ABD ile ilişkiler daha da gerilebilir! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Şangay üyeliğine yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şangay Zirvesi dönüşünde Türkiye'nin dış politika hedefleriyle ilgili çok önemli bir açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hedefinin Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan ve İran'ın yer aldığı Şangay Beşlisi'ne üye olmak olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu başlıkları arasında Türkiye ve dünya gündeminden başlıklar yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına damga vuran detay ise Şangay Beşlisi hakkındaki ifadeleri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hedefinin Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan ve İran'ın yer aldığı Şangay İşbirliği Teşkilatı'na üye olmak olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerine Rusya ve Çin karşıtlığıyla bilinen ABD'nin nasıl bir yanıt vereceği merak konusu oldu.

"HEDEFİMİZ TAM ÜYELİK"

Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne tam üye olmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'nün içerisindeki yeri ve gelecek vizyonu hakkında bir soru yöneltmek istiyorum. Malum Avrasya coğrafyasının yaklaşık yüzde 60'ına ve dünya nüfusunun yüzde 40'ına hitap eden bir örgütten bahsediyoruz. Örgüt içinden Türkiye'ye üyelik çağrıları veya davet var mı? Zaman zaman bunun bir 'eksen değişikliği' olabileceği tartışmaları da yapılıyor. Bununla ilgili değerlendirmenizi merak ediyorum. Bir de malum Rusya-Ukrayna Savaşı devam ediyor, Çin-Tayvan-ABD gerilimi var. Bütün bu çatışmalarla ilgili, burada görüştüğünüz liderlere ne tür öneri ve telkinleriniz oldu?" dedi.

"ARTIK 5'Lİ OLMAKTAN ÇIKMIŞ VAZİYETTE"

Şangay İşbirliği Örgütü'nde üye sayısının 9'a çıktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her şeyden önce, bu teşkilat, Şanghay Beşlisi diye başladı ama artık beşli olmaktan çıkmış vaziyette. Şu an üye sayısı 9'a ulaşmış durumda. 3 gözlemci üyesi bulunuyor. Ayrıca bizim gibi diyalog ortağı olan 9 ülke var. Görüştüğüm liderlerin hemen hemen hepsi de özellikle Rusya-Ukrayna Savaşında tansiyonu düşürmek için oynadığımız rol sebebiyle bize teşekkür ettiler. 'Burada aldığınız rolden dolayı gerçekten sizleri takdir ve tebrik ederiz' dediler. Hepsi ikili görüşmelerimizde gelip işi buraya bağladılar. Çünkü Rusya-Ukrayna Savaşında dünyadaki bu görünen güçler içerisinde 'Ne yapabiliriz, bu işi nasıl çözeriz?' gibi bir durum yok maalesef. Biz ise başından itibaren sürdürdüğümüz o denge politikasıyla gerek batıya gerekse başta Amerika olmak üzere hepsine gereken cevabı, yaptığımız girişimlerle vermiş olduk" ifadelerini kullandı.