AK Parti'den emekli zammı açıklaması: Mustafa Elitaş tek tek anlattı...

AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, 2024 ile 2025 yıllarında emekli olacaklarda ortaya çıkacak maaş farkına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, bir televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı.

BAHÇELİ'NİN DEM PARTİLİLERLE TOKALAŞMASI

Eğer DEM Parti, Türkiye'nin partisi olursa ülkemiz için çok katkı sağlayacaktır. Bugüne kadar bu partinin yaptığı işler Türkiye'nin işine yarayan şeyler değil.

Sayın Bahçeli bir el mi uzattı bu konuda? Sonrasında sertleşme devam mı edecek?

Siyasette sertleşme normaldir. Hakarete dönmediği sürece bunu kabul etmek gerekir. 2010 yılından itibaren nezaketin çıktığı bir parlamento görüyoruz. Bu üzücü bir hadise.

Bahçeli'nin açıklamaları çok önemli. Sayın Erdoğan'ın da DEM Partililerin elini sıktığını görebilir miyiz?

1 Ekim'de Meclis açılışlarında Cumhurbaşkanı konuşma yapar ancak sonrasında siyasi partilerin elini sımazlar ancak bütçe görüşmeleri sonrasında iktidar partisi Genel Başkanı diğer partili başkanların elini sıkar. Geçmişte DEM Parti'nin önceki yönetimleriyle el sıkışmalar olmuştur. Bundan sonra da herhangi bir törende el sıkmamazlık yapmaz diye düşünüyorum. Ortam olursa neden olmasın.

Bahçeli yeni bir döneme giriyoruz diyor. Bu sözlerden siz ne anladınız? DEM Parti'yle ilişkilerde değişim, yeni bir çözüm süreci anlayabilir miyiz?

Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası için herkes elinden geleni yapmak zorundadır. Sayın Bahçeli'nin dediği gibi DEM Parti söylemleriyle eylemleri aynı gidiyorsa...

Sayın Bahçeli'nin bu hareketi sonrası DEM Parti'nin Türkiye partisi olması konusunda önemli bir olanak olarak görüyorum. Bu parti Kandil'den talimat almıyorsa, iradesini özgürleştirdiyse o zaman DEM Parti'yle konuşma imkanları mevcut.

Meclis Başkanı tüm partileri ziyaret edecek. AK Parti'den başlamak üzere grubu olan olmayan diğer partilere de ziyarette bulunacak yeni bir anayasa komisyonu için...

Meclis'te kavga olduğunda buton kullanılacakmış... Milletvekilleri böyle olunca halktan sakin olmasını bekliyoruz... Neredeyse kafes yaptıracağız birbirinizi yumruklamayın diye.

Parlamentoda yazılı. Hatip hakaretle başladığında Meclis Başkanı derhal sözünü keser ve temiz dille konuşmaya davet eder. Eğer uyulmazsa hatibi yerine davet eder. O görüntüler hoş değil. Hatip tahrik etmeseydi, o konuşmalar ortaya çıkmasaydı. Parlamentonun o havasını girmeyince anlayamazsınız.

CHP'nin Sayın Cumhurbaşkanı gelince ayağa kalkmasını nasıl karşıladınız?

Aslında normal olanı buydu. Sayın Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı iken biz hep ayağa kalktık. Alkışlamadığımızı hatırlıyorum. Sayın Kılıçdaroğlu döneminde bu yapılmamaya başlandı. CHP'nin tavrı kamuoyunda memnuniyete neden olmuştur. Bugüne kadar yaptıkları yanlıştır.

Sayın Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesinde bilmediğimiz bir şey var mı?

Görüşmede 4 kişi vardı. Parti sözcülerimiz açıklama yapmak üzere kararlaştırdık.

Tekrar bir araya gelirler mi?

Neden olmasın ama Özgür Özel'i çok eleştirdiler gibi geliyor bana. Özel'in üzerinde bir baskı var gibi görünüyor. Kılıçdaroğlu'na yakın bir ekip var partisi içinde. Kılıçdaroğlu'nun tweetlerinde genel başkanı eleştirdiği anlaşılıyor. Sayın Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun delegeleriyle çalıştığı için bir baskı var gibi.

Özel normalleşmeyi AK Parti'nin bozduğunu söylüyor. Örneğin teğmenlerin yemini konusunda...

Biz bozmuyoruz. Disiplindir o. Asker disipline bila kaydü şart amasız fakatsız uymak zorunda olan kişidir. Herkes kafasına göre bir şey yaparsa ona ordu denmez. Türk Silahlı Kuvvetleri disiplinin olmazsa olmaz yeridir. Sayın Özel bunu normalleşme karşıtı görüyorsa normalleşmenin ne olduğunu tanımlamalıdır.

EMEKLİ ZAMLARI

Emeklilerle ilgili zamlar gündemde. 2025'te emekli olacaklar 2024'te emekli olacaklardan daha mı az maaş alacaklar?

Onunla ilgili bir hesaplama var. 2024'te emekli olacaklar yüksek para almaları söz konusu. Anlık meselelerle bunu değiştirdiğinizde haksızlık olabilir. Enflasyon yükselirken sonra emekli olmak lehine olur. Enflasyon düşme eğilimine girdiğinde önce emekli olanlar daha fazla alacaktır.

AK Parti kongre sürecinde. Değişim olacak mı? Sosyal medya üzerinden AK Partililerin birbirine sataşması var, yorumunuz olur mu?

Bunları hoş bulmuyorum ama AK Parti'de daha önce görev yapmış şu an herhangi bir aktivitesi bulunmayan arkadaşların sosyal medyada tartışmaları doğru değil. Aksi halde sadece üyelik bağıyla bağlı arkadaşlara yapmayın lütfen deme hakkımız vardır. Biraz daha hassas düşünerek partiye zarar vermemeyi düşüneceklerini tahmin ediyorum.

YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

Özgür Özel'in "Önce uysunlar" açıklamasını önemli buluyorum ancak Can Atalay konusunda katılmıyorum. Meclis Başkanı yönetmeliği yerine getirmiştir.