AKŞAM NEYE DİKKAT ÇEKTİ? KARAMEHMET'E HAPİS HABERİNİ NASIL GÖRDÜ?

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'e verilen hapis cezasını medya bakın nasıl gördü.

Ekonomi dünyası bugün Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'e verilen cezayı konuşuyor.


Gazete ve internet siteleri haberi hemen okuyucularına duyururken genelde aynı içerik göze çarptı. Fakat bir gazete hariç.


Karamehmet'in sahibi olduğu Akşam gazetesi bir olaya dikkat çekerek Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar'ın zamanaşımına uğramasını ön plana çıkardı ve halkın karara verdiği tepkiyi manşetine taşıdı.


İŞTE O HABERLER:


Pamukbank davasında mahkeme, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'e 11 yıl 8 ay hapis cezası ile 471 milyon 950 bin TL adli para cezası verdi.


Davanın sanıklarından Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar hakkındaki dava ise zamanaşımı nedeniyle düştü. Mehmet Emin Karamehmet, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar'ın da aralarında bulunduğu 12 sanıklı Pamukbank davasında dün karar çıktı. Davanın son duruşması İstanbul Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yaklaşık 4 saat süren duruşmanın ardından mahkeme, sanıklar hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme, Bankalar Kanunu'na muhalefetten Karamehmet, Bilgin ve Çağlar'ın da aralarında bulunduğu 12 sanık hakkındaki kamu davasının zamanaşımından düşmesine hükmetti. Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar'ın yurtdışına çıkış yasağını da kaldırdı. Mahkeme, Karamehmet'in Pamukbank AŞ de yönetim kurulu başkanlığı yaptığı dönemde kendi bünyesinde bulunan birçok kuruma bankadan kullandırdığı kredilerle zimmetine 188 milyon 788 bin TL geçirdiğine hükmederek, 11 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Ayrıca, Karamehmet'e zimmet nedeniyle 471 milyon 950 bin TL adli para cezası kesildi.


Ayrıca Pamukbank Yönetim Kurulu üyesi Osman Berkmen ve Orhan Emirdağ hakkında da karar çıktı. Sanık Emirdağ için nitelikli zimmet suçundan 10 sene 4 ay 13 gün hapis ve 471 milyon 950 bin TL adli para cezası kesildi. Osman Berkmen için de aynı suçtan 9 sene 8 ay 20 hapis kararı verilirken; 471 milyon 950 bin TL para cezası ile cezalandırıldı. Ayrıca Karamehmet, Berkmen ve Emirdağ hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu.


KARAMEHMET'İN SAHİBİ OLDUĞU AKŞAM GAZETESİ İSE HABERİ BÖYLE DUYURDU:


İşte karar işte yorumlar

Bankasına haksız yere el konulmasına karşın TMSF'ye 3 yılda 2 milyar 750 milyon dolar ödeyen işadamı Karamehmet'e ağır ceza. Turkcell'in sahipliğini ilgilendiren uluslararası ihtilafların çözümü aşamasında gelen karar tartışma yarattı


Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ile Orhan Emirdağ ve Osman Berkmen, Pamukbank davasında hapis cezası aldı.


İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanıklardan Orhan Emirdağ, 1995 yılından itibaren bankanın genel müdürü olarak görev yaptığı dönemde Çukurova grubuna yeni kredi verilmediğini söyledi. Emirdağ, Turkcell'in satışıyla ilgili bankaya 160 milyon dolar tahsilat yaptığını belirterek, Hazine'nin bilgisi dahilinde geri dönüşler sağlandığını savundu.


ÖNCE '21 YIL' DEDİLER
Mahkeme heyeti, Mehmet Emin Karamehmet'i önce 18 yıl hapis cezasına çarptırdı. 'Suç zincirleme işlendi' diyerek cezayı 21 yıla yükseltti. Banka zararının ödenmiş olması nedeniyle 14 yıla indiren heyet, Karamehmet'in sabıkasız oluşunu, yargılama sürecindeki saygılı tutumunu dikkate alarak 11 yıl 8 aya düşürdü.


Mahkeme, Karamehmet'i ayrıca, 471 milyon 950 bin 66 lira adli para cezasına çarptırdı.


Orhan Emirdağ 10 yıl 4 ay 13 gün, Osman Berkmen 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası aldı.


Mahkeme heyeti, Karamehmet, Berkmen ve Emirdağ'ın kamu hizmetlerinden ömür boyu mahrum edilmesine, haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına da hükmetti.


Mahkeme, Cavit Çağlar ve Dinç Bilgin'in davalarını zamanaşımı gerekçesiyle düşürdü.


EN ÇARPICI YORUMLAR HALKTAN GELDİ


- Bu ülkede kimse büyüyemez... Adam Türkiye'nin en ünlü gazetelerine, televizyon kanallarına, bankalarına sahip olacak, en büyük telefon operatörüne sahip olacak, Türkiye'nin bir çok yerinde atadan kalma arsaları, evleri, tarlaları, bahçeleri olacak, bir de gidip kendi zimmetine para geçirecek... Bu haksızlık.


- Ne kadar meraklısınız Karamehmet'in hapse girmesine. Bu adam sayesinde on binlerce kişi ekmek yiyor, sayesinde hep Türk markaları çıkıyor: Turkcell, Digitürk. Acaba bu cezayı verenler Karamehmet kadar bu memlekete hizmet etti mi?


- Burada önemli olan adalet terazisinin nasıl işlediği değil, kimler tarafından yönlendirildiği. Sana ait olmayanlar da dahil onca borcu öde, devletten alacağını alama, borç verip bir de mahkum ol. Bu nasıl adalet?


- AİHM bu süreye göre açılacak bir davada Karamehmet'e tazminat ödenmesine karar verir (bakınız geçtiğimiz günlerdeki örnekler)...


- Gidip yurt dışında yatırım yapsaydı başına bunlar gelmezdi.


- Bütün muhalif medya patronları susturuluyor


- Bu adam batık bankalardaki borcunu son kuruşuna kadar ödeyen tek adamdır. Ödemeyip kaçsaydı, diğerleri gibi ceza almazdı.
- Haksız karar bence.


- Mehmet bey iyi ve mütevazi iş adamıdır.


- Benim anlamadığım bir şey var. Bu ülkede, bir sürü büyük yabancı sermaye sahibi iş yapıyor. Ama nedense bu cezalara çarptırılanlar hep Türkler...


- Şaşırdım valla..


- Cavit Çağlar zaman aşımından yırtıp Mehmet Karamehmet hapis yatarsa haksızlık olmayacak mı? Çağlar neden yatmadı hapiste, 7.5 yılda yargılama yapılamadı mı?


- Allahım bu nasıl bir duzen... Aynı suç aynı memleket aynı mahkemeler... Biri zaman aşımı, biri 11 yıl hapis...


- Bu memlekette akla kara iyice karştı.


- 6 yıl önce açılan dava yeni sonuçlanıyor, nasıl bir şey bu.... Ayrıca, bankadan kredi almak nasıl dolandırıcılık olur.
- Cok ciddi bir çifte standart olduğuna sahsen inanmamak elde değil..Kimbilir bu olaya gelene kadar ne olaylar vardır. Bugüne kadar ve gazetelerden okuduğumuz ne durumlar yaşanmıştır ve yaşanıyordur... Keşke olmasa ama bu da büyük bir ceza değil mi?


- Binbir güçlükle kurulan, bünyesinde binlerce insanın çalıştığı marka kurumlara yazık oluyor.
- Muhakkak araştırılsın, altında başka bir şey yatıyordur eminim.


Futbolda 3 milyar dolarlık Digi devrimin mimarıydı
Mehmet Emin Karamehmet 14 Ocak 2010'da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından Süper Lig maçlarının yayın hakları ihalesine katılmıştı. Kamuoyunun önüne çıkmayı pek sevmeyen Karamehmet son olarak bu ihaledeki kararlılığı ve sakin tavırlarıyla ilgi çekmişti. Dört saate yakın süren ve kıran kırana geçen açık artırma sonucunda 9 yılı aşkın süredir yayıncı kuruluş olan DIGITURK finalde verdiği yıllık 321 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazanmıştı. Yayın hakları için 5 yılda Türk futboluna 3 milyar dolar kaynak akacak.