9. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programı

- Başbakan Yardımcısı Akdoğan:- "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye büyük bir eğitim seferberliği başlattı. Bir eğitim üssü haline geldik"- Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:- "Sevginin ve muhabbetin, adaletin dili tektir ve yürekten gelir. Biz bu dile inanıyoruz. 1400 yıldır bu medeniyetin...

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye büyük bir eğitim seferberliği başlattı. Bir eğitim üssü hakline geldik." dedi.

Akdoğan, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Türkiye Gençlik Vakfı (TUGVA) tarafından düzenlenen Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlediği 9. Uluslararası Öğrenci Buluşması Final Programında, gençlerin asımın nesli, Fatih'in torunları ve Erdoğan Türkiyesi'nin gençleri olduklarını söyledi.

Her başarının arkasında dinamizm ve enerji olduğunu dile getiren Akdoğan, İstanbul'un fethinde de bu durumun söz konusu olduğunu kaydetti.

Akdoğan, lider ve gençlerin bir araya geldiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye büyük bir eğitim seferberliği başlattı. Bir eğitim üssü hakline geldik. Her yıl 5 bin uluslararası öğrenciye burs veriyoruz. 100 bin başvuru oluyor. Bu başvurularla Türkiye eğitimde büyük mesafeler katetti. Bu bir vizyonun sonucudur. Ben buna Erdoğan vizyonu diyorum." diye konuştu.

TİKA, AFAD gibi kurumların çalışmalarına dikkati çeken Akdoğan, Türkiye'nin insani yardımda dünya birincisi olduğunu anımsattı.

Akdoğan, dünyada bir liderlik sorunu olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Basiretsiz ve dirayetsiz yöneticiler yöneticiler, dünyayı uçurumun kenarına sürüklediler. Bunlar olurken Türkiye ortaya bir liderlik koyuyor. Dünyada yardımda birinciyiz. Petrol kuyularımız ve doğalgaz rezervlerimiz yok ama vicdanımız var. Ahlaki bir duruş ortaya koyuyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde Türkiye bölgesel bir güç haline geldi. Avrupa Birliği hangi vizyonu ortaya koyuyor?"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da 186 ülkeden Türkiye'ye gelen öğrencileri misafir olarak gördüklerini dile getirdi.

Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine kilitlendiğini anlatan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sizler Türkiye'de eğitiminizi alıp, dostluklar geliştirip geleceğe adım atacak olan gençlerimizsiniz. Farklı lisanlar konuşuyor olabiliriz. Sevginin ve muhabbetin, adaletin dili tektir ve yürekten gelir. Biz bu dile inanıyoruz. 1400 yıldır bu medeniyetin temsilcileriyiz. Üstümüzde büyük sorumluluk var."

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da kısa bir selamlama konuşması yaparak, yabancı öğrencilere başarılar diledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise gençlerin İstanbul'da buluşmasının daha anlamlı olduğunu belirterek, insanlığın zor zamanlar geçirdiği bir asırda yaşadıklarını söyledi.

Gençlerin kol kola omuz omuza vermeleri gerektiğini anlatan Topbaş, gençlerin geleceği şekillendirecek potansiyeli barındırdığına vurgu yaptı.

- UDEF ve TÜGVA başkanları

UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat, yabancı öğrencileri kardeş ve misafir olarak gördüklerini belirterek, bugüne kadar 60 bin Türkiye mezununun kendi ülkelerinde hizmet verdiklerini söyledi.

Öğrencilerin değer olduğunu dile getiren Bolat, "Allah bizi İslam ile kardeş kıldı. Biz bir milletiz biz kardeşiz ve biz geleceğiz. İlim için yola çıkan öğrenciler gittikleri yerlere kendi kültürlerini götürmektedir. Öğrenciler dünya barışının simgesi oluyor. Dünyayı daha iyi yere taşıyacak olan bu gençlerdir." diye konuştu.

TÜGVA Genel Başkanı İsmail Emanet ise şehitleri minnetle ve rahmetle yad ettiğini dile getirdi.

Değerlerin alt üst edilmeye çalışıldığını anlatan Emanet, İslam dünyasındaki olumsuzlukların umutsuzluğa sebep olmaması gerektiğini söyledi.

Emanet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine 2023, 2053 vizyonlarını verdiğine dikkati çekti.

TÜGVA'nın genç düşüncenin merkezi haline geldiğini anlatan Emanet, ilim ve fende ileri bir gençlik için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.