ABD'Lİ UZMAN DA ODATV BELGELERİ İÇİN "VİRÜS" DEDİ!

Odatv bilgisayarlarından çıkan belgelerde virüs olduğunu ABD'li bir bilirkişi raporu da teyit etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 15.12.2011 tarihli tespitlerine ek olarak ABD'li adli bilişim uzmanı Jashua Marpet tarafından hazırlanan raporda da, Odatv sanıklarının bilgisayar korsanlığı ürünü dijital dokümanlara dayanarak on ayı aşkın bir süredir özgürlüklerinden yoksun bırakıldıkları tespiti yapıldı.

Odatv davasının tutuklu sanıkları Soner Yalçın, Doğan Yurdakul ve Barış Terkoğlu'nun avukatı Hüseyin Ersöz bir açıklama yayınladı.

Ersöz'ün açıklaması, ABD'li adli bilişim uzmanı Jashua Marpet'in, dava iddianamesine dayanak olarak gösterilen verilerin, sanıkların bilgisayarlarına 'virüs aracılığıyla gönderildiği'ne ilişkin raporunu içeriyor.

Jashua Marpet'in raporu, sanıkların bilgisayarlarında bulunduğu iddia edilen belgelerin, normal bir kullanıcı tarafından fark edilemeyecek sekilde 'CHP'nin resmi e-mail adresine benzetilen bir e-mail adresinden' gönderildiği tespitini içeriyor. Söz konusu hard diskin bu haliyle Siber Suçlar Sözleşmesi'ne aykırılık oluşturduğunu ifade eden ABD'li adli bilişim uzmanının hazırladığı raporun sonuç bölümü şu şekilde:

"DataDevastation'nin ve baş tetkikçi Joshua Marpet'in profesyonel görüşüne göre, söz konusu sabit diski barındıran ODA-TV bilgisayarı bir yemleme veya hedefli yemleme saldırısı tarafından hedef alınmıştır. Bu saldırı, kandırma amaçlı e-posta adreslerine sahip 2 veya daha fazla e-posta ile gerçekleştirilmiştir. bu e-postalarda hem PDF hem SCR(ekran koruyucu) uzantılı dosyalar olan ekler bulunmaktadır. Bu dosyalar, yukarıda da gösterildiği gibi, envai çeşit KAY ile yüklüdür. Bunlar birkez bulaştığında bilgisayara yeniden virüs bulaştırabilmek için birden fazla gizlenmiş yollara sahip olduğundan, bilgisayar ve bilgisayar sahibinin, bu virüsleri temizleme veya yok etme şansı çok düşüktür. Bir kez bu yolla virüs bulaştıktan sonra, artık bu bilgisayarın ODA-TV kullanıcılarının kontrolünde olamayacağı, ancak bu virüsün yaratıcısının/sahibinin emri ile herşey değiştirilebileceği, yok edilebileceği, oluşturulabileceği, makineden kaldırılabileceği veya makineye konabileceği için, bu noktada makinenin üzerinde bulunan hiçbirşeye güvenilemez"

Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ de aynı sonuca varmıştı

Daha önce Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ de yaptıkları çalışmalar sonucu yayınladıkları raporlar da, ODA-TV bilgisayarlarında bulunduğu iddia edilen belgeler için "virüs yoluyla gönderilmiş" sonucunu belirtiyordu.

Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ'nün ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi heyeti de yaptığı çalışmayla bu sonucu teyit etmişti.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 15.12.2011 tarihli Bilirkişi Raporu'nda

- İsnatlara dayanak dijital dokümanların kayıtlı olduğu bilgisayarın işletim sisteminin kayıtlı olduğu C Sürücüsü içinde, 251 adet trojen, virüs ve zararlı yazılım tespit edildiği,

- Bazı dokümanlarda ".exe" uzantılı virüslere rastlandığı,

- Bazı dokümanların ise "exe" uzantılı virüs tespit edilen dokümanlar ile aynı tarihte oluşturulduğu, bu sebepten bu dokümanların da virüs yoluyla yaratıldığı,

- Bu dokümanların normal bir kullanıcı davranışı olmadığı tespitleri yer alıyordu.

Avukat Hüseyin Ersöz: "Tutuklulukları bir gün dahi sürdürülemez"

Yayınlanan raporların ardından Odatv sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz açıklamasında, "Bu durum karşısında dosya kapsamında tutuklu bulunan gazetecilerin özgürlüklerinin hukuka aykırı söz konusu dijitallere dayandırılarak bir gün dahi sürdürülmesi artık mümkün değildir" ifadelerine yer verdi.

Odatv Davası'nın 2. duruşması 26 Aralık Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.