ALMAN DİZİLERİNDE TÜRK DEVRİMİ!.. TÜRK KOMİSER İMAJI NASIL YIKILDI?..

Alman dizilerindeki "kabadayı, uyuşturucu taciri Türk komiser" imajı yıkıldı.

Almanya'da 37 yıldır yayınlanan çok sevilen polisiye dizi "Tatort"'da, ilk kez bir "Türk kahramanı"na yer verilmesi, İngiliz basısında da yankı buldu. The Guardian gazetesi, şimdiye kadar tam Cermen tipi detektiflerden oluşan ekibe Türk kökenli Komiser Cenk Batu'nun katılmasının "tarihi" olay olduğunu yazdı.

The Guardian gazetesi, "Tatort" dizisindeki "korkusuz" detektiflerin, şimdiye kadar hep "sert konuşup, deri ceket giyen, tam Cermen" karakterlerden oluştuğunu, ancak artık durum değiştiğini, Cenk Batu isimli yeni dedektifin ekibe katılmasıyla diziye, daha önce hiç olmayan bir unsurun eklendiği, bunun da, "Türk kökenli bir kahraman" olduğunu belirtti.

Pazar günlerinde prime time'de gösterilen dizinin geçen haftaki bölümünü izlemek üzere milyonlarca kişinin tv başına geçtiğini kaydeden gazete, Batu'nun gelişinin 37 yıllık dizi için "tarih" oluşturduğunu yazdı.

-"NİHAYET KABADAYI, UYUŞTURUCU TACİRİ OLMAYAN ZEKİ BİR TÜRK-ALMAN KOMİSERİ"-

Berlin'deki Türk toplumu sözcülerinden Çınar Safter'in "Nihayet, kabadayı veya uyuşturucu taciri değil, zeki bir komiser olan bir Türk-Alman karakterini görüyoruz. Bu olumlu bir gelişme ancak çok geciken bir gelişme" sözlerini de yansıtan gazete, 2.6 milyonluk Türk toplumunun Almanya'nın en büyük etnik grubunun olmasına karşın tv'de çok az temsil edildiğine dikkat çekti.

Almanya'daki Medya Sorumluluk Enstitüsü Başkanı Sabine Schiffer de, azınlıkların tv'de daha çok yer alması gereğini savunurken haber sunucuları arasında çok ender azınlık mensuplarına rastlandığını, bunun da ülkeden "olduğundan çok daha sarışın bir imajı yansıttığını söyledi.

İngiliz gazetesi, Cenk Batu'nun rolünü oynayan ve iki yaşında iken Türkiye'den Almanya'ya giden aktör Mehmet Kurtuluş'un açıklamalarına da yer verdi. Kurtuluş, üçüncü kuşağın "kapıp", kimlik sorunları olan bir kuşak olduğunu belirtirken Batu'yu kötü bir Kürtçe konuşan ve babası dışında Türk toplumu ile teması olmayan "gerçekçi" bir karakter olarak nitelendirdi.