Altılı Masa ile ilgili olay ‘fikir ayrılığı’ iddiası! ‘Söz konusu model masayı böldü…’

Altılı Masa ile ilgili çarpıcı kulis bilgisi paylaşıldı. İktidar olması durumunda masadaki liderlerin içinde yer alacağı ‘Eşgüdüm Kurulu’nun fikir ayrılığına neden olduğu iddia edildi.

Altılı Masa'nın iktidar olması durumunda liderlerin içinde yer alacağı ‘Eşgüdüm Kurulu’nun masanın üyeleri arasında fikir ayrılığına neden olduğu iddia edildi.

Gazete Duvar'ın ‘Duvar Arkası’ bölümünde yer alan bilgiler şöyle:

“Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açıklamasına göre Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı seçimi kazanırsa ülkeyi masada yer alan siyasi partilerin genel başkanları ile istişare halinde yönetecek. Milletvekili olarak Meclis’e girecek liderlerin içinde yer alacağı bu mekanizma ‘Eşgüdüm Kurulu’ olarak nitelendirilecek.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bu açıklamaya benzer bir değerlendirme yaptı, ‘Kuralları önce koyacağız. Her şey Cumhurbaşkanlığı Eşgüdüm Komitesi’nin ortak kültürü içinde olacak’ dedi. Ancak ‘ortak yönetim’ için düşünülen bu model masayı böldü.

Duyduğumuza göre Karamollaoğlu bu görüşünü Altılı Masa’nın dokuzuncu toplantısında dile getirdi. Diğer liderlerse konu bu ay sonunda yapılacak toplantıda ele alınıp karara bağlanacağı için dinlemekle yetindi. Sadece bir lider bu öneriye sıcak bakmadığını hissettirerek, ‘Bunu konuşmalıyız’ dedi.

Parti kaynaklarına göre Altılı Masa’da çoğunluğun görüşü Karamollaoğlu’nun bu açıklaması ile uyumlu değil. Seçimin kazanılması durumunda liderlerin görüşüne başvurulacak bir istişare kuruluna kimse ‘hayır’ demiyor ama bunun hukuki altyapısı, parti genel başkanları ya da görevlendirecekleri isimlerin imza yetkisi olan bir yapı içinde, formel bir kurul olması gerektiği ifade ediliyor. Altılı Masa çalışmalarında etkin görev yapan bir siyasetçi, ‘Anayasal, yasal düzen dışında ülke yönetimi, Bakanlar Kurulu dışında kurul olamaz’ diyor. Yine hukuki alt yapısı, imza yetkisi olacak kurulun Meclis seçim sonuçlarında ortaya çıkacak sonuçlara göre belirlenmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Altılı Masa’nın bu ayın ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen toplantısında, Geçiş Süreci Yol Haritası olarak adlandırılan bu çalışma kapsamında ‘Ortak Yönetim’ modelinin başka tartışmalara neden olmadan netleştirilip kamuoyuna duyurulması gerektiği belirtiliyor.”