ALTI DEV İNTERNETTE SINIRLAMAYA KARŞI

Medya dünyasının en büyükleri Paris'te buluştu. Konu; internet devriminin gelecekteki yaşamımızı nasıl şekillendireceği...

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin açılış konuşmasını yaptığı, dünya medya devi Murdoch, Google ve Facebook'un kurucularının katıldığı dev zirveye Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeden yalnızca Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı davetliydi. İnternetin eğitimden, kişisel hak ve özgürlüklere kadar uzanan etkilerinin geleceği nasıl belirleyeceği tartışıldı. Sarkozy konuşmasında "Kuzey Kore dahil hiçbir devlet başkanının internetin gücünü görmezden gelemez" dedi.Paris’te düzenlenen ve internet dünyasının en güçlü 1000 patronunu ilk kez bir araya getiren e-G8 Forum’da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ‘evrensel değerleri ve fikri hakları koruyan minimum sınırlama getirilmeli ‘ önerisine karşı sektör temsilcileri, ‘mümkün olduğu kadar sınırlamaktan uzak durun’ görüşünü savundu.

Zirveden çıkacak önerileri 26-27 Mayıs’ta Fransa’nın Deauville kentinde yapılacak toplantıya sunacak ekipte, Google’ın patronu Erik Schmidt, Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, Orange/France Telecom’un patronu Stephane Richard, Rus Digital Sky Technologies’in patronu Yuri Milner, Japon Rakuten Inc. Patronu Hiroshi Mikitani ve e-G8 Forum’unu organize eden Publicis’in patronu Maurice Levy yer alıyor.

Levy, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, Forum’un akşam yapılacak toplantısında Deauville’e götürülecek raporun tartışılacağını, internetin sınırları konusunda ortak bir fikre ulaşılmasa da, buradan çıkacak önerilerin önemli başlıklarının liderlere sunulacağını söyledi. Levy, “Buradan çıkacak önerileri hızlı bir şekilde rapora dönüştüreceğiz. 5-6 önemli öneri seçilecek. Sonuç raporu uzlaşma ile bitmek zorunda değil. Ama şunu söyleyebilirim ki internet dünyasının temsilcileri Sarkozy’nin konuşmasını beklenenden iyi buldu. Siyah, beyaz, hatta gri görüşler var. Hepsinin temel argümanlarına yer vereceğiz” dedi.

‘YENİ İNTERNET YATIRIM MODELİ: GELECEĞİ NASIL İNŞA EDERİZ’

Paris’te devam eden e-G8 Forumu, dün sabah ‘Yeni internet yatırım modeli: Geleceği nasıl inşa ederiz’ tartışmasıyla başladı. Sabah oturumunda konuşmacı olan Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Lawrence Lessig, ‘Biliyoruz ki internet dünyasının önemli düzenlemelere ihtiyacı var. Ama bu düzenlemeleri yapacak olan kişilere güvenmiyoruz. Elbette telif hakları korunmalı ama nasıl? Burada konuşulanlar, eksiklere sert bir yanıttan ibaret. Hükümetlerin bu konudaki tavırları değişmedikçe, minimalizmde (küçük sınırlamalar) ısrar etmek gerekir. İnternetin geleceği Facebook, Twitter, Google ya da Murdoch değil. Gelecek burada değil. Buradakiler geleceği temsil etmiyor. Burada olmayan bir şeyi korumaya çalışmak yararsız ’ dedi.

‘Dünyayı değiştirme saplantısı’

The Founders Found’un patronu Sean Parker da, “Yenilikler önüne geçemediğimiz ‘dünyayı değiştirme’ tutkusundan çıkıyor. Dünyada birşeyleri değiştirmeniz gerekiyor, bu kazanmış olduğunuz bir hak değil, dünyayı değiştirme taleplerinden doğan sağlantının bir ürünü” dedi.

‘Bugün yeni bir şey yaratmak daha kolay’

Atomico’nun patronu Niclas Zennström de, “Bugün yenilikler icat etmek daha kolay. Olanaklar buna daha elverişli. Çalışmaya başladığımda her zaman problemler vardı ve benden bunları çözmemi istediler. Bu yıl da bir şirket kurdum ve hala sorunları çözüyorum. Ama bugün bunu yapmak daha kolay. Bugün bir şirketin küçükten başlayıp, bir ekonomi devi haline gelmesi daha kolay. Her 6 ayda bir elinizde ulaşabileceğiniz daha iyi bir teknoloji var” dedi.

‘Avrupa’nın sınırlar dar’

Fransız Free Telecom’un sahibi ve Le Monde Gazetesi’nin ortaklarından Xavier Niel, “Avrupa’nın bu sektöre getirdiği karmaşık yapılanmadan dolayı üzgünüm. Fransa’da ve Avrupa’da, ABD ve Çin ile karşılaştırdığımızda, bu pazarın büyüklüğü konusunda problemlerimiz var. Fransa’da yeni bir fikir ya da şirket lanse etmek istediğinizde, bu 60 milyon kişi ile sınırlı. Diğer ülkelerle dil barajı var. 10 yıldır Euro ortak paramız ama her ülkede farklı bir vergi sistemi uygulanıyor. Bu nedenlerle Avrupalı bir şirket kurmak zor” dedi.

Rus Modeli

Digital Sky Technologies’in patronu Yuri Milner de, internet alanında Rusya modelini anlattığı ve devletlerin interneti düzenleme konusunda minimalist modeli savunduğu sunuşunda, “Bugün Avrupa’nın en büyük iki internet firması da Rus. Yandex ve mail.ru. Rusya iyi şeyler yapmak zorunda. Rusya'nın şu anda yaptığı, alanı fazla kontrol altına almamak. Ayrıca çok iyi mühendislerimiz var” dedi.

Besson : ‘Devlet doğrudan müdahale etmemeli’

Oturumun hükümet adına davetlisi olan Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson ise şunları söyledi: "Hükümetlerin bu konudaki sorumluluğu yeni şirketlerin doğuşunu dolaylı olarak kolaylaştırmaktır. Ama doğrudan müdahale etmemelidir. Belki yardımcı olan bir vergi sistemiyle, internette yatırım yapmak isteyen operatörlere kolaylıklar ve internet kullanıcılarının daha kolay erişimini sağlamak gibi alanlarda adım atılmalı. Ama tüm devletler bu alanda doğrudan müdahale edilmemesi gerektiğinin dersini aldı."

MURDOCH: DİJİTAL TEKNOLOJİ EĞİTİM YAŞAMINI DA DEĞİŞTİRMELİ

Forum’un organizatörü Maurice Levy tarafından ‘Dünyanın en güçlü adamı’ diye sunularak kürsüye gelen Rupert Murdoch, G8’den fikri haklar konusunda kararlı tutum almasını isteyerek Sarkozy’ye destek verdi. ‘Dijital teknoloji ve eğitim ilişkisi’ konulu bir konuşma yapan Murdoch, "Hiçbir zaman olmadığı kadar rekabet dolu bir dünyada yaşıyoruz. Dünyamız giderek daha fazla hak etme, layık olma dünyasına doğru gidiyor. Böyle bir dünyada bütün şirketler için en önemli mücadele insan kaynağını bulmak ve onu korumak" dedi.

Bugün teknolojik gelişmelerin daha verimli ve daha önce olmayan iş alanları yarattığına dikkat çeken Murdoch şunları söyledi: "Bu eğitim hariç bütün sektörler için geçerli. 50 yıldır uyuyan birisi bugün uyansa eğitim sektöründeki değişiklikleri anlayamaz. Sınıflar hala kraliyet dönem salonlarına benziyor. Bir öğretmen, bir sürü öğrenci karşısında ve siyah tahta… Bu çocuklarımıza karşı yapabileceğimiz en kötü şey, aynı zamanda geleceğimizi sınırlandırmak anlamına geliyor. İnternet eğitim araçları açısından bütün sınırları yıktı. Artık yeni bir sistem kurmanın zamanı geldi."

Murdoch, teknolojik gelişmelerin öğretmenlerin yerini alacağı eleştirilerinin doğru olmadığını savunarak, ‘kara tahta ya da bilgisayar ekranı araç ne olursa olsun, öğretmenin rolünün hep devam edeceğini’ dile getirdi. Murdoch, "Dijital teknoloji, öğrencileri seçtikleri alanda daha ileriye gitme şansı tanıyacak" diyerek hayatın diğer alanlarını değiştiren dijital teknolojinin eğitim dünyasını da değiştirmesinin artık zorunlu olduğunu, buna çocukların ilgisini çekmekle işe başlanabileceğini söyledi.

SARKOZY: DÜNYA EKONOMİSİNİ ALT ÜST EDECEKSİNİZ

İnternet dünyasının en büyük isimlerinin toplandığı e-G8 Forum’a, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, IMF Başkanlığına adı kuvvetle dile getirilen Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve kurucu ortağı Sheryle Sandberk, Facebook’un kurucusu Eric Schmidt medya devi Time Warrner’ın Patronu Rupert Murdoch, New Yok Times gazetesinin genel yayın yönetmeni Arthur Sulzberger, Groupon sitesinin kurucusu Andrew Mason, ‘Angry Birds’ oyununun da yaratıcısı Rovio’nun Yöneticisi Mikael Hed, Skype’ın kurucularından Niklas Zennström ile ‘The Social Network filminde Justin Timberlake’in canlandırdığı ve Web dünyasının ‘korkunç çocuğu’ diye anılan Napster ve Facebook’un kurucu ortaklarından Sean Parker katıldı. Türkiye’den ise Hürriyet internet sayfasının kuruluşunda önemli rol alan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Sabancı Doğan katıldı.

Sarkozy: ‘İnternet liderlerin utanç ya da güven ölçeğidir’

Toplantının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, internet dünyasının temsilcilerine seslenerek, ‘G8 arefesinde Paris internetin başkenti oldu. Gelin ülke yöneticileri ile sektör temsilcileri arasında diyalog kuralım. En az Galileo kadar, Newton kadar dünyayı değiştirdiniz. Birkaç yıl sonra dünya ekonomisini alt üst edeceksiniz. Google’ın bir garajda, Facebook’un bir üniversite kampüsünde yaratıldığını düşünüyorum da bir devrim gerçekleştirdiniz. Bu devrimin sloganı yok, bayrağı yok, kimseye ait değil. Ama büyük bir ortak sorumluluğumuz da var. Herkes bana bu forumu düşündüğümde ‘gene risk alıyorsun’ ya da ‘iyi bir fikir değil’ dediler. Ama ben bunun iyi bir fikir olduğuna ve risk almak gerektiğine hala inanıyorum. Çünkü devleti yöntenlerle bu sektörün temsilcilerinin diyaloğa ihtiyacı var. Dünyanın en eski duvarlarını yıktınız, yeni duvarlar yaratmayın. Haklar ve etik kuralları çiğneyen bir dünya değil, en azından etik ve değerleri ve hakları garanti altına alan, özellikle güvenlik alanında bunu gözeten bir düzenleme yapılmalı” dedi. Sarkozy artık Kuzey Kore dahil hiçbir devlet başkanının internetin gücünü görmezden gelemeyeceğini belirterek, ‘internete tanınan özgürlük yöneticilerin güvenilirlik ya da utanç ölçeğidir’ dedi.

‘Einstein yaşasaydı interneti çok severdi’

Forum’un organizatörü Publicis Group’un başkanı Maurice Lévy de ‘Bu iki günde bütün sorunları çözmeyi hedeflemiyoruz. Burada Cumhurbaşkanı Sarkozy ve G8 liderlerine muhtemel çözüm önerileri konusunda sektörün aktörlerinin görüşlerini almak bile önemli bir misyon olacak. Einstein’ın dediği gibi Hayal etmek bilmekten daha önemlidir. Einstein bugün yaşasaydı interneti çok severdi’ dedi.

‘İnternette özgürlüğü’ Amerika anlatacak

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin geleneksel hale getirmek istediği toplantıda, Fransız Cumhurbaşkanı’na en büyük eleştiri ‘internette özgürlük’ konusuna gereken ağırlığı vermedikleri yönünde geldi. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın internet danışmanı, ‘Amerikan diplomasisinin yeni gurusu’ diye adlandırılan Alec Ross toplantıda ‘Özgürlükler için yeni araçlar’ konulu bir sunuş yaparak Amerikan hükümetinin görüşlerini aktaracak. Ancak Arap dünyasında birbiri ardına yaşanan ayaklanmalarda internetin rolüne rağmen Fransız diplomasisinden bir katılımcı olmaması eleştirildi. Forum’da ‘İnternet ve ifade özgürlüğü’ konferansının da son anda iptal edilmesi Sarkozy yönetimine eleştirileri artırdı. Forumda soruları yanıtlayan Sarkozy, konuya ilişkin gelen bir eleştiriye, ‘İnterneti sizi yanlış yollara götürecek ellere ya da güvenliğinize, birliğinize kastedecek ellere bırakmayın. Güvenlik ve çocukların korunması gibi minimum insanlık değerlerini göz ardı edemeyiz’ yanıtını verdi. İnternet dünyasını izleyen uzmanlar, ‘Bu demek ki Deauville’de yapılacak G8 zirvesine internetin ekonomk yönüyle ilgili öneriler götürülecek, özgürlükler yanı geri planda kalacak’ değerlendirmesinde bulundular.

Gelişen ülkelerde internet ağırlığı

E-G8 Forum’da ‘İnternetin dünya ekonomisindeki rolü’ konulu bir sunuş yapan McKinsey Raporu’na göre, İnternet sektörü G8 ülkelerini yanı sıra Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Kore ve İsveç’in de ararlında olduğu 13 ülkede gayrı safi milli hasılanın yüzde 3.4’ünü kapsıyor ve ülke büyümesine yüzde 10 katkı sağlıyor. Dün yapılan ilk tur panellerde ‘İnternet ve ekonomik büyüme’, ‘İnternet ve toplum’, ‘’internetin geleceği’ ve ‘Fikri Haklar’ konuları ele alındı.
Forum’un bugün yapılacak ikinci tur tartışmalarını Avrupa Birliği Yeni Teknolojiler Komiseri Neelie Kroes açacak. Sanal dünyanın patronlarının buluşmasının kapanışını ise bu dünyanın en büyük ismi Facebook’un patronu Mark Zuckerberg yapacak.

hürriyet.com/Arzu ÇAKIR MORIN