3 bin yıllık sır çözüldü: Harita Nuh'un Gemisini gösteriyor

Araştırmacılar, yaklaşık 3 bin yıllık Babil tabletinde dünyanın en eski haritasını inceleyerek, haritanın üzerindeki sembollerin Nuh'un Gemisi'ne işaret ettiğini keşfetti. Nuhun gemisinin Doğu Anadolu Bölgesinde olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, yaklaşık 3 bin yıl önce Babil medeniyetine ait olan tablette dünyanın en eski haritasını çözümledi. Haritanın Nuh'un Gemisi'nin konumunu gösterdiği Keşfedildi.

İmago Mundi olarak bilinen Babil bu eseri, 1882'de Irak’ta keşfedildi ve Britanya Müzesi’nde sergileniyor. Bu dairesel harita, Babillilere özgü çivi yazısıyla yazılmış sembollerle dünyanın ilk yaratılışına dair açıklamalar içeriyor. Geçen ay, araştırmacılar bu antik tablette daha önce fark edilmeyen dini referansları ortaya çıkardı. Ayrıca tabletin arka yüzünde, seyahate çıkan bir gezginin yolda karşılaşabileceklerine yer verildi. Tablette "yedi fersah yol aldıktan sonra büyük bir parsiktu kabı kadar kalın bir şeye ulaşacakları" ifade edildi. Buradaki "parsiktu" terimi, Babil metinlerinde tufandan kurtulmak için gereken geminin boyutunu tanımlamak için kullanılıyordu.

GİZEMLİ YOLCULUK VE 'ARARAT' DAĞI

Araştırmacılar bu işaretleri takip ettiklerinde "Urartu Bölgesi" olarak bilinen yere ulaşıyorlar. Urartu Bölgesi olarak adlandırılan yer ise bugün Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor. Mezopotamya'dan gelen eski bir tufan hikayesinde bir adamın ailesiyle birlikte hayatı korumak için bir gemi indirdiği bu bölge, İncil’de Nuh’un gemisinin konumlandığı "Ararat Dağı"na denk geliyor. Britanya Müzesi küratörü Dr. Irving Finkel, "Babil metinlerine göre bu bir gerçekti ve bu yolculuğu yaparsanız tarihî geminin kalıntılarını görebilirdiniz" diye açıklama yaptı.

BABİL'DEN GELEN TUFAN HİKAYESİ

Tablet, Babil’in tanrısı Ea’nın, Utnapiştim adlı bir karaktere tufandan kurtulması için bir gemi yapmasını emrettiği bir hikayeye dayanıyor. Bu hikaye, Gılgamış Destanı’nda da anlatılıyor. Destanda, tufandan sonra Utnapiştim'in ailesiyle ve hayvanlarla birlikte kurtulduğu aktarılıyor. Bu anlatı, bazı açılardan İncil ve Kuran'daki Nuh’un Gemisi hikayesiyle paralellik gösteriyor.

BİLİMSEL TARTIŞMALAR VE BULUNTULAR

OdaTV'de yer alan habere göre; Ararat Dağı, bazı bilim insanları için Nuh’un Gemisi'nin konumlandığı yer olarak kabul edilse de, bu görüş biliminsanları arasında sıkça tartışılan bir konu. 2023 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde yapılan kazılarda, dağda insan yaşamına dair kil ve deniz materyalleri bulundu. Ancak, bazı araştırmacılar bu oluşumların doğal yollarla şekillendiğini savundu. Sydney Üniversitesi'nden Dr. Andrew Snelling gibi bazı uzmanlar ise, Ararat Dağı'nın tufandan sonra oluştuğunu, bu nedenle geminin burada olamayacağını öne sürüyor.