AFAD 'önemli' diyerek duyurdu: Deprem olacağı önceden bilinebiliyor mu?
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye büyük bir acı yaşadı. Enkaz altında kalanlar için ekiplerin çalışmaları sürüyor. Google'ın depremi saniyeler önceden haber veren bir sistemi bulunurken AFAD sosyal medya ve WhatsApp mesajlarına kar 'önemli' diyerek bir açıklamada bulundu.
Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Bölge beşik gibi sallanıyor. Yüzlerce artçı deprem yaşandı, yaşanıyor.
DEPREM ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİR Mİ?
Depremin önceden tahmin edilebileceği iddiaları gündeme gelmesinin ardından AFAD 'önemli' diyerek açıklama yayınladı.
AFAD'ın yaptığı açıklamada, "Bir depremin gün ve saat verilerek önceden kestirilmesi günümüz teknolojik imkanlarıyla mümkün değildir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada, özellikle WhatsApp gruplarında dolaşan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri takip etmeleri rica olunur" ifadeleri kullanıldı.
GOOGLE'IN SİSTEMİ VAR
Google'ın hayatları kurtarabilecek olan deprem uyarı sistemi Türkiye'de yaşanan bir sarsıntıyı haber vermişti.
2022'nin mayıs ayında Antalya’da gerçekleşen 5,3’lük depremin sarsıntısı henüz hissedilmeye başlamadan önce kullanıcılar, deprem olacağına dair bildirim almışlardı ve saniyeler sonra sarsıntı hissedilmeye başlamıştı.
Google'ın Türkiye'de de aktif hale getirdiği Android deprem Uyarıları Sistemi sayesinde Android kullanıcılarına bildirim gelmişti.
Google Türkiye tarafından bu sistem hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner da düzenlenen basın toplantısına katılarak detayları aktardı.
Google’ın Android Deprem Uyarıları Sistemi, 4,5 ve üzeri büyüklüğündeki tüm depremler için kullanıcılarına uyarı göndermeyi amaçlıyor. Bir sarsıntı, Mercalli şiddet ölçeğine göre değerlendiriliyor ve şiddet ölçeği 4 ve üzerindeyse, kullanıcılara iki farklı türde uyarı gönderilebiliyor. Bu iki uyarı, şiddet ölçeğine göre farklılık gösteriyor.
Mercalli ölçeğine göre 3 – 5 arasında ise (deprem büyüklüğü minimum 4,5 olmak şartıyla) kullanıcılara ‘Farkına Var’ uyarısı gönderiliyor. Bu uyarı, telefonun bildirimlerinde gösteriliyor ve kullanıcıya hafif sallantı uyarısı geçiliyor.
Mercalli ölçeğine göre 5 ve üzeri şiddetteki depremlerde, yani büyüklüğü ortalama 5 ve üzeri olan depremlerde ise kullanıcılara ekranın tamamını kaplayan şekilde “Eyleme Geç” uyarısı gönderiliyor. Bu uyarıda kullanıcılar, kendilerini korumaya almaları gerektiği konusunda da uyarılıyor.
Kullanıcı, deprem bildirimiyle 4 dakika içinde etkileşimde bulunmadığı takdirde bildirim, ‘Deprem oldu’ bildirimine dönüşüyor ve gerçekleşen deprem hakkında büyüklük ve uzaklık bilgisi veriliyor.
Google depremleri nasıl saniyeler öncesinde bildirimle haber verebiliyor?
Android Deprem Uyarıları Sistemi, tamamen Android cihazlara bağlı şekilde çalışıyor. Google’ın altyapısına bağlı olan sistem, Android telefonlarda bulunan ivmeölçerlerin bir anlamda sismometre olarak çalışmasını sağlıyor. Bir bölgede sallantı hissedildiğinde bu sallantıya dair veriler, Google Cloud üzerinden hızlı bir şekilde gönderiliyor. İlgili sallantı verileri, yalnızca prize takılı ve sabit olan Android telefonlardan elde ediliyor.
Birçok Android telefon tarafından gönderilen verilerin işlenmesinin ardından Google, sallantının tahmini şiddetini ve büyüklüğünü belirleyerek depremin muhtemel etki alanını da hesaplıyor. Bu etki alanında bulunan tüm Android kullanıcıları, depremin merkez üssüne bağlı olacak şekilde 60 saniye içinde bildirim alıyorlar. Merkez üssü kullanıcıya ne kadar uzak olursa, bildirim alması da o kadar ihtimal dahilinde oluyor.
Deprem anında depremin şiddeti ve büyüklüğünün arttığı hissedildiğinde de bilgiler güncelleniyor, bildirimler de değişebiliyor. Örneğin sarsıntı giderek artmaya devam ederse Google, anlık olarak depremin etki alanını da büyüterek daha geniş bir alandaki kullanıcılara bildirim göndermeye başlıyor. Bu sürecin sadece birkaç saniye içinde gerçekleştiğini de belirtmek gerekiyor.