39 gazeteye yasak geldi, gazeteciler tepki gösterdi!

Savcı Kiraz fotoğrafını yayınlayan gazetelere gelen cezaya gazeteciler tepki gösterdi.

Basın İlan Kurumu’nun, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındıktan sonra yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaydan yaklaşık 3 ay sonra 39 gazeteye, 1 ile 12 gün arasında ilan vermeme cezası verdi.

Basın Konseyi bir açıklama yayınlayarak, bu cezayı özgür basının önüne çıkarılan dev bir engel olarak tanımladı ve şunları söyledi:

Basın İlan Kurumu yönetimin verdiği bu talihsiz karar aslında; gazetecileri terörist ilan eden ve gazeteleri terör propagandası yapmakla suçlayan zorlama bir karardır.

Haber peşinde koşan gazeteciler teröristlikle suçlanamazlar. Bu kararla ancak yıpratılmak ve yıldırılmak istenebilirler.

Zorlama kararla, gazetelere yöneltilen bu suçlamanın, basın ahlak yasasındaki “Suçu tahrik ve teşvik etmek ve küçüklerin, gençlerin kişiliklerinin gelişmesini olumsuz etkileyecek yayın yapılmaması” ilkesi ile bağdaştırılması ise mümkün değildir.

Sadece gazetecilik refleksi ile hareket eden gazetecilerin amacının, kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkını yerine getirme işlevi olduğunu düşünüyoruz.

Gazetecilerin terörist sıfatıyla yaftalandığı bu talihsiz, cezalandırıcı ve yasaklayıcı karardan, bir an önce dönülmesini bekliyoruz.

TGS: UTANÇ VERİCİDİR

Türkiye Gazeteciler Sendikası da Basın İlan Kurumu’nun 39 gazeteye ilan vermeme cezasına şu açıklamayla tepki gösterdi:

Basın İlan Kurumunun (BİK) gazetelere uyguladığı ilan kesme cezası basın özgürlüğüne vurulan bir darbedir.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği 31 Mart'taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası veren Basın İlan Kurumu Yönetimi bu yanlışından bir an önce dönmelidir.

Gazetelerin yaptıkları haberleri, yayınladıkları fotoğrafları Basın İlan Kurumu yönetimine sorması kabul edilemeyeceği gibi, Basın İlan Kurumunun da bu konuda cezai yaptırım sahibi olması basın özgürlüğü açısından utanç vericidir.

62. hükûmetin yaptığı baskılar, açtığı davalar ve akreditasyon uygulamaları yetmezmiş gibi Basın İlan Kurumunun hükûmet silahşörlüğüne soyunması, kendi görev ve sorumluluklarının dışında hareket etmesi aba altından sopa göstermektir.

Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Basın İlan Kurumu yöneticilerini bu uygulamadan vazgeçmeye, kendi işlerini yapmaya çağırıyoruz.