Anadolu Ajansı 'Oradaydı'
AA, en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye (Mısır, Filistin ve Suriye) dair arşiv değeri taşıyan kitaplar yayımlamaya başlıyor..
Anadolu Ajansı (AA), en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye (Mısır, Filistin ve Suriye) dair arşiv değeri taşıyan kitaplar yayımlamaya başlıyor.
Anadolu Ajansı (AA), son yıllarda ön plana çıkardığı uluslararası haberciliğini kitap dünyasına taşıyor. Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri her gün dünyanın dört bir yanındaki abonelerine ulaştıran AA, yaptığı çalışmaları kitaplaştırıyor.
AA, en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye dair arşiv değeri taşıyan kitaplar yayımlamaya başlıyor. Habercilik yaptığı ülkelerde tarihe tanıklık eden AA, Mısır, Gazze ve Suriye konulu üç kitabı üç dilde kitapseverler ile buluşturacak.
Kitaplarda, 2011'den bu yana Ortadoğu'da özellikle Mısır, Suriye ve Gazze'de yaşanan gelişmeler savaş ortamlarında bulunan uzman habercilerin araştırmalarıyla kronolojik olarak anlatılıyor. Öncelikle ülkelerin kısa siyasi tarihçeleri, meydana gelen olaylar ve haber niteliği taşıyan konular detaylı bir şekilde işleniyor. Buna ek olarak o ülkede görev yapmış ve olaylara şahitlik etmiş habercilerin kişisel izlenimleri ve tanıklıkları da kitaplarda önemli bölümler olarak yer alıyor.
"Oradaydı" başlığı altında yer alan bu tanıklıklarda haberciler olaylar yaşanırken, fotoğraf çekerken ya da görüntüleri kaydederken neler yaşadığını, neler hissettiğini anlatıyor.
- İlk kitap 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nde -
Üç kitaptan ilki "Yarım Kalan devrim, Mısır" adıyla piyasaya çıkacak. Kitap, Rabia katliamın yaşandığı 14 Ağustos'ta kitapçılarda hazır olacak. Mısır kitabını 30 kişilik haberci ve editör ekibi üç ayrı bölümde hazırladı. Bölümlerde kısa Mısır tarihi, Mübarek'in devrilmesi ve General Sisi darbesiyle Mursi'nin devrilmesi anlatılıyor.
Olayları yakında takip eden AA habercileri de Mısır'da olayların sembolü olan Tahrir ve Rabia Meydanı'ndaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile okuyucuya sunuyor.
Mısır kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Özellikle Rabia Meydanı'na yapılan kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği ilk kez bu kitapta anlatılmış olacak. Birçok habercinin kanlı olayları izlerken gözyaşlarını tutamadığı ve uzun süre etkisinden kurtulamadığı tanıklıklar bölümünde anlatılıyor.
- Rabia işaretinin ilk kez görüldüğü fotoğraf -
Kitap tüm dünyada yaygınlaşan Rabia işaretinin nasıl ortaya çıktığı da ilk kez detaylıca anlatılıyor. AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün kendi tanıklığını anlattığı bölümde, Mısır'da Rabia işaretini ilk keşfeden ve gösteren kişilerin fotoğrafı yayımlanacak.
Mısır kitabını son yılların en büyük dramının yaşandığı Gazze kitabı ve hala savaşın can aldığı Suriye kitapları takip edecek. Eylül ayında ise kitapların Arapça ve İngilizce baskıları yapılarak dünya kitapçılarına dağıtılacak.
Ajans, her üç kitap için düşük fiyatlı baskılarının haricinde özel numara verilmiş ve ticari olarak satılmayan koleksiyon baskılar yapacak. Sınırlı sayıda yapılacak bu özel baskı sadece devlet erkanı, önemli kütüphane ve koleksiyonculara verilecek.