Akbank "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni imzaladı

- Akbank Genel Müdürü Binbaşgil:- "Akbank’taki faaliyetlerimizin temelini oluşturan eşitçilik ilkelerimiz ile tamamen uyum içinde olan 'Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni imzalayarak, eşitlikçi uygulamalarımızın küresel düzeyde örnek oluşturması için çaba göstereceğiz"- "Son 5 yılda bankamıza...

İSTANBUL (AA) - Akbank, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmelerini hedefleyen, Birleşmiş Milletler'in özel sektör girişimi "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni imzaladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre Akbank, tüm çalışmalarını eşitlik anlayışından taviz vermeden yürütüyor. Kadınların iş yaşamına her düzeyde katılımını destekleyen Akbank, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmelerini hedefleyen Birleşmiş Milletler'in özel sektör girişimi "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni (Women’s Empowerment Principles – WEPs) imzalayarak, bu alandaki çabalarını küresel düzeyde etkin bir platforma taşıdı.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında 2010 yılında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, tüm iş süreçlerinde olduğu gibi çalışan politikalarında da şeffaflık ve kapsayıcılığa büyük önem verdiklerine ifade etti.

"Kadının Güçlenmesi Prensipleri"nin de bu değerlere bağlı olarak geliştirildiğine dikkati çeken Binbaşgil, şunları kaydetti:

"Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni oluşturan eşitlikçilik Akbank'ta temel ilkelerimiz arasında bulunuyor. Bu ilkemize bağlı olarak, kadın ve erkek tüm çalışanlara adil ve eşit davranış içindeyiz ve ayrımcılığa karşı duruyoruz. Kadın çalışanlarımızı her türlü eğitim ve mesleki gelişim konusunda teşvik ediyoruz. Tüm iş süreçlerimizde kadın çalışanlarımızın güçlenmesi teşvik ediyor ve destekliyoruz. Tüm bu çalışmalarımız ve sonuçlarını da, şeffaflık anlayışımız kapsamında her zaman kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz."


- "Çalışanlarımızın tamamına kariyer planlamalarında eşit fırsatlar sunuyoruz"


Binbaşgil, kadınların, tüm sektörlerde ekonomik yaşamın içinde, hak ettikleri yeri bulmalarını ve sürdürülebilir değer yaratmada tam bir eşitlik içinde yer alabilmelerini önemsediklerini vurguladı.

Akbank'taki faaliyetlerin temelini oluşturan eşitçilik ilkeleri ile tamamen uyum içinde olan "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni imzalayarak, eşitlikçi uygulamalarının küresel düzeyde örnek oluşturması için çaba göstereceklerini belirten Binbaşgil, Akbank'ta insan kaynakları anlayışlarının, tam anlamıyla fırsat eşitliğine dayandığını aktardı.

Binbaşgil, Akbank'ın çalışanlarının tamamına, kariyer planlamalarında eşit fırsatlar sunduğuna işaret ederek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu anlayışımızın da etkisiyle, kariyer planlamalarında tam bir eşitlik içinde hareket edebilen kadın çalışanlarımız, başarıda da öne çıkıyor. Akbank'ta uzun yıllardır kadın-erkek dengesini gözetiyor ve kadın istihdamı konusunda öncü kuruluşların başında geliyoruz. Son 5 yılda bankamıza kazandırdığımız kadın çalışanların toplam işe alıma oranı yüzde 56 olurken bankamızdaki müdür ve üstü kadın yöneticilerin oranı yüzde 33."


- Akbank, FEM Projesi'nden Türkiye'de ilk sertifika alan kurumların arasında


Kadın Girişimcileri Destekleme Derneği (KAGİDER) tarafından Dünya Bankası işbirliği ile gerçekleştirilen "Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Projesi" de, Akbank'ın insan kaynakları politikalarına temel oluşturan fırsat eşitliğini destekleyici nitelikte modellerin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını öngörüyor.

İşe alım süreçlerinde fırsat eşitliğine büyük önem veren Akbank, Türkiye'de FEM Projesi çerçevesinde ilk sertifika alan kurumlar arasında yer aldı. FEM Projesi'ne katılmayı kabul eden şirketler, işe alım ve iş süreçlerinde her türlü fırsat ve olanakları, hiçbir ayrım gözetmeksizin çalışanlara tam bir eşitlik içinde sunduğunu gösteren "Fırsat Eşitliği Modeli" sertifikası alıyor.