Miele, Türkiye operasyonundaki akıl almaz dolandırıcılık olayıyla sarsıldı
Beyaz eşya ve hazır mutfak sektöründe, solo ev aletleri, ankastre ev aletleri ve endüstriyel cihazlara ait geniş bir ürün yelpazesi olan Miele Türkiye, ‘yolsuzluk skandalı’ ile çalkalanıyor.
121 yıl önce Almanya‘da “Forever Better” (Sonsuza Dek Daha İyisi) felsefesiyle yola çıkan Miele 1999 yılında Türkiye’de kendi şirketini kurdu.
Alman beyaz eşya devi Miele‘nin Türkiye operasyonunun başındaki yöneticilerin akrabaları üzerlerine kurdukları şirketlerle Miele’yi 40 milyon lira, kaçırdıkları vergilerle Türkiye’yi 10 milyon lira dolandırdıkları tespit edildi.. Şirket olayla ilgili soruşturma açarken, Satış ve Servis Müdürü ile Genel Müdürü açığa alındı.
11 ÇALIŞAN 6 ŞİRKET DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Haberiskelesi.com'da yer alan habere göre; Dolandırıcılık olayında adı geçen üst düzey Miele yöneticileri, ilk olarak usulsüzlüklerine karşı çıkan şirket içindeki 11 çalışanın iş akitlerini fesih edip çıkışlarını verdi. Sonra ki safhada ise servis ve bayi ağını kapsayan şirketler vardı. Miele ile servis, yedek parça gibi faaliyetlerini birlikte yürüten 6 şirket, Miele‘nin Türkiye yönetiminden gelen usulsüz istekleri kabul etmedi. Bunun üzerine yöneticiler, bu şirketlerle olan sözleşmeleri çeşitli bahanelerle tek tek fesih etti.
EŞLERİ, KAYINPEDERLERİ ÜZERLERİNE ŞİRKETLER KURDURDULAR
Miele Türkiye‘nin başındaki bu yönetici grubu daha sonra yeni bir yapılanmaya gitti. Çıkarılan personellerin yerine kendi çevrelerinden isimler işe alındı. Sözleşmeleri fesih edilen şirketlerin yerine de bazı yöneticilerin eşi, bazı yöneticilerin de eşlerinin babaları adına yeni şirketler kuruldu. Bu kapsamda servis, yedek parça gibi faaliyetler bu şirketler üzerinden yapılmaya başlandı.
32 BİN LİRALIK ANKASTRE FIRIN 2500 LİRA
Bu yeni oluşum da şirket içi raporlamalarda onlarca evrakta yüzlerce Miele ürününün akrabalar üzerlerine kurulan şirketlere, değerlerinin nerdeyse 10 da 1 fiyatlarla fatura edildiği ortaya çıktı. Şirket yöneticilerinden birinin eşinin üstüne kurulduğu öğrenilen Mediqua isimli şirkete, değeri 32 bin lira olan ankastre ürünün 2542 liraya fatura edildiği ortaya çıktı…
DEVLETİN ZARARI MİLYONLARCA LİRA
Bu şirketler üzerinden benzer yüzlerce işlem yüzlerce işlem yapılırken, beyaz eşyaların değerinden çok daha az fiyatlarda gösterilmesi % 18 Kdv matrahı üzerinden değerlendirildiğinde devletten milyonlarca lira vergi kaçırıldığı ortaya çıkıyor. Ulaşabilen evraklar üzerindeki işlemleri değerlendirildiğinde ortaya çıkan vergi kaybı yaklaşık 10 milyon lira.
OLMAYAN PROJELERLE MİLYONLARCA VURGUN
Kurulan sistemde usulsüz gelir kaynaklarından biri de ‘olmayan projeleri’ varmış gibi gösterip yüzlerce beyaz eşya ürününün % 45 oranında düşük fiyatlarla Miele depolarından spot piyasalara kaydırılması.
‘VAN PROJESİ’
Bu yöntemlerden birisi ise ‘van projesi’… Şirket kayıtlarında ‘van projesi’ adıyla açılan ve aslında hiç olmayan proje için yüzlerce ürünün Miele depolarından çıkışının yapılması. Miele‘nin sistemlerinde ‘van projesi’ adı altında 600 dairelik yeni bir inşaat yapımına, ankastre, beyaz eşya, kombi gibi yüzlerce ürün çıkışı yapılırken, aslında böyle bir projenin olmadığı, bu ürünlerin şirket yöneticileri tarafından akrabalarına kurdurulan şirketlere gönderildiği, ürünlerin bu şirketler aracılığı ile bir kısmının spot fiyatla piyasaya dağıtıldığı, bazı ürünlerin internet üzerinden satışa çıkarıldığı, bir kısmını da yedek parça olarak İran‘a gönderildiği iddia edildi.
YAN SANAYİ YEDEK PARÇA ÜRETTİRİP ORJİNAL DİYE SATMIŞLAR
Bir başka çarpıcı iddia ise, kendi servis ağında bulunan şirketlerin bazılarında, yan sanayi parçalarının üretildiği. Miele sisteminde 600 Euro bedelle satılan buzdolabı parçaları 278 TL ücretle İstanbul’da üretilerek, orijinal Miele parçası olarak yine 600 Euro bedelle müşterilere satıldığı…
MİELE SORUŞTURMA BAŞLATTI
Alman devi yaşanan olaylardan haberdar olması ile birlikte soruşturma başlattı. 4 kişilik bir ekibini Türkiye gönderen Miele, satış müdürü, servis müdürü ve Türkiye Genel Müdürünü bu soruşturmalar kapsamında açığa aldı. Rusya Miele direktörü Sergey Kim, geçici süre ile Türkiye Genel Müdürü olarak atandı.
İŞTEN ÇIKARILAN ÇALIŞANLAR VE ŞİRKETLER HAKLARINI İSTİYOR
Öte yandan, yöneticilerin yaptıkları organizasyonda mağdur olan ve işten çıkarılan 11 eski Miele personeli ile sözleşmeleri haksız yere fesih edilen 6 şirket de mağduriyetlerinin giderilmesi istiyor.
Miele, yeni yapılanmayı da bir mail ile duyurdu.