Akdeniz Anemisi Nedir? Tedavisi ve Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında Akdeniz anemisi olarak biline hastalığın tıbbi adı talasemi olarak geçmektedir. Önemli hastalıklar arasında yer alır ve özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların Akdeniz Anemisi sorununu iyi bilmeleri gerekmektedir.
Akdeniz Anemisi Nedir?
Halk arasında Akdeniz anemisi olarak biline hastalığın tıbbi adı talasemi olarak geçmektedir. Önemli hastalıklar arasında yer alır ve özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların Akdeniz Anemisi sorununu iyi bilmeleri gerekmektedir.
Akdeniz anemisi olan kişilerin vücutları yeteri kadar hemoglobin üretmezler, buda ileri düzeyde anemi nedenidir. Hemoglobinse kırmızı kan hücrelerinde olan kan parçacıklarının pigmenti olarak görev yapar. Akdeniz anemisi olan kişilerde alyuvarlar (kırmısı kan hücreleri) zarar görmektedir. Rahatsızlık genetik olup, hem anne hem de baba taşıyıcıysa bebeğinde rahatsızlığa anne karnında yakalanma oranı artmaktadır. Hastalık bulaşıcı olmayıp, yapılan kan testi ile anlaşılmaktadır.
Akdeniz Anemisi Belirtileri Neler?
Akdeniz anemisinin bazı türleri vardır bunlar; majör, intermedia, alfa gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle Akdeniz anemisi çeşidine göre belirtileri ve şiddetinde değişimler olur. Kişiden kişiye değişebilir ancak en yaygın görülenleri aşağıya sıraladık.
Cilt soluk ve sarı renkte görülür
İdrar koyuluk
İştah kaybı
Baş ağrısı
Yorgunluk ve aşırı halsizlik
Yüz bölgesinde şekil bozuklukları görülmesi
Ağır tabloda seyreden kansızlık
Sarılık
Nefes alıp vermede zorluk (nefes darlığı)
Karın bölgesinde şişme, karaciğer ve dalakta organ büyümeleri görülür
Akdeniz Anemisi Nedenleri?
Akdeniz anemisi hemoglobin yapımı ile ilgi olan genlerden birinde bozukluk, yada değişime uğradığında oluşmaktadır. Bu hastalık bulaşıcı değildir ve genetiktir. Taşıyıcı anne ve babadan geçer. Anne ve babanın en az biri taşıyıcı olması gerekir ve gen anne karnında bebeğe geçerek Akdeniz anemisi meydana getirir.
Anne ve babadan sadece biri taşıyıcıysa alfa anemi denilen, endişe duymaya gerek olmayan hafif Akdeniz anemisi oluşur bu durumda bebekte anomaliler görülmeye bilir ancak taşıyıcıdır.
Anne ve babanın ikisi birden taşıyıcı konumundaysa rahatsızlık ciddi boyutlarda olabilmektedir. Bu durumda majör ve intermediata olarak iki talasemi ortaya çıkabilir. Majör olanı Akdeniz anemisinin en tehlikeli ve ağır türüdür.
Akdeniz Anemisi Nasıl Tedavi Edilir?
Akdeniz anemisi tedavisi aneminin türü ve ilerleme durumuna göre değişiklik göstermekte olup, ilk olarak dahiliye uzmanının incelemesi gerekir. Daha sonra hekim hastaya uygun tedavi planını çıkartacaktır. Talasemi minör olarak geçen tür en hafif türdür ve tedaviye gerek kalmaz. İntermedia türündeyse folik asit ve kan nakli ile tedavisi mümkün olmaktadır. Beta talasemi olan kişiye hayatı boyunca 3 veya 4 haftada bir kan verilmesi gerekir. Zamanla vücutta verilen kanlar etkiederek demir depolanmaya başlayacaktır. Folik asitse vücudun kırmızı kan hücrelerini üretmekte kullandığı vitamindir.Majör tipi Akdeniz anemisi olan kişilerin tedavi süreleri hayat boyu devam eder, tek bir kesin çözüm yolu vardır buda kemik iliği naklidir.
Kaynak: https://www.saglikk.com/hastaliklar/anemi-nedir-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-yapilmakta/963