’’eyüp Can Ne Yaptı Ki Şimdiye Kadar Bundan Sonra Ne Yapacak?’’

KESKİN KALEM keskinkalem@medyaradar.com
Referans ne yaptı ki ‘Yeni Radikal’ ne olsun?

Hanzade Doğan’ın dediğine göre Radikal Gazetesi ile Referans’ın birleşmesinden ortaya daha güçlü bir sinerji çıkarılması hedefleniyor. Oluşumun başına da Eyüp Can gelecek.

Eyüp Can çok başarılı bir yayın yönetmeni görüldüğünden olsa gerek yaratılacak olan bu sinerjinin başına getirilecek. Bu durumda sormak gerekmiyor mu ‘Eyüp Can ne yaptı ki şimdiye kadar bundan sonra ne yapacak?’

Aslında hiç de umrumuzda olmamalı bu birleşme. Ancak işin ucunda işten çıkarılacak çok sayıda meslektaşımız olacağından bunu sorgulamamız gerek.

Kısaca özetleyelim o zaman Eyüp Can ne yapmış Referans’ta:

- Dünyanın neresine giderseniz gidin, gazeteciliğin temeli muhabirliktir kuralı değişmez. Haberin kaynağı muhabirlerdir. Eyüp Can ne yapmıştır peki? Muhabirlerle iletişim dahi kurmamıştır. Referans’ın ‘Haber Merkezi’ ve ‘Finans’ muhabirlerinin hangisiyle asansörlerdeki zoraki selamlaşmalar hariç konuşmuştur? Muhabirlerin masalarının arasından her zaman asık ve soğuk yüz ifadesiyle geçmiştir.
- Gazetedeki hemen hemen tüm işlerini Genel Koordinatör Sefer Levent’e yaptırmıştır. Kendisi ise daha çok köşesinde yazacağı konulara odaklanmış, Türkiye’nin önde gelen işadamları, siyasetçisi gibi isimlerle ‘özel anılar ve demeçler’ peşine düşmüştür.
- Haber takibi o kadar zayıftır ki, Referans’ın gündeme oturmuş bir manşeti dahi yok gibidir. Zoraki girdiği haber toplantılarında doğru dürüst haber talimatı dahi vermemiştir. Ankara Temsilcisi Erdal Sağlam da olmasa ekonomik-politik haber hiç de olmayacaktır.
- Gazetedeki müdür-koordinatör sorunlarına hep duyarsız olmuştur.
- Emek sömürüsü yapmıştır. Kadrosuz, sigortasız onlarca kişi çalıştırmıştır. Çalışanlarının sorunlarına duyarsız kalmıştır.
- Buna rağmen kurum içi ve dışı torpillerle bazı kişileri bölüm şefi-müdür yapmıştır.
- Üç yıl önce, maddi anlamda çanlar Referans için çaldığı ve Eyüp Can’ın kulağı bu konuda Doğan ailesi tarafından çekildiği zaman oluşturulan ekler bölümü kısa bir süre sonra dağıtılmıştır. Çünkü gerekli reklam alınamamıştır. Eyüp Can reklam departmanını da Zaman Gazetesi’nden getirdiği ekiple oluşturmuştur. Şu anda bu ekibin hepsi bir tarafa gitmiştir.
- Eklerin başına ise gazetenin sigorta yazarı Noyan Doğan getirilmiştir. Doğan, bolca sigorta eki yapacak ve ciddi reklam geliri de sağlayacaktır. Ama Noyan Doğan bunların hiçbirini yapmamıştır. Hatta Eyüp Can, Noyan Doğan’a karşı delil toplamış ancak nedense ona karşı yaptırıma gücü yetmemiştir.
- Eyüp Can’ın bir diğer projesi ‘Hızlı Balık’ da istenile seviyeye gelememiştir. Hatta iktidardan çoğu isimle arası iyi olan Eyüp Can, geçtiğimiz yıl Hızlı Balık ödüllerinde hükümetten kimseyi getirememiştir. İş dünyası da desteğini çekmiştir.
- Radikal-Referans birleşmesi açıklandığından beri gazeteye doğru dürüst gitmeyen Eyüp Can, çalışanlara üstü kapalı çoğu kişiyi işten çıkaracaklarını söylemiş. Muhabir, editör, müdür kimse uzun zamandır hiçbir şeyi takmıyormuş gazetede.
- Tüm bunlar nedeniyle çalışanlardan kimsede Referans’ı sevme ve aidiyetlik duygusu gelişmemiştir.

Kısaca özetlersek, Eyüp Can Referans’ta sadece künyede varlık göstermiştir.
Doğan Grubu yöneticileri bilmiyor mu tüm bunları? Tabi ki biliyor herkes gibi.
Peki neden Eyüp Can? Asıl soru bu. Hangi çıkar ilişkileri için seçilmiştir kendisi?
Siz karar verin artık Eyüp Can nasıl bir sinerji yaratacak...
Yazık Radikal’den ve Referans’tan işten çıkarılacak onlarca basın emekçisine.
Yazık!

KESKİN KALEM
Tüm yazılarını göster