ABD'den Fethullah Gülen açıklaması: Kaçmak isterse engelleriz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Türkiye'nin FETÖ elebaşı için yaptığı iade talebine ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner düzenlediği günlük basın toplantısında, iade talebini titizlikle değerlendirdiklerini belirttiği Fetullah Gülen'in, yurtdışına kaçmasından endişe duymadıklarını, bunu engelleyen mekanizmaların bulunduğunu söyledi.

Fethullah Gülen'in Türkiye'de müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başlandığı hatırlatılarak, iade durumuyla ilgili sorulan soruya "Bu süreç, herhangi bir siyasi süreçten bağımsızdır, Türkiye'de olanlara dair duygusal herhangi bir tepki değildir. Türkiye'yle aramızdaki iade anlaşmasının yasal gereklerinin bir parçasıdır. Gülen'le ilgili belgeleri incelemeye devam ediyoruz, karardan önce tüm kanıtların incelenmesi gerekiyor, talebi değerlendirmeye devam ediyoruz" diyen Toner, "Basmakalıp sözler söylemek istemiyorum ama bu sıra dışı bir vaka, genelde iade talepleriyle ilgili bu kadar detay açıklamayız fakat Türkler de bu konuda çok açık konuştular. Ancak eldeki malzemeleri çok dikkatli incelememiz gerekiyor, biz de öyle yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"GÜLEN'İN KAÇMASINI ÖNLEYECEK MEKANİZMALAR VAR"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu'yla görüşmesinde, Suriye ve IŞİD'e karşı mücadele meseleleri gibi bölgesel konuların yanı sıra, Çavuşoğlu'nun Gülen'in iade meselesini de açtığını belirten Toner, buna rağmen Gülen'in gözaltına alınmamasının, hakkında asgari düzeyde kanıta ulaşılamamasından mı kaynaklandığı yönündeki soruya, "hakkında hüküm verilene dek yasal eyleme geçilmeyeceğini" söyleyerek cevap verdi.

Gülen'in ülkeden kaçma ihtimaliyle ilgili soruya Sözcü Toner, “Bunu engelleyen mekanizmalar var" cevabı verirken, gazetecilerin “Genelde bir şahsın bir terör saldırısı organize etmekle suçlanması durumunda, karara varmadan önce onu tutuklarsınız, serbest bırakmazsınız" yorumu üzerine, bunun Adalet Bakanlığı'na sorulması gerektiğini söyledi. Mark Toner, Gülen'in pasaportuna el konması ya da seyahat engeli konması gibi bir durum olup olmadığı sorusuna, yorum yapamayacağını söyleyerek cevap verdi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR DEMOKRATİK MÜTTEFİK VE NATO ÜYESİ"

Alman İçişleri Bakanı'nın, Türkiye'nin Müslüman Kardeşler, Hamas ve diğer cihatçı gruplara destek verdiği yönünde belgeleri olduğunu iddia etmesi hakkında görüşleri sorulan Mark Toner, bu iddiadan haberi olmadığını söyledi. Türkiye'nin sadece IŞİD değil, PKK ile alakalı terörden de çok çektiğini, bu yüzden terörle mücadelede ve Suriye'de IŞİD'e karşı koalisyonun önemli bir üyesi olduğunu vurgulayan Toner, sınırlarını kullanan ya da geçiş yapan yabancı savaşçılarla ilgili sorunlar yaşandığını Türkiye'nin de kabul ettiğini, kendilerinin de Suriye'ye girip çıkan bu savaşçıların durdurulmasına odaklandıklarını ifade etti. Toner, “Fakat bizim görüşümüz, Türkiye'nin önemli bir demokratik müttefik ve NATO üyesi olduğudur" diyerek, pek çok farklı grup ve ideolojinin kavşağında yer aldığını söylediği Türkiye'nin, halkının güvenliğini sağlamak için, bu durumun getirdiği zorluklarla mücadele ettiğini vurguladı.