ABD GAZETELRİNİ İNTERNET DEĞİL KÖTÜ YÖNETİM BATIRDI!

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'dan iddialı konuşma.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, internetin giderek yaygınlaştığı dünyada gazetecilik sektörünün kendine mevcudun dışında bir tarz bulmak zorunda kaldığını; ancak, Amerika'da gazetelerin batmasının sebebinin internet değil, sektör dışındaki işlere girmesi olduğunu söyledi.

İstanbul TÜYAP'ta düzenlenen CeBIT Bilişim Euresia 2010'un ana sponsoru Türksat'ın konuğu olan Dumanlı, gelişen teknolojiler karşısında medyanın durumu konusunda değerlendirmelerde bulundu. Dumanlı, ABD'li gazetecilerin, özellikle ülkede bazı gazetelerin batmasına sebep olarak 'interneti' göstermesini eleştirdi. İlgili gazetelerin birtakım Amerikalı CEO'larının dediğinin aksine borsa ya da gazetecilik dışı ticarî işlere girmesinin sonlarını getirdiğini vurguladı. Gazetecilik sektöründe en büyük gider olan kâğıdın dünyanın her yerinde aşağı yukarı aynı fiyatta olmasına karşın, gazetelerin Batı'da Türkiye'ye kıyasla 2 ila 10 kat daha fazla ücretle satıldığına işaret eden Dumanlı, "Gazetecilik sektörünün reklam geliri ise ABD'de bize kıyasla üç kat daha fazla. Üstelik bu gazeteler yüzde 80'i abone olmak üzere 1 milyondan fazla tiraja sahip. Hâlâ nasıl yazılı basının para kazanmadığını iddia edebiliyorlar ve gazeteler batıyor? Emin olun herhangi bir Türk yönetici gitse o gazetelerin dumanını attırır." dedi. Zaman Genel Yayın Müdürü Dumanlı, Batılı fütüristlerin radyo çıkınca tiyatronun yok olacağını, TV çıkınca radyo, sinema ve gazeteciliğin yok olacağını söylediklerine işaret ederek, "Video çıkınca da TV'de film seçme şansı olmadığı için TV'nin öleceğini iddia ettiler. Fakat bunların hiçbiri olmadı. Her teknolojik gelişme bir öncekinin formatında, tarzında değişmelere sebep oldu ama tamamen yok etmedi." dedi. Televizyonun haberleri son dakika canlı geçebilme özelliği sebebiyle gazeteciliğin bir çıkış yolu bulması gerektiğini ifade eden Dumanlı, "O yol 'gazetelerin TV'ler gibi nerede ne olduğunu vermesinin yanında niçin olduğunu da söylemesi, perde arkasına gidip, hadisenin fert ve aile hayatına olan etkisini irdelemesi, ülkeyi ve uluslararası ilişkileri nasıl etkileyeceğini analiz etmesi' idi. Bu çıkış yolunu Türk medyası geç keşfetti." dedi. Bu gelişmeye Batı'da son 10 yılda 'geleceğe yönelik analiz ağırlıklı yorumlar da eklendiğini söyleyen Dumanlı, internet çıktığı için gazeteciliğin bir çırpıda yok olmayacağını, ama gazetelerin kendilerine yeni çıkış yolu bulmak zorunda olduğunu vurguladı.

Konuşmasında yerel medyanın yaşadığı problemlere de değinen Dumanlı, "Büyük medya, yerel medyanın reklam pastasını yemekten vazgeçerse yerel medya kendisine çıkış yolu bulabilir." dedi.

Zaman