’’köstebeği’’ Göremediler! Haberi Hangi Gazete Nasıl Verdi?
Gazetecilik mesleği ülkemizde deyim yerindeyse can çekişiyor! “Yandaş” olmakla suçlanan bazı gazeteler, iktidar aleyhine hiçbir gelişmeyi haberleştirmezken, tam tersine muhalefeti yerden yere vurmak için iktidar partisinin sözcülüğüne soyunmaktan çekinmiyorlar. Bunu yaparken de gazetecilik mesleğinin en temel etik kurallarını görmezden gelerek, objektif olması gereken “haber”leri tamamen “yorum”a dayanarak yazıyorlar.
Bunun en son kanıtını bugün bir kez daha gördük.
Ana muhalefet partisi CHP’nin Genel Başkanı dün partisinin grup toplantısında konuştu ve İçişleri Bakanı’nı Deniz Feneri davası sanıklarının lehine “köstebeklik” yapmakla suçladı. Bütün demokratik ülkelerde büyük çalkantılara neden olabilecek bu iddia, bugünkü bazı gazetelerin birinci sayfalarına ya hiç girmedi, ya da iddiadan çok “savunma” boyutuyla yer bulabildi.
İddiaya yer veren gazetelerin ise birkaçı hariç çoğu, “yasak savarcasına” haberi birinci sayfalarının altında görmekle yetindi.
Bakın bu çok önemli haberi hangi gazete nasıl verdi?
BİRİNCİ SAYFADAN HİÇ GÖRMEYEN:
Sabah: Başbakan’ın damadı Serhat Albayrak’ın üst düzey yönetici olduğu Sabah Gazetesi, bu haberi birinci sayfasından vermemeyi tercih etti. Haber gazetenin 27’nci sayfasının altında “Köstebek tartışması” başlığıyla yer bulabildi.
GÖRENLER AMA TERSTEN VERENLER
Star: Haberi birdinci sayfanın sol ortasında, bir buçuk sütüna “Köstebek iddiası külliyen yalan” başlığıyla verdi.
Yeni Akit: Birinci sayfanın en altında tek sütuna iki santimlik bir kutu içinde “Kılıçdaroğlu’nun bayat iddialarına yalanlama” başlığını kullandı.
Yeni Şafak: Kılıçdaroğlu’nun iddisına değil, Beşir Atalay’ın yalanlamasına yer verdi. Birinci sayfanın en altında üç sütuna beş santimlik kutunun başlığı, “Köstebek Kemal Bey’e çalıştı”ydı.
KÜÇÜK VERENLER
Zaman: “Kılıçdaroğlu’ndan Bakan Atalay’a köstebek suçlaması” başlığını kullandı ve haberi birinci sayfanın ortasında, en sağdan bir sütuna anons olarak verdi.
Haber Türk: Bu gazetede habere sayfanın dibinde bir buçuk sütuna beş santimlik bir anons yeri ayırdı ve “CHP’den suçlama: Köstebek Atalay” başlığını kullandı.
Akşam Gazetesi: Haberi “Köstebek kavgası” başlığıyla sayfanın sağ ortasında iki buçuk sütuna 10 santim ve fotoğraflı anons olarak verdi.
VE DİĞERLERİ
Cumhuriyet: İddiayı 9 sütuna manşete taşıyan tek gazeteydi. Haberi Kılıçdaroğlu’nun ağzından, “O köstebek Atalay” başlığıyla okurlarına duyurdu.
Milliyet: Haberi büyüten bir diğer gazete ise Milliyet oldu. Milliyet “Atalay’a ağır suçlama” başlığını kullandığı haberi, sürmanşette 6 sütuna ve fotoğraflı olarak yayınladı.
Vatan: “Köstebek kavgası” başlığını tercih etti ve habere manşet altında dört buçuk sütuna 12 santim yer verdi.
Hürriyet: Sayfanın altlarında dört sütuna sekiz santim kullandığı haberi, “Dosyadaki köstebek Bakan Beşir Atalay” başlığıyla okurlarıyla paylaştı.
Posta: Habere sayfanın en altında altı sütuna beş santim yer ayırdı, “Köstebeği açıkladı” başlığını tercih etti.
Çağdaş demokrasilerde elbette her gazetenin farklı bir siyasi çizgisi ve yayın politikası olur; gündemdeki önemli gelişmeleri de kendi tavrına göre okurlarıyla paylaşır… Ancak asla bir ana muhalefet liderinin iddiasını görmezden gelmeye, çürütmeye, küçültmeye ya da abartmaya soyunamazlar…
Oysa bizde bu; neredeyse her gün yapılır hale geldi…
Size önerim bugün bütün gazeteleri alın ve torunlarınıza miras bırakmak için saklayın…
Olur ya; 40-50 yıl sonra bu gazetelere bakıp, bugünün “medya tarihi”ni çok daha iyi anlamak isteyebilirler.
VAROL ERSOY
Tüm yazılarını göster