5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü
- KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Oktar:- "Bir ülke kadınlarına ne kadar fazla politika ve karar mekanizmalarında rol model olarak yer verirse, o ölçüde de kadın girişimci sayılarının artmasına önemli bir katkı sağlayacaktır"
İSTANBUL (AA) - Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü için basın açıklaması yayımladı.
Konuya ilişkin yazılı açıklamada, 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı hatırlatılarak, o dönemde Avrupa'daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmazken, Türkiye'nin bu adımı kararlılıkla attığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, kadınların Türkiye'de 82 yıldır oy kullandığını, siyaset yaptığını ve milletvekili seçilebildiklerini bildirerek, "Ancak geldiğimiz noktada elde ettiğimiz sonuçların son derece yetersiz olduğu ortadadır. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görev yapan 550 milletvekilinden sadece 81'i kadındır. 27 üyeli bakanlar kurulunda sadece bir kadın bakan vardır. Bir ülke kadınlarına ne kadar fazla politika ve karar mekanizmalarında rol model olarak yer verirse, o ölçüde de kadın girişimci sayılarının artmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Türk ekonomisine yeni bir heyecan katacağından emin olduğumuz kadınlarımız, artık rol model olarak hayatımızın her aşamasında karşımıza çıkmalıdır. Bu sayede 100 binler seviyesinde seyreden kadın girişimci sayımız, geleceği artarak karşılamanın gururunu yaşayacaktır." ifadelerini kullandı.
Ekonomik ve sosyal yaşamda olduğu gibi siyasi faaliyetlerde de kadınların katılımlarının sağlanmasının, kadınların potansiyellerinin, birikimlerinin ve enerjilerin siyasete yansıtılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Oktar, Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınların akıl ve deneyimlerinden yararlanmadan Türkiye'nin yarınlarına güvenle bakmasının mümkün olmadığının altını çizdi.
Oktar, şunları kaydetti:
"Ülkemizin sürdürülebilir bir şekilde kalkınması ve toplumsal refahı yükselterek hedeflerine ulaşması için çoğulcu demokratik bir siyaset yapılanması şarttır. Kadınların yeterince temsil edilmediği bir siyasi yapı Türkiye'yi çoğulcu demokratik bir rejime ve çağdaş uygarlık seviyesine taşımakta zorlanacaktır. Kadınların siyasette yeterince temsil edilmediği bir ortamda Türkiye’yi geleceğe taşıyacak ortak akıl ortaya çıkamayacaktır. Kadınların girişimci potansiyellerini gerçekleştirmelerine ve ülkemizde kadın istihdamının artmasına destek olan KAGİDER, siyasette kadınların tam katılımı ve temsili sağlanmadığı sürece diğer alanlarda da hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığının bilincindedir. KAGİDER olarak daima bu bilinçle hareket edeceğiz, seçme ve seçilme hakkını 82 yıl önce kazanan kadınlarımızın, bu hakkı kullanarak siyasette ve kamu yönetiminde daha fazla temsil edilmelerini her zaman destekleyeceğiz."