli yüksek kullanıma rağmen Anadolu Ajansı (AA) mahreci haberlerin sadece yüzde 30’unda kullanılıyor.
Ajansın günlük ürettiği haber, fotoğraf ve görüntüleri kimlerin nasıl kullandığını öğrenmek için yapılan araştırmada yüzlerce internet sitesinin “copy-paste” yöntemiyle ajansın haberlerini kaçak kullandığı tespit edildi.
Ajans, ayırca haberlerin internet sitelerindeki kullanımını ölçmek için bir yazılım gerçekleştirdi.
Yazılımdan gelen raporlar da aynı nitelikte. Binlerce internet sitesini tarayan sistem, yüzlerce haber sitesinin izinsiz haber, fotoğraf ve görüntü kullandığını tespit etti.
Ayrıca yerel ve ulusal gazeteler, dergi ve televizyonlar üzerinde yapılan araştırmada da ajansın haberler ve görüntülerinin izinsiz kullanıldığı anlaşıldı.
Raporda, sözleşmelere ve telif hakları yasasına aykırı olan bu durumla ilgili bugüne kadar herhangi bir girişim yapılmadığı vurgulandı.
Fotoğrafları izinsiz satılıyor
Raporda yabancı bazı haber ajanslarının Anadolu Ajansı’yla olan anlaşmalarını suiistimal ettikleri de belirtildi. Rapora göre birçok yabancı ajans ve gazete AA'dan servis edilen haber ve fotoğraflara kendi muhabirleri veya logolarıyla yayıma sunuyor.
Gazete ve tvlerde ajans haberlerinin kullanımı
Televizyonlarda Ajansın görüntülerindeki (AA) mahrecinin görülmemesi için kimi zaman görüntü büyütülüyor, kimi zaman da mahreç üzerine yama yapılıyor. Bir başka değişle Ajansın yüz haberinden sadece 30’unda (AA) mahreci kullanılıyor.
Şifreler elden ele dolaşıyor
Raporda bir başka şaşırtıcı tespit de Ajansın haberlerinin takip edildiği internet sitesinin şifrelerinin ücretsiz olarak yüzlerce kişiye verildiği bunların kimler olduğunun tespit edilemediği gerçeği.
Siteye girişi sağlayan şifrelerin yıllarca değiştirilmediği için elden ele dolaştığı, binlerce kişinin siteye ücretsiz girdiği ve haberleri elde ettiği tespit edildi. Raporda bu şifrelerin acilen değiştirilmesi tavsiye ediliyor.
Dengesiz fiyat politikası ve kurumun uğradığı zarar
Rapor, Anadolu Ajansı aboneleri arasında inanılmaz bir fiyat dengesizliğinin de olduğunu ortaya çıkardı. Televizyon, gazete, resmi kurum, şirket ve internet siteleri çeşitli zaman aralığında birbirinden oldukça farklı rakamlarda abone olduğunu tespit eden rapor, bu fiyat dengesizliği yüzünden kurumun milyonlarca lira zara uğradığını iddia ediyor.
Raporda bazı internet sitelerinin aylık 100 TL’ye abone olduğunu bazı sitelerin ise aylık 10.000 TL ödediği örnek gösterildi.
Aynı dengesizliğin gazete ve televizyonlar arasında daha da büyük boyutta olduğu vurgulandı. Şu anda büyük ticari kuruluşlar haline gelen bazı televizyonların yıllar önce yaptıkları düşük miktardaki sözleşmelerin hiç değiştirilmediği ve komik sayılabilecek rakamlar ödeyerek aboneliklerini sürdürdüğünü vurgulayan rapor, aynı ayardaki bir başka televizyon kanalının ödediği yüz katı abonelik bedelinin hem ticari ahlaka uymadığı hem de kurumu çok ciddi zarar uğrattığı ifade ediliyor. Raporda bu fiyat dengesizliğinin kişisel ilişkiler ve “hatırlı insanların” baskısı sonucu oluştuğu iddia ediliyor.
Anadolu Ajansının tüm bunlardan dolayı uğradığı zarar ne kadar?
Raporu hazırlayan kuruluş, uluslar arası standartlarda ve diğer haber ajansları arasında yaptığı araştırma sonucunda Anadolu Ajansının uğradığı zararı tahmini olarak tespit etmeye çalıştı.
Raporda kaçak haber kullanımı, fiyat politikasının yanlışlığı ve ucuz abonelikler nedeniyle Ajansın yıllık olarak 20 Milyon TL zarar uğradığı ifade ediliyor. .