AA'NIN 'SAVAŞ TİMİ' KAMERA KUŞANDI!

Anadolu Ajansı muhabirlerini savaş koşulları için eğitme kararını aldı ve 5 kişilik ilk ekip savaş koşullarında hayatta kalmayı öğrenmek için gidiyor.

Anadolu Ajansı'nın (AA) savaş ve çatışma bölgelerinde görevlendirmek üzere Londra'da eğitime göndereceği haberciler Akşam'dan Ali Ekber Ertürk'e konuştu.

Mustafa Keleş, Tolga Çıplak, Ferhat Demircan, Erhan Sevenler ve Meltem Uzun'dan oluşan 5 kişilik ekip, Centurion adlı merkezde savaş koşullarında 'hayatta kalmayı' öğrenecekler. İşte, AA'nın 'Savaş timi'nde yer alan isimlerin duyguları...

KURALLARI BİLMEK ÖNEMLİ
- Mustafa Keleş: Savaş bölgeleri, özellikle de sokak çatışmalarnın yaşandığı yerler basın çalışanları için çok tehlikeli. Herkesin uymayı taahhüt ettiği kural yok. Savaş hukuku işlemiyor. Bunun olmadığını, Kaddafi'nin linç edilmesinde gördük. Bu ortamlarda çalışırken hayatta kalma kurallarını bilmek çok önemli. Libya'da yanımıza Kaddafi taraftarlarının roketleri düştüğünde, biz ayakta neler olduğunu anlamaya çalışırken yanımızdakiler yere atlamış ve kum yükseltilerinin ardına saklanmıştı.

- Tolga Çıplak: 1995'te başladığım haber kameramanlığı mesleğinde pek çok savaş, doğal afet, yangın, sokak çatışması ve eylemle karşı karşıya kaldım. İngiltere'de alacağımız eğitimin, Türkiye'de yıllardır haber sektöründe yaşanan açığın kapatılmasında önemli bir adım olacağını düşünüyorum. AA'nın bu konuda attığı adımın diğer medya kuruluşlarına da örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu olan insan hayatı.

RİSK EN AZA İNDİRGENECEK

- Ferhat Demircan: Ortadoğu'daki gelişmeler üzerine Mısır, ardından da Libya'da görevlendirildim. Gazetecilerin, çatışma ortamlarında ölümle burun buruna geldiklerini televizyon ve basından bilsem de bunu bizzat yaşamak çok şey öğretti. Savaş muhabirliğinin bir ihtisas alanı olduğunu, bu işi yapacak kişilerin iyi bir eğitim alması gerektiğini gördüm.

- Erhan Sevenler: AA tarihinde savaş muhabirliği eğitimiyle önce insana değer verdiğini gösteriyor. Bu eğitim sayesinde sıcak bölgelerde alacağımız riskleri en aza indireceğimiz açık.

HAYAT KURTARACAĞIZ

- Meltem Uzun: Özellikle bir kadın olarak bu eğitimi çok önemsiyorum. Alacağımız eğitimle afet ve savaş bölgelerinde bir gazetecinin nasıl davranması gerektiğinden hayat kurtarmaya kadar donanımlı hale geleceğiz. Bu eğitimin mesleğime uzun süreçte katkı yapacağından eminim.