AKP ve MHP'li yetkililer Reuters'a konuştu: Cumhur İttifakı sallanıyor
Reuters'a konuşan AKP'li ve MHP'li yetkililer, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerine itiraza dair vereceği kararın, ittifak belirleyici olacağını söylüyorlar.
Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş için AKP ve MHP’nin bir araya gelmesiyle oluşturulan Cumhur İttifakı, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında bir yol ayrımına girebileceği sinyallerini veriyor.
Reuters'a konuşan AKP'li ve MHP'li yetkililer, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerine itiraza dair vereceği kararın, ittifak belirleyici olacağını söylüyorlar.
İsmi açıklanmayan AKP’li üst düzey bir yetkili, MHP ile ittifaktan beklendiği kadar katkı sağlanmadığını, partinin daha ‘milliyetçi’ bir görüntü vermeye başladığını ve bunun bazı zararlarını gördüklerini belirtiyor ve ekliyor:
“(MHP Genel Başkanı Devlet) Bahçeli’nin seçimde yüzde 18.81 oy aldıkları ifadesi ittifak açısından ortaya çıkan çatlağı büyüttü. Sonuçta MHP bu ittifaktan büyük fayda sağladı, bizden bile fazla. İstanbul seçimlerinin tekrarı için YSK’ya başvuru yapıldı. Bu karara göre ittifakın durumu da belli olur. Kısa sürede ittifakın nereye evrileceğini söylemek kolay değil ama kırılma artık gözle görülür bir hal aldı.”
Partide bazı önemli isimlerin MHP ile ittifaka net şekilde tavırlı olduğunu kaydeden bir başka AKP’li yetkili de, “Bahçeli’nin öngörülmezliği işleri zorlaştırıyor” diyor.
Öyle ki AKP’li bazı isimler, belediye başkanlıklarının kaybedildiği yerlerde MHP’yi sorumlu tutuyorlar. AKP’nin İzmir adayı Nihat Zeybekçi de dün, “İttifaklar olmasaydı İzmir’de kazanmıştık” demişti.
Reuters’a konuşan MHP’li bir yetkili ise AKP ile son dönemde bazı alanlarda farklı değerlendirmelerin iyice su yüzüne çıktığını belirterek, “Bu ittifak bitecekse bitiren taraf biz olmayacağız” ifadesini kullanıyor.
Yine ismi verilmeyen bir diğer MHP’li yetkili ise şunları söylüyor:
"Cumhur ittifakı’nın birlikteliği devam ediyor. Türkiye için bu birliktelik gerekli. Şu anda bu ilişkiyi bozan taraf biz olmayacağız. Aile içinde zaman zaman uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar olabilir. Biz sorunların büyümesi taraftarı değiliz. YSK’dan beklenen bir İstanbul kararı da var. Burada durumu netleşmesi de gerekli.”
Toplam 600 sandalyenin bulunduğu TBMM’de AKP’nin 291, MHP’nin ise 49 milletvekili bulunuyor. İttifakın sona ermesi durumunda bazı düzenlemelerin TBMM’den geçmesi için AKP’nin parlamentoda desteğe ihtiyacı olacak.