Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk yakıt! 'Enerji ihtiyacımızın yüzde 10'unu sağlayacak'

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde beklenen tarihi gün geldi. İlk üniteye taze yakıt yüklemesi yapılacak olan santral 'nükleer tesis' statüsü kazanırken, Türkiye'nin 60 yıllık nükleer enerji hayali de gerçekleşmiş oldu. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin uzaktan bağlandı. Erdoğan konuşmasında, enerji ihtiyacının yüzde 10'unun Akkuyu'dan sağlanacağını söyledi

3 Nisan 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temeli atılan Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinde sona gelindi. 4 üniteden oluşan ve Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS'de, birinci üniteye taze yakıt yüklemesi yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin uzaktan bağlandı.

Bugün Türkiye'yi, dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasına sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaşmak üzere bir arada olduklarını belirten Erdoğan, bu gurur gününe iştirak eden, başta Cumhur İttifakı ortakları olmak üzere tüm misafirler ve ekranları başındaki tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Erdoğan, "Bu törenle aynı zamanda milletimize olan bir sözümüzü, bir ahdimizi daha gerçekleştirmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir." diye konuştu.

Bugün dünyada 422 nükleer reaktörün faal halde olduğunu, 57'sinin de yapımının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği elektriğinin yüzde 25'ini nükleerden elde ediyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmelerin bir parçası haline getirdik. Projemize en başından beri destek veren, Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rusya Federasyonu makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Santralimizin inşasında ve üretime geçme sürecinde görev alan Türk ve Rus tüm personeli tebrik ediyorum."

'RUSYA İLE ARAMIZDAKİ EN BÜYÜK ORTAK YATIRIM'
Akkuyu'da her biri 1200 megavat güce sahip 4 reaktörlü bir nükleer güç santrali inşa edildiğini kaydeden Erdoğan, şu değerlendirmelerini paylaştı:

"Türkiye'nin pek çok önemli projesi gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Yatırım bedeli 20 milyar dolar olan bu proje, Rusya'nın ilgili kuruluşu ROSATOM tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Projenin inşaatıyla birlikte bakım, işletme ve nükleer santraller için büyük önem taşıyan işletmeden çıkarma süreçlerinin sorumluluğu da yükleniciye aittir. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u tek başına bu santral tarafından sağlanacaktır. Tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Hiç şüphesiz sadece bu özelliğiyle bile santralimiz, ülkemizin enerji arz güvenliğine yaptığı eşsiz katkıyla stratejik yatırım unvanını hak ediyor. Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır."

Buradaki birikim ve tecrübenin Türkiye'yi ileride nükleer alanında daha farklı yerlere de taşıyacağını dile getiren Erdoğan, proje kapsamında Rusya'da eğitim görerek santralde görev yapacak mühendis ve teknisyenlerin, Türkiye'nin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştireceğini söyledi. Erdoğan, 300'ü aşkın Türk mühendisin bu alanda Rusya'da eğitim gördüğünü bildirdi.

'ÖNCELİKLERİMİZİN BAŞINDA GÜVENLİK GELMİŞTİR'
Akkuyu'da inşa edilen santral planlanırken ve hayata geçirilirken, önceliklerinin başında güvenliğin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor. Santralimiz, ülkemizin bu alandaki mevzuatıyla beraber, Uluslararası Atom Ajansının, Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu'nun ve Avrupa Birliği'nin şartlarını da karşılıyor. Bu projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için de inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz. Akkuyu projesini yürüten ve burada yüklenici olarak görev yapan firmalarımızın, 6 Şubat felaketinin ardından depremzedelerimize sahip çıkarak gösterdikleri dayanışmayı da daima şükranla hatırlayacağız. Ve şunu özellikle ifade etmek isterim ki Rusya'nın Hatay'da kurduğu sahra hastanesi için özellikle milletim adına teşekkür ediyorum. Akkuyu projemizin üretim öncesi hazırlıklarının son safhası olan nükleer yakıt çubuklarının, nükleer santral sahasına tesliminin bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Santralimizin üretime başlaması sevincinde, bu sefer yüz yüze buluşmak üzere, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum."

Törene uzaktan bağlanan Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bu pilot bir projedir. Hem karşılıklı yarara dayalı bir projedir. Aynı zamanda iki ülke arasındaki partnerliğimizi de pekiştiriyor. Ekonomi-enerji alanında ilişkilerimiz daha da gelişecek.

2022 senesinde ikili ticaretimiz 62 milyar doların üzerinde çıktı. Karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız.

'RUSYA, TÜRKİYE'YE DESTEKLERİNİ ESİRGEMEYECEK'
Rusya, Türkiye'ye doğal gaz konusunda da desteklerini esirgemeyecek. Doğal gaz pahalı bir ürün. Fiyatı artacak ama Türkiye artık nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak. Nükleer enerji, dünyanın en ucuz enerjilerinden biri. Ayrıca gazımızın üçüncü ülkelere ulaştırılması konusunda da görüştük. Ticaret, Türkiye'de kuracağımız gaz merkezi ile artacak. Sayın Erdoğan'la ayrıca tarım alanında iş birliğimizi pekiştirme konusunu da artırmaya karar verdik.

'TÜRKİYE ARTIK GELİŞMİŞ ÜLKELER KULÜBÜNE GİRİYOR'
Bir kaç dakika sonra Türk mevkidaşlarıma ilgili sertifikayı vereceğiz. Böylelikle Türkiye'deki ilk nükleer santrali nükleer tesis statüsünü kazanacak. Türkiye artık sanayi ve teknolojik açıdan gelişmiş ülkeler kulübüne giriyor. Bunu 2023 senesinde başardınız.

'ERDOĞAN'IN ÇABALARI OLMADAN BU BAŞARI OLMAZDI'
Rosatom, Mersin şehri civarında bu santralin inşaatına 5 yıl önce başladı. Biz de sayın Erdoğan'la ilgili merasime katılmıştık. Kişisel takibimizi esirgemiyoruz. Sayın Erdoğan'ın kişisel çabaları olmadan bu başarı olamazdı.

Her şeyden önemli olan da şu, bu çevre dostu bir proje olacak. Atmosfere karbondioksit salmayacak. Ayrıca biz Türkiye'nin nükleer enerji sektörü için kaliteli uzman personeller yetiştiriyoruz. Üniversitelerimizde 300 Türk öğrenci eğitim gördü. Akkuyu'nun teknik personeli için Türkçe eğitim de verdik.

Sıfırdan yeni bir sektör kurmak ve bu nükleer güç santralinin inşası siz sayın Erdoğan ve Türkiye hükümetinin, ülke ekonomisi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığını gösteriyor.

60 YIL BOYUNCA HİZMET VERİLECEK
Akkuyu NGS'nin ilk reaktörü; uluslararası standartlar referans alınarak, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun denetim ve onaylarıyla bu yıl içinde devreye girecek. Santralde 60 yıl boyunca hizmet verilecek, bakım ve yenilemelerle bu süre 20 yıl daha uzatılabilecek. Tesis, Türkiye'ye toplamda 50 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Cumhuriyet tarihinin tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olma özelliği taşıyan proje, yerli ve milli nükleer enerji endüstrisinin oluşması için de önemli birikim sağlıyor.