ADALET BAKANI ERGİN'DEN 'TUTUKLU GAZETECİLER' SİTEMİ!
CPJ Üyesi ve yazar Kati Marton, komitenin Türkiye hakkında hazırladığı raporla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Uluslararası Gazetecileri Koruma Kurulu CPJ Üyesi ve yazar Kati Marton, komitenin Türkiye hakkında hazırladığı raporla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin kendisi için büyükelçilikte verdiği resepsiyonda konuşan Morton, rapor hakkında adalet bakanı Sadullah Ergin ile görüştüğünü söyledi.
NTV'nin haberine göre Morton, rapor hakkındaki eleştirisinin metodoloji konusunda olduğunu söylediği Ergin'in, kendilerine, 'Neden yazmadan önce bize gelmediniz?' diye sorduğunu söyledi.
Türk hükümetinin rapordan memnun kalmasını beklemediklerini belirten Morton, hapishanede tek bir gazetecinin bile bulunmasını istemediklerini söyledi.
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, Türkiye'de basın özgürlüğünün kriz seviyesine ulaştığını, hapisteki 76 gazeteciden 61'inin doğrudan gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaya çarptırıldığı iddia etmişti.
GAZETECİLERİN HAPSEDİLDİĞİ KARANLIK GÜNLER
Raporda "ülke gazetecilerin hapsedildiği ve muhalefetin suç sayıldığı karanlık günlerden geçiyor" denilmiş ve şöyle devam edilmişti: "Türkiye tutuklu gazetecilerle ilgili kendi rekorunu kıran ve basın özgürlüğünü kısıtlamada kendi kendine rakip olan tek ülke"
YASALAR OTOSANSÜRE YOL AÇIYOR
Raporda ayrıca yasaların gazetecilik faaliyetlerinin yasadışı hareketler ve darbe planı iddialarıyla bağlantılandırılması için fazlasıyla geniş bir zemin sağladığına dikkat çekilmiş ve Gazetecileri sindirme işlevi gören yasaların, otosansüre yol açtığı savunulmuştu.
2011-2012 yılları arasında Türkiye'ye yapılan 3 ziyaret sonucu hazırlanan raporda, Ankara'nın, sözkonusu kişilerin gazetecilik dışı faaliyetleri sebebiyle hapiste oldukları açıklaması da ele alındı. Temmuz ayında kabul edilen yargı reformu paketi eleştirilmişti.