ANADOLU AJANSI 93. YILINI KUTLUYOR; AA'NIN 100. YIL HEDEFLERİ NELER?
Anadolu Ajansı, 100. Yıl Vizyonu'nda 2020 yılına kadar ''dünyanın en etkili ilk 5 ajansı'' arasına girmeyi hedefliyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, 100. Yıl Vizyonu'nda 2020 yılına kadar ''dünyanın en etkili ilk 5 ajansı'' arasına girmeyi hedefliyor.
Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar Bölge Müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle Anadolu Ajansı, dünyanın en etkili ve güçlü haber ajansları sıramasındaki yerini yukarılara taşıdı.
Anadolu Ajansı, arşivindeki 1,8 milyona yakın fotoğraf ile Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. Arşive her gün ortalama 1000 güncel fotoğraf eklenirken, önceki yıllara ait negatif filmleri dijital ortama aktarma çalışmaları da sürüyor.
Her yıl çok sayıda fotoğraf ödülü kazanan Anadolu Ajansı, düzenlediği sosyal içerikli sergilerle de kamuoyunun beğenisini kazanıyor.
Halen 180 olan günlük video üretimini 2013 yılı sonu itibariyle günlük 200 videoya çıkarılmasını hedefleyan Anadolu Ajansı, yurt içinden ve yurt dışından gerçekleştirdiği canlı yayınlarla abonelerine anlık görüntü hizmeti de vermektedir.
Anadolu Ajansı'nda her sabah Editör Masası'nda gündem toplantısı yapılıyor. Genel Müdürlüğün merkezinin yer aldığı Ankara'daki haber birimlerinin yöneticilerinin tamamının hazır bulunduğu Editör Masası'ndaki toplantılara dönem dönem bakanlar ve yabancı devlet adamları da konuk ediliyor.
Yurtdışında 45 ülkede temsilcilik düzeyinde temsil edilen AA, 2020 yılında bu sayıyı 80'e çıkarmayı hedeflemektedir.
AA, bu tarihe kadar, Türkçe-Azerice, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe, Boşnakça, Fransızca, Farsça, Çince, Fransızca, Almanca, İspanyolca dillerinde de yayın yapmayı amaçlıyor.
2012 yılını belirlediği hedefler için "başlangıç yılı" ilan eden AA, Saraybosna merkezli Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü 11 Mart 2012'de hizmete soktu.
Balkanlar Bölge Müdürlüğü, kısa sürede, Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça haber yayınlarıyla bölgeye ve dünyaya yeni bir soluk getirmeyi başardı.
2012 yılında yayın hayatına başlanan bir diğer dil de Arapça oldu. Arapça yayınlarına merkez olarak Kahire seçildi ve burada kurulan Ortadoğu Bölge Müdürlüğü ile 24 ülkenin haber nabzı yakından takip ediliyor.
Erbil merkezli Kürtçe Haber Servisi 2013 sonbaharında yayına başlayacak.
AP (ABD), AFP (Fransa), DPA (Almanya), EFE (İspanya), ANSA (İtalya), XINHUA (Çin Halk Cumhuriyeti) gibi uluslararası ajansların yanı sıra 50'den fazla ülkenin haber ajansıyla işbirliği yapan Anadolu Ajansı'na bu kaynaklardan her gün binlerce haber akmaktadır. Bu haberleri medyanın hizmetine sunan Anadolu Ajansı, söz konusu yabancı ajanslara da Türkiye'deki gelişmeleri aktarmaktadır.