AA'NIN HANGİ HABERİ ASPARAGAS ÇIKTI? BALON NASIL ELLERİNDE PATLADI?
Anadolu Ajansı'nın Dünya Bankası anketine dayandırarak verdiği haberinde gerçekleri çarpıttığı ortaya çıktı.
Radikal gazetesinin haberine göre, AA'nın haberine dayanak teşkil eden 'Küresel Ekonomik Krizin Avrupa ve Merkezi Asya Şirketler Kesimi Üzerindeki Etkisi: Firma Düzeyi Anketinden Kanıtlar' ile 'Doğu ve Merkez Avrupa Ülkelerinde Şirketler Finansal Krize Nasıl Tepki Veriyor?' başlıklı raporlarda Türkiye'nin Doğu Avrupa'da küresel krizden en hızlı çıkacak ülke olduğuna ilişkin tek bir cümle yer almıyor.
BULGARİSTAN'IN DURUMU İYİ
Sözkonusu habere dayanak teşkil eden rapor Dünya Bankası uzmanları tarafından Türkiye, Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Romanya'daki 1686 şirketin yöneticileriyle yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıktı.
Yöneticilere krizden nasıl etkilendikleri, istihdam kayıpları gibi sorular yöneltildi. Cevaplar bu ülkelerden Bulgaristan'da kriz sürecinde şirketlerin yalnızca yüzde 0.9'unun kapandığı ya da kapanma sürecine girdiğini ortaya koydu. Bulgaristan raporda bu konuda en iyi performansa sahip ülke olarak yer aldı. Ardından oransal olarak en az şirketi kapanan ülkenin Macaristan olduğu ortaya çıktı.
Türkiye ise AA'nın haberinin tam tersi olarak bu süreçte (Aralık 2007- Haziran 2009) şirketlerinin yüzde 7'sini krize kurban verdiği belirtildi. Aynı dönemde Türkiye sürekli istihdamdaki yüzde 8'lik kayıpla bu alanda en kötü performans gösteren ülke de oldu. Şirket yöneticilerinden alınan bilgiye göre yazılan Türkiye değerlendirmesinde kapasite kullanım oranının yüzde 65'ten yüzde 51'e gerilediği, satışlarda da yüzde 22 oranında düşüş olduğu belirtildi. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'de iyimser bir hava olduğunun da altı çizildi.
AA NE YAPTI?
Anadolu Ajansı'nın haberinde ise şirketlerin durumunu gösteren İngilizce (exit- çıkış) kelimesinin önüne parantez içinde 'krizden' kelimesi eklenerek İngilizce orijinal metindeki 'en yüksek çıkış oranı' tanımlaması, krizden en yüksek çıkış oranı olarak yorumlanarak haber yazıldı. Orijinal metindeki çıkış kelimesi şirketlerin kriz sürecinde piyasadan çıkmalarını yani kapanmalarını ifade ediyordu. Ancak AA servise koyduğu haberde iktisat literatürüne önemli bir katkıda bulunarak 'krizden çıkış oranı' gibi bir deyim de kazandırmış oldu ve 'her zaman iyi haberleri verme politikası'nı da sürdürdü.
AA'nın kriz 'hata'sı Anadolu Ajansı'nın Dünya Bankası anketine dayandırarak verdiği 'Türkiye krizden en hızlı çıkacak ülke' haberinde gerçekleri çarpıttığı ortaya çıktı
ÖZTRAK DİLE GETİRDİ
AA'nın yalan haberi TBMM'deki bütçe görüşmelerinde şahsı ve grubu adına 24 Aralık 2009'da konuşma yapan eski Hazine Müsteşarı CHP milletvekili Faik Öztrak tarafından da dile getirildi.
Faik Öztrak bütçe konuşmasında şunları dile getirdi: "Dünya Bankası, çalışmanın kapsadığı dönemde (Aralık 2007/Haziran 2009) Türkiye'deki şirketlerin yüzde 7'sinin piyasadan çıktığını yani kapandığını ya da kapanma sürecinde olduğunu ve bu oranının altı ülke içinde en yüksek oran olduğunu ifade ediyor.
Bu cümleden, 'Türkiye Doğu Avrupa'da, küresel mali krizden en hızlı çıkabilecek ülke olacak' ifadesini çıkarmak özel bir yetenek ve çaba ister. Rapordaki rakamlar ile gerek yazılı gerekse görsel medyada yaratılan manzara arasında çok derin farklılıklar hemen göze çarpıyor. Ayrıca söz konusu raporun hiçbir yerinde 'Türkiye Doğu Avrupa'da, küresel mali krizden en hızlı çıkabilecek ülke olacak' ifadesi de yok.
AA'nın türettiği krizden çıkış oranına göre altı ülkenin sıralaması da yanlış. Anadolu Ajansı'nın ifadesine göre 'Birinci sırada bulunan Türkiye'yi Macaristan ve Romanya takip ediyor'