AA'ya "Afrika'ya Değer Katanlar" ödülü

- Anadolu Ajansı, TABA tarafından, "Afrika'ya Değer Katanlar" ödülüne layık görüldü- AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Tokat:- "Afrika'yı dışarıdan değil, içeriden bakan bir gözle anlatıyoruz"- "Afrika yapılanmamız büyüyerek devam edecek"- TABA Başkanı Akbulut:- "Şu anda dünyada altın...

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı (AA), Türk Afrika İş Adamları Derneği (TABA) tarafından, Afrika kıtası hakkında yaptığı haberler dolayısıyla, "Afrika'ya Değer Katanlar" ödülüne layık görüldü.

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Tokat, ödülü TABA Başkanı Fatih Akbulut'tan aldı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Akbulut, Türkiye'de Afrika ile ilgili çalışan akademisyen olmadığını, Türkiye'de Afrika'yı bilen iş adamının da çok az olduğunu vurguladı.

Akbulut, "Afrika'da Forbes listesinde ilk 500'e giren 8 iş adamı var. Afrika'dan Türkiye'ye gelebilecek potansiyel turizm sektörü Rusya ile olanın 4 katı civarında. Afrika'da şu anda Fransa'dan daha çok Fransızca konuşan insan var. Şu anda dünyanın toplam ekilebilir tarım arazisinin yüzde 25'i Afrika'da." diye konuştu.

Şu anda dünyada altın rezervlerinin ve altının tamamının yüzde 50'sinin, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bir bölgeden çıktığını belirten Akbulut, "Geri kalan rezervlerin yüzde 40'ı Güney Afrika'da." ifadesini kullandı.


- "Afrika'yı dışarıdan değil, içeriden bakan bir gözle anlatıyoruz"

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Tokat ise 11 dilde yaptığı haber yayınıyla global haber ajansları arasında yer alan Anadolu Ajansı'nın, Türk dış politikasının Afrika açılımına paralel olarak, 2016'da Afrika Haberleri Editörlüğünü kurduğunu belirtti.

Tokat, Afrika'yı doğru, objektif ve yerinden, kıtanın kendi sakinlerinin dilinden, yerli bakış açısıyla anlatmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

AA Afrika Haberleri Editörlüğünün, bu yıl yeni bir atılım yaptığını ve "Yükselen Afrika Projesi" adı altında kapsamlı bir Afrika projesinin yürütüldüğünü kaydeden Tokat, şunları söyledi:

"Afrika'yı dışarıdan değil, içeriden bakan bir gözle anlatıyoruz. Bunu yaparken bazı haber ajanslarının yaptığı gibi Afrika'ya kendisine ait olmayan değerler dikte etmiyoruz. Bu çerçevedeki operasyonel işleri ahlaki bulmuyoruz. Afrika'nın öyküsünü Afrikalılara anlattırıyoruz. Afrika'nın aydınlık ve gülen yüzünü öne çıkarıyoruz. Afrika yapılanmamız büyüyerek devam edecek. Daha güçlü bir Afrika haberciliği yapacağız. İlk etapta, kıtadaki mevcut ofislerimizin yanı sıra Kinşasa ve Mogadişu'ya ofisler açacağız. Fildişi Sahili, Çad, Gana, Kamerun ve Uganda'da muhabirlerimiz var. Kıtanın hemen her ülkesinde yerel muhabirlerimiz var. Bu muhabir ağımızı daha güçlü ve nitelikli hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Kendi ülkesinin değerlerine yabancı olmayan muhabirlerle çalışmayı tercih ediyoruz."


- "Nasıl sömürüldüklerini Afrikalılara anlattırdık"

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Tokat, Afrika'nın, savaşlar, salgın hastalıklar, siyasi çekişmeler, askeri darbeler veya hayvan belgeselleriyle anıldığını vurgulayarak, "Yükselen Afrika Projesi ile dünyada farklı bir Afrika olduğunu ortaya koymaya çalışan AA, bu kıtadaki güzel gelişmeleri ve belki de dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen esrarengiz hayat hikayelerini masaya yatırıyor." dedi.

AA'nın farklı bir Afrika algısı ortaya koyduğunu kaydeden Tokat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Avrupalı sömürgecilerin uzun süre kolonisi olmalarıyla bilinen bu devletlerin, coğrafi keşiflerden sonra Portekizliler, Hollandalılar, İngilizler, Fransızlar, Belçikalılar ve Almanlar tarafından nasıl sömürüldüğünü ve bağımsızlık mücadelelerini yine Afrikalılara anlattırdık."