5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi

- Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Soylu:- "Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) öncü bir kuruluş olacak"- "Helal ekonomisi küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı"

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) öncü bir kuruluş olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Anadolu Ajansı (AA) global iletişim ortaklığında düzenlenen 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi'nde “Helal Endüstrisinde Standardizasyon, Akreditasyon ve Belgelendirme” konulu bir panel gerçekleştirildi.

Zafer Soylu, panelde yaptığı konuşmada, Müslümanların gıda ürünleri harcamalarının 1,2 trilyon dolara yaklaştığını belirterek, helal belgesine sahip gıda ürünlerinin pazar hacminin ise 415 milyar dolar seviyesinde olduğu bilgisini verdi.

Gıda, tekstil, eczacılık ve kozmetik ürünleri ile turizm ve seyahat gibi hizmet sektörlerinde Müslümanların yaptığı harcamanın da 1,9 trilyon doları bulduğunu aktaran Soylu, finans sektörünün de eklenmesiyle helal ekonomisinin küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığına işaret etti.

Dünyada bir de helal belgelendirme pazarı oluştuğunu anlatan Soylu, helal standartları ve belgelendirmesine yönelik farkındalığın giderek arttığını söyledi.

Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerin helal belgelendirme konusunda geciktiğini ve yeterince ortak hareket edemediklerini anlatan Soylu, bu noktada Türkiye’nin bir projesi olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) misyonuna dikkati çekti.

Soylu, şunları kaydetti:

“Helal konusunda SMIIC’i en temel uluslararası kuruluş olarak görüyoruz. SMIIC ortak bir helal belgelendirme sistemine esas teşkil edecek standartları oluşturdu. Artık bir Müslüman dünyanın neresinde olursa olsun SMIIC tarafından akredite edilmiş bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun verdiği helal belgesini görünce gönül ferahlığıyla o ürün veya hizmeti tüketebilecek. Büyüyen helal belgelendirme pazarı gösteriyor ki helal konusunda farkındalık gün geçtikçe artıyor. Helal standartları ve belgelendirmesi alanında ortak çerçeve ve akreditasyon mekanizmasının Müslüman ülkeler arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldıracak ve ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacaktır.”

Soylu, Türkiye’de kurulan Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) yakında faaliyete geçeceğini belirterek, “HAK öncü bir kuruluş olacaktır. HAK’ın itibarından yararlanmak isteyen yerli ve yabancı belgelendirme kuruluşları kuruma başvuracak ve akredite olacaktır. Helal ürün talep eden tüketiciler de HAK’a akredite olmuş belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgelerini tercih edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.


- “Müslüman olmayanlar da helal gıda tüketmek istiyor”


Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi Fetva Departmanı Direktörü Abdulqahir Qamar ise “Müslüman olmayanlar da helal gıda tüketmek istiyor; çünkü helal ürünler saf, sağlıklı ve kaliteli. Helal bir ticari mesele değil, daha çok dini bir mesele. Helal sektörü üzerinde daha fazla dini gözetime ihtiyaç var. Kişisel satın alma gücü kullanılarak da bir denetim uygulanabilir. Böylece helal ürün ve hizmet uygulamalar daha fazla devreye alınabilir.” diye konuştu.

Dünya Helal Günü Kurucu Başkanı Jamel Jinna da “Her ülkede aynı helal standartlar olmalı. İlkeler değişmemeli. Elele verip tek bir sistem kurmalıyız.” dedi.

Oturuma, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt de katıldı.