"4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı"
- Yazar ve karikatürist Kadıoğlu:- "Fuarda hem yazar hem de çizer olmanın avantajını kullanıyorum. Her kitap alana çocuğun kendi portresini çizerek, o kitaba aidiyet duygusunu kazandırıyoruz. Ben de yeteneğimin zekatını, çocukların portresini kitaplarına çizerek ödüyorum."
İSTANBUL (AA) - Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliğince düzenlenen "4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı"nda karikatürist, yazar ve Can Kardeş Çocuk Dergisi Yayın Koordinatörü Demirhan Kadıoğlu, Yeni Asya Neşriyat standında okurlarıyla buluştu.
Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu fuarda kitaplarını da imzalayan Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yayınlarıyla ilgili yeni çalışmalar içerisinde olduğunu anlattı.
Kadıoğlu, "Yetiştirilmiş Hayatlar" adlı romanının devamı niteliğinde yeni bir roman hazırladığını belirterek, "Çocuk kategorisinde çizgi romanlar ve hikayeler yazmaya devam ediyorum. Yine değerler eğitimiyle ilgili çalışmalarımız yolda. Metinleri hazır. Çizimleri de hazırlanıyor. Onlar da 3 aylık bir süreçten sonra diğer fuarlara yetişecek." dedi.
"Fuar kitapçılığı" ve "fuar yazarlığı" gibi bir kategori oluşturulduğunu ve bundan hoşlanmadığını dile getiren Kadıoğlu, şöyle devam etti:
"Şartlar buna zorluyor. Sıkıntımız bu. Yoksa yazarı kendi haline bırakırsanız, sağlam projeler ortaya çıkarır. Nasıl ki çocukları dershaneler ve okullarda at yarışı gibi koşturuyorlar. Yayıncılar da maalesef yazarları bu noktada at gibi koşturuyor. Öğrencilerin ve yetişkinlerin kitaba ilgisi çok güzel. Fakat kitap satışları bu noktada aynı oranda seyretmiyor. Bir de fuarda dikkatimi çeken nokta, burayı ziyarete gelenler hep öğrenci. Okullardan takviye öğrenci gelmese, fuar bomboş olacak maalesef. Yetişkinleri söylemiyorum. İnşallah gençlerin fuara olan bu ilgisi devam eder."
Kadıoğlu, öğrencilerin daha çok "Mahsun" adlı çizgi roman eserine ilgi gösterdiğine işaret ederek, "Geçen yıl 8 kitap olan 'Mahsun' serimize 2 kitap daha ilave ettik ve 10'a tamamladık. Yani bir set halinde tam macera şeklinde çizgi roman olarak devam ediyor. Tabii kendi karakterimiz olarak lanse etmeye çalışıyoruz. Çünkü malum Cartoon Network'un gibi mecraların karakterinin karşısında bizim baş etmemiz zor ama hiç olmazsa topal karınca misali ne kadar su taşıyabilirsek. Biz de kitap yayınlarımızda o şekilde kendi meramımızı anlatmaya çalışıyoruz. Özümüze dönme noktasında çizgi romanı kullanıyorum." ifadelerini kullandı.
Çizgi romanlarında "Nasrettin Hoca", "Keloğlan", "Hacivat" ve "Karagöz" gibi karakterlere de yer verdiğini aktaran Kadıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kendi değerlerimizi hatırlatarak, kendi masal kahramanımızı oluşturuyoruz. Fuarda hem yazar hem de çizer olmanın avantajını kullanıyorum. Her kitap alan çocuğun kendi portresini çizerek, o kitaba aidiyet duygusunu kazandırıyoruz. İnanın dört yıl sonra bile çocuk 'Bu kitabı severek saklıyorum.' diyor. Çünkü genelde çocuklar kitabı okuduktan sonra atarlar ama kendi resminin içinde bulunduğu kitabı özenle saklıyor. Biz de kitap sıkıntısı yaşayarak, bir kitabı tekrar tekrar okuyarak büyüdük. İnşallah çocuklara tekrar okuma ve aidiyet duygusunu kazandırmak istiyoruz. Ben de yeteneğimin zekatını, çocukların portresini kitaplarına çizerek ödüyorum."