''AA''NIN GEÇTİĞİ BU HABERİ OKUYUNCA, ''AAAAA'' DİYECEKSİNİZ!

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan , Anadolu Ajansı'nın Deutsche Bank raporuyla ilgili haberini nasıl çarpıttığını yazdı

AA’yı izle, ‘eşsiz avantaj’ yakala

YAKALASA, yakalasa böyle “eşsiz” bir haberi ancak Anadolu Ajansı (AA) yakalar.

Zaman zaman suçüstü yakalansa da, AA’nın üstüne habercilik tanımam ben. Hele de, son yıllarda toz kondurmam. Ne de olsa, AA iktidara toz kondurmuyor.14 Mayıs günü AA yine “eşsiz” bir ekonomik haber geçiyor. Dünyanın en saygın bankalarından Deutsche Bank’ın bir raporunda Brezilya, Endonezya ve Türkiye ekonomilerinin karşılaştırıldığını, orada Türkiye’nin 2010 ve 2011’deki yüzde 9.11 ve yüzde 8.5 büyüdüğüne dikkat çekildiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Deutsche Bank Merkez Bankası’nın günlük esnek politikalarının küresel kırılganlıkların yüksek olduğu bir ortamda “eşsiz bir avantaj” olarak görülebileceğini vurguladı”.
Kısaca, Deutsche Bank Türk Ekonomisini ve bizim Merkez Bankası’nın izlediği politikaları yere göğe koyamıyor. Siz de, haklı olarak “AA”nın geçtiği bu haberi okuyunca, “Aaaaaa” diyeceksiniz.

FAİK ÖZTRAK

Haberi okuyunca, herkes gibi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, Hazine eski Müsteşarı ve ekonomiyi günlük izleyen biri olarak, ister istemez “Aaaaa” diyor.
AA’nın talihsizliğine bakın ki, Deutsche Bank’ın o raporu Öztrak’ta da var. Sırası mı şimdi. AA’nın haberini okuyan Öztrak Deutsche Bank’ın raporuna bir daha bakıyor ve şu açıklamayı yapıyor:
“AA Deutsche Bank’ın raporuna dayanarak basına yanlış bir haber geçmiştir. Raporun 47 ile 55. sayfalarında Brezilya, Endonezya ve Türkiye ekonomileri analiz edilmektedir. Türk Ekonomisinin diğer iki ülkeye göre daha yüksek cari açığa sahip olmasına karşın, döviz rezervlerinin bu iki ülkenin altında olduğuna işaret edilmektedir. Enflasyonun yüzde 5’e düşürülmesi konusunda inanç eksikliği olduğu belirtilmiştir. Bu açık ifadeye rağmen AA, “Bankanın araştırmasında Türkiye’de uzun vadeli enflasyon oranının yüzde 5 olacağına dair güvenin oluştuğu belirtildi” diye tamamen çarpıtılmış bir haber geçmiştir”.
Öztrak açıklamasında “eşsiz avantaja” da değiniyor:
“Aynı raporun 54. sayfasında Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalardaki riskler teker teker sayılmış, uygulanan politikaların başarısına ilişkin kuşkular dile getirilmiştir”
AA’nın geçtiği haberin tam tersi, Öztrak’ın deyimiyle, “rapor çarpıtılmış”.

AA GERİ ÇEKTİ

Sonrası da, AA haberciliği kadar ilginç.
Öztrak’ın açıklamasının üzerinden kısa süre geçiyor, AA’dan Öztrak’ın makamı aranıyor, soru şu:
“O rapor sizde var mı?”
Evet, var, şimdi ne olacak? Yine, “Aaaaaa” diyeceksiniz.
AA beş dakika sonra o anlı şanlı, yanlı haberi geri çekiyor. Öztrak’ın açıklamasını da dün öğle saatlerine kadar hala vermiş değil. Zaten ana haberi geri çekince, Öztrak’ın açıklamasını nasıl versin? İşin ucunda iyice rezil olmak var.
Anadolu Ajansı 1920’de kuruluyor. Yüz yıla yakın tarihe sahip. Geçmişte de, siyasi iktidarlar zaman zaman AA’yı komik durumlara düşüren habercilikte kullanıyor. Örnekleri var.
AA yönetimini hep siyasal iktidarlar seçiyor. İktidara yaranmak adına, böylesine acemice destek vermek AA’nın inandırıcılığını fena halde hırpalıyor.