AHMET HAKAN'DAN İMRALI GEYİKLERİ;

İmralı tutanaklarının basına sızmasına tepkiler büyürken, Ahmet Hakan konuya farklı bir açıdan baktı.

İMRALI GEYİKLERİ
İmralı'da Abdullah Öcalan ile BDP'lilerin görüşme notlarının 'siyasi anlamı yüksek' bölümleri epeyce didiklendi. Ama o notlarda 'geyik' sayılan bölümler de vardı. O bölümleri sizler için derledim. İnceden yorumlar yapmayı ihmal etmeyerek...- Abdullah Öcalan gençliğinde Necip Fazıl'ın konferanslarından birine katılmış. 1969 yılında. Siyasal'dayken. Toplantı gizliymiş.

ÖCALAN: BEN ESKİDEN NAMAZ DA KILARDIM
- Öcalan tıpkı "benim anneannem de başörtülüydü" diyenler gibi... Kendisinin ilk zamanlarda namaz kıldığını, 33 sure ezberlediğini, hatta köyün imamının "sen böyle gidersen uçarsın" dediğini söylüyor.

- Öcalan, eskilerden bir arkadaşından söz ederken 'xımıl' diye söz ediyor. Araştırdık, 'xımıl', 'hımbıl'ın Kürtçesi imiş... (Buradan tutanağı Kürtçe bilen birinin tuttuğu anlaşılıyor).

- Sırrı Süreyya Önder'in İmralı görüşmeleri sırasında iyice havaya girdiği anlaşılıyor... "Başkanım" falan...

- Öcalan Said-i Nursi'nin köyünün Ermeni köyü olduğunu söylüyor... Neden söylüyor? Bilinmiyor.

- Öcalan kendisinden 'Apo' diye söz ediyor: "Eğer olmazsa Apo öldü dersiniz".

- Babai İsyanı, Öcalan'ın özel ilgi alanına giriyor... Sanırım...

ÖCALAN'IN SÖZLERİ TEFSİRE AÇIK
- Başbakan seçimden önce 'idam' dedi ya... Öcalan işte bunun sorumlusunu bulmuş. Başbakan'a 'idam' dedirtenlerin "İslam'ı kullanan kapitalist tekelci işadamları" olduğunu söylüyor. Böylece jargona yeni bir kavram kazandırmış oluyor.

- Öcalan'ın sözleri tevile ve tefsire açık: Barış isteyen barışı, savaş isteyen savaşı buluyor... Lanet etmek isteyen için de malzeme var, umutlanmak isteyen için de... Çok yönlü yani...

- Öcalan ABD'deki Ermeni, Rum ve Yahudi lobilerinin Anadolu çıkışlı olduğunu düşünüyor... Buraya bir mim koyalım mı?

PKK ÖCALAN'I ANLAMIYORSA SİLAHLAR NASIL SUSACAK?
- Öcalan'a soruluyor: "Suriye Kürtlerine bir şey diyecek misiniz?" Öcalan cevap veriyor: "İki tarafla da görüşsünler, kim haklarını verirse onunla çalışsınlar". Bir şey soracağım? 'Oportünizm'in sözlük anlamı neydi?

- Öcalan "PKK bile beni anlamıyor" diyor... İnsanın aklına "İyi de onlar anlamıyorsa, silahlar nasıl susacak?" diyesi geliyor.

- Öcalan 'başkanlık sistemi' istiyor ama koşulu var: ABD'deki gibi olmalı... Denetim olsun istiyor yani... Kısacası o da 'otoriter başkan'dan korkuyor...

TUTANAKTA ÇAY SERVİSİ
- Sırrı Süreyya Önder bir senaryo yazdığı bilgisini verince Öcalan'ın cevabı çok kısa: "İyi olur". Sinemayla başı pek hoş değil galiba...

- Tutanağı tutanın araya "çay geldi" diye yazması... Ne bileyim... Bana enteresan geldi.

ÖCALAN "HİZMETE HAZIRIM" DEMİŞTİ
- Tutanaklarda isimleri olumsuz olarak geçenler: Mehmet Metiner, Fethullah Gülen, Deniz Baykal, Birgül Ayman Güler, Mehmet Baransu ve Emre Uslu...

Bana ilginç bir karışım gibi geldi.

- Herkes Öcalan'ın yakalandığında "hizmete hazırım" demesini hatırlatıp "nereden nereye" diyor ya... Belki de 'hizmet' budur... Ne dersiniz?