Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal girişimi davası

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışırken çıkan olaylarda 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin 41 sanığın yargılanmasına devam edildi- İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıkların son sözlerini aldıktan sonra kararını açıklamak üzere...

İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin tutuklu 41 askerin yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üç gün devam duruşmaların bugünkü oturumuna, tutuklu sanıklar eski Teğmen Şerif Özbay, Astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 er katıldı.

Olayda şehit olan Muhammed Fazlı Demir'in babası Fehmi ve annesi Saliha Demir ile eşi Fatma Demir'in de aralarında bulunduğu bazı müdahiller de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada sanık ve sanık avukatları savcılık mütalaasına karşı savunma yaptı. Savunmaların ardından da talepler alındı.

Son kez savunma yapan sanık avukatları, "Sanıklar lehine olan delilerin duruşmada söz konusu edilmediği, erlerin darbe teşebbüsünden haberlerinin olmadığı, kışla dışına çıkarılmalarının ardından darbe teşebbüsünü öğrendikleri, kışla dışına herhangi bir kıstasla değil rastgele çıkarıldıkları, er savunmalarının birbirleriyle örtüştüğü, ölümlerle ilgisi olmayanların da aynı suçlamaya maruz bırakıldığı" yönünde beyanlarda bulunarak beraat talep ettiler.

Sanık erler de sırasıyla son savunmalarını yaptı.

Tutuklu sanık eski Şerif Özbay'ın beyanları üzerine duruşmayı izleyen şehit Muhammed Fazlı Demir'in annesi Saliha Demir, gözyaşı dökerek, tutuklu erlerin bırakılmasını istediğini söyledi. Saliha Demir daha sonra fenalaştığı için duruşma salonundan çıkarıldı.

Son beyanların alınmasının ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, davayla ilgili kararını 18.00'de vereceğini belirterek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu iddianamesinde, 7'si rütbeli 34'ü er olmak üzere tutuklu 41 sanık yer alıyor. Şehit edilen Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammet Fazlı Demir, Murat Mertel, Murat Naiboğlu, Orhun Göytan ve Şirin Diril'in maktul sıfatıyla yer aldığı iddianamede, olaylarda yaralanan 23 kişinin dahil olduğu 44 kişi de müşteki sıfatıyla bulunuyor.

İddianamede, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda darbe girişiminde stratejik noktalardan olan Acıbadem Türk Telekom Bölge Müdürlüğü'nü kontrol altında tutma görevinin Kurmay Yüzbaşı Mehmet Karabekir'e verildiği, Karabekir'in komutasında 4 zırhlı askeri araç ve bir otomobille birer yüzbaşı, teğmen ve astsubay ile 5 uzman çavuş ve 34 er olmak üzere 41 askerin saat 22.45'te tugaydan çıkış yaptığı belirtiliyor.

Sanık askerlerin, Türk Telekom'u ele geçirdikten sonra trafiği keserek çevrede toplananları uzaklaştırmaya çalıştıkları, bu duruma direnenlere ise hedef gözeterek ateş ettikleri anlatılan iddianamede, açılan ateş sonucu Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş, Muhammed Fazlı Demir, Murat Mertel, Orhun Göytan, Şirin Diril ve Murat Naiboğlu'nun hayatını kaybettiği, 23 kişinin de yaralandığı vurgulanıyor.

- Ceza talepleri

Sanık Teğmen Şerif Özbay, Astsubay Serkan Aplak, uzman çavuşlar Ali Karahan, Bayram Aydın, Özgür Kaya, Hasan Övez ve Yasin Kayhan ile 34 erin, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, ''bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için kasten öldürmek'' suçundan, çıkan olaylarda hayatını kaybeden 6 kişi için altışar kez olmak üzere toplam dokuzar kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, tüm sanıkların çıkan olaylarda yaralananlar için 23 kez ''bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak için kasten öldürmeye teşebbüs'' ile ''kamu malına zarar vermek'', ''mala zarar vermek'', ''kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engellemeye teşebbüs'', ''kişiyi cebir, tehdit kullanarak, silahla, birden fazla kişi ile birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle zincirleme olarak özgürlüğünden yoksun kılmak'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından, 331 yıldan 559 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.​