ABD BÜYÜKELÇİSİNDEN TARTIŞILACAK SÖZLER; "MİLLETVEKİLLERİ NEDEN İÇERİDE?"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gazetelerin Ankara temsilcileriyle konutunda bir araya geldi..

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gazetelerin Ankara temsilcileriyle konutunda bir araya gelerek, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ricciardone, ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı nedeniyle Türk halkının gösterdiği içten ilgiye ve Türk polisinin çalışmalarına teşekkür etti. Bu olayın, terörle işbirliği konusunda iki ülkeyi daha da yakınlaştırdığını ve kararlılıklarını artırdığını söyledi.

Ricciardone, DHKP-C’nin aktif hale geldiği konusunda Türk Emniyeti’nin kendilerini genel olarak uyardığını, ancak Ecevit Şanlı’nın yaptığı intihar saldırısıyla ilgili önceden spesifik bir uyarı almadıklarını belirtti.

Ricciardone, yeterli ve ileri demokrasilerde kabul edilebilir kanıtlar bulmaları halinde DHKP-C hakkında ABD’de dava açabileceklerini de söyledi.

ABD Büyükelçisi, Türk adli sisteminin bazı aksaklıklarının olduğuna değinerek, Türk yargılama sistemini ABD yargısının anlamasının zor olduğunu vurguladı. Ricciardone, milletvekillerinin, komutanların, profesörlerin ve öğrencilerin uzun süredir tutuklu olduğunu, ancak neyle suçlandıklarının ise tam olarak belli olmadığı yorumunu yaptı.

‘Neden hapiste?’
“Son günlerde kendi liderleriniz de adli sistemdeki yanlışlara değindiler. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan da değindiler. Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleriniz var. Askeri liderleriniz aynı şekilde, onlar da terörist gibi hapse kondular. Onlara bu ülkeyi koruma görevi verilmiş ama hapse kondular. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklıklar arkasında. Tam anlaşılmayan 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla hapse kondular. Şiddet içermeyen, gösteri yapan öğrenciler, demir parmaklıkların arkasında. Hukuki bir sistemin sonuçları bu şekilde olursa kafalar karışır. ABD ve Avrupa mahkemelerinin buna anlam vermesi zor olacaktır. İyi haber şu ki; hükümetiniz son derece örnek bir çaba gösteriyor. Hangi ileri demokrasi ülkesi, anayasasını yeniden yazmaya çalışıyor? Ama Türkiye, yeni bir anayasa yapmaya çalışıyor. Eminim başarılı olacak. Adalet Bakanınız 4 tane reform paketi gündeme getirdi. Biz de bunları destekliyoruz.”