AMERİKALILAR FUTBOLU NEDEN SEVMEZ? ONLARI BU SPORDAN HANGİ TÜRK TAKIMI SOĞUTTU?

Amerikalıların "soccer" adını verdiği futboldan hoşlanmamalarının nedeni geçmişte bir Türk takımına 5-0 yenilmeleri. İşte ayrıntılar!

Herşey CNN International'ın futbol editörlerinden James Montague'nin, "Amerikalılar futbolu neden sevmez" isimli köşe yazısında, Beşiktaş ile ilgili çok ilginç bir olayı kaleme almasıyla başladı. Montague, ABD Milli Futbol Takımı'nın eski oyuncuları, eski kaptanları, yöneticileri ve taraftarıyla konuşmalarını derlediği yazısında, Amerikalıların futbolu sevmeme nedenleri arasında, geçmişteki çok ilginç bir olaya değindi.

Ünlü gazeteci, ABD Milli Takımı kaptanı Walter Bahr ile yaptığı söyleşide öyle bir yanıt aldı ki...

İşte o zaman 27 yaşında olan ve şimdi 83 yaşındaki Bahr'ın görüşleri: O yıllar Philadelphia Nationals takımında oynuyordum. St. Louis'de Beşiktaş ile bir maç yaptık. 2. Dünya Savaşı'ndan çıkmıştık ve kendimize çok güveniyorduk. Amerikalıların, dünyanın en iyi askerleri ve sporcuları olduğuna inanıyorduk. Fakat ABD takımı olarak çıktığımız maçta Beşiktaş bizi 5-0 yendi. Herkes o kadar büyük hayal kırıklığına uğradı ki adeta şok olduk. Bu sonucu asla beklemiyorduk. O günden sonra adeta futboldan soğuduk.

1950 Mayıs ayında başlayan kıtalararası bu ilk turnesinde Beşiktaş sırasıyla New York Karması'nı 5-3 Chicago Karması'nı 5-2 Amerika Milli Takımı'nı 5-0 (ABD Milli takımı kaptanının söz ettiği karşılaşma) New York All Star Takımı'nı 3-1 Phidelphia Karması'nı 7-1 yendi ve New England Karması ile 1-1 berabere kalıp sadece İngiliz temsilcisi Mancherter United'e 2-1 mağlup oldu.

İşte tarihi kadro!

Mehmet Fevzi Ethem-Yavuz Yani Dr. Vedii-Çaçi Nusret Maruli, Levon, Ali İhsan, Eşref "Çengel" Hüseyin Rahmi Tekin, Faruk, Süleyman, Kemal , Bülent Esel, Fahrettin, Recep Adanır, Şükrü Gülesin

NOT: Beşiktaş 15 Mayıs 1950 tarihinde İstanbul Ligi şampiyonu olduktan sonra bir turnuvaya katılmak üzere Amerika'ya giderek "kıtalararası ilk seyahat eden kulüp" ünvanını aldı. Turnuvada kazanılan kupa ise halen kulübün müzesinde sergileniyor.

Gazeteport