21. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım'da başlayacak

- İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı:- "1989 yılından bu yana Türkiye’den ve dünyadan sahne sanatları alanındaki en özgün, en dikkat çekici örnekleri izleyiciyle buluşturan festivalimiz, bu yıl programında 6 uluslararası, 13 yerli yapıma yer veriyor"- Festival Direktörü Yılmaz:- "Seyircimizin...

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin Zorlu PSM'de gerçekleştirilen basın toplantısına katılan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, iki yılda bir gerçekleştirilen festivalin artık her yıl yapılacağını belirterek, "Bu kararı hayata geçirmede, İKSV'yi heyecan, dayanışma ve dostlukla destekleyen izleyicilerimiz, sanatçılar ve sponsorlarımıza gönülden teşekkür ederek başlamak istiyoruz. 1989 yılından bu yana Türkiye’den ve dünyadan sahne sanatları alanındaki en özgün, en dikkat çekici örnekleri izleyiciyle buluşturan festivalimiz, bu yıl programında 6 uluslararası, 13 yerli yapıma yer veriyor." dedi.

Eczacıbaşı, iki hafta sürecek festivalin yan etkinlikleri olarak sanatçı, oyuncu ve tiyatro eleştirmenleri için atölye çalışmaları, söyleşiler, oyunculuk üzerine ustalık sınıfları ve film gösterimlerinin de gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, bu etkinliklerden, özellikle sahne sanatları alanında eğitim gören gençlerin faydalanacağını umduklarını aktardı.

İKSV'nin, özellikle gençler için etkinliklerin erişilebilirliğini artırmayı ve daha fazla kişinin kültür sanat yaşamına katılımını sağlamayı hedeflediğini sözlerine ekleyen Eczacıbaşı, şunları kaydetti:

"İstanbul Tiyatro Festivali, tiyatro profesyonelleri için dünya sahnelerine açılan bir kapı olma özelliğini de taşıyor. 2014'ten bu yana festival kapsamında düzenlediğimiz uluslararası platform aracılığığıyla, yerli sahneden başarılı örneklerin, dünyanın en önemli festival ve mekanlarının programlarında yer almalarına katkıda bulunuyoruz. Platforma davet edilen uluslararası festival direktörleri, tiyatro profesyonelleri ve eleştirmenleri festivalde kendileri için hazırladığımız özel programı takip ediyor ve Türkiye'den sanatçı ve topluluklarla tanışma imkanı buluyor. Geçtiğimiz yıl 70'in üzerinde katılımcıyı ağırlayan bu paltformun, bu yıl da önemli uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi için bir zemin yaratacağına inanıyoruz."

- "İki yılda bir yapılan festival İstanbul'a yetmiyordu"

Festival Direktörü Leman Yılmaz da İstanbul gibi büyük bir kentte iki yılda bir yapılan tiyatro festivalinin yeterli olmadığını ifade ederek, "Seyircimizin yabancı yapımları iki yılda bir ancak festival programında izleyebildiğinin farkındaydık. Yerli ve yabancı yapımların her geçen gün gelişen bir üretim ağı içinde olduğunun ve bu sürece festivalin ayak uydurması gerektiğinin bilincindeydik. Çalışmalarımızı hızlandırdık ve 2017'den başlayarak İstanbul Tiyatro Festivali'ni her yıl düzenlemeye karar verdik." diye konuştu.

Önceki yıllarda mayıs ayında düzenlenen festivalin kasım ayına alındığını sözlerine ekleyen Yılmaz, kentin yapısal faktörleri, ilk gösterimlerini festivalde yapan oyunların yurt dışı festivallerinde de yer alabilmesi için yeterli zamana sahip olması, sezona hazır olmaları, yurt dışındaki festivallerin ve tiyatroların sezon programlarıyla eş zamanlı olabilmek adına bu değişikliğin yapıldığına vurgu yaptı.

- Onur Ödülleri Duygu Sağıroğlu ile Zeynep Oral'a takdim edildi

Festival kapsamında verilen üç onur ödülünden ikisi de Eczacıbaşı tarafından yönetmen, senarist, dekoratör ve akademisyen Duygu Sağıroğlu ile gazeteci-yazar Zeynep Oral'a takdim edildi.

Onur Ödülü'ne layık görülen Sağıroğlu, bu ödülü hiç beklemediğini ve şaşırdığını söyleyerek, "Beni son yıllarda daha çok sinemacı olarak kabul etti insanlar. Daha evvel de Sinema Onur Ödülü bana verildiği için İKSV tarafından, artık tiyatro onur ödülünü kimsenin vermeyi düşünmeyeceğini sanıyordum ve üzülüyordum tabii. Bu ödülü bana verdiğiniz için çok mutlu oldum." ifadelerini kullandı.

Sağıroğlu, kendisi için hazırlanan videodan dolayı çok duygulandığını da dile getirerek, "İKSV'ye bütün sanatçılar adına teşekkür ediyorum, bunca yıldır dünyanın en ilginç sanatsal olaylarını ayağımıza kadar getirmiş olması ve böyle bir festivali çok uzun yıllar böyle bir ülkede inatla sürdürebilmiş olması nedeniyle." değerlendirmesinde bulundu.

Festivalin diğer Onur Ödülü'nü alan Zeynep Oral ise John Lennon'ın Imagine adlı şarkısı çıktığı dönemde gazeteciliğe başladığına işaret ederek, "Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yoldan daha ileri, daha eşitlikçi, daha özgür bir ufka aydınlığa götürecektim bu ülkeyi. Nasıl mı? Elbette sanatla. Sanatı herkesle paylaşarak, herkese musallat ederek ve herkesin kılarak. Ama sanatlar içinde biri vardı ki gönlümde bambaşka bir hükümranlığı vardı, tiyatro. Niçin tiyatro? İnsandan insana, dolaysız olduğu için. Seyirci önünde var olabildiği için. Birçok değerli insandan, en çok Muhsin Ertuğrul'dan öğrenmiştim ki tiyatro, sahnesi kir tutmaz. Sadece yaşanan her alana ayna ya da büyüteç tuttuğu için değil, yalan ve doğruyu birbirinden ayırdığı için seviyorum tiyatroyu. Sahici olanla sahte ve yoz olanı birbirinden ayırdığı, sorgulamamızı sağladığı ve eleştirel düşünceye açık olduğu için." şeklinde konuştu.

Festivalin üçüncü Onur Ödülü ise önemli koreograflardan Angelin Preljocaj'a, 18 Kasım'da Zorlu PSM'de sahnelenecek son eseri Fresk'in gösteriminin ardından sunulacak.

Yurt dışından 6, Türkiye'den 13 olmak üzere 19 tiyatro, dans ve performans topluluğunun, 55 gösterinin yapılacağı festival, 18 farklı mekanda tiyatroseverlerle buluşacak.

Öğrencilerin kültür sanata erişimini artırmak ve kolaylaştırmak amacıyla başlattığı projelerden bir yenisi de 21. İstanbul Tiyatro Festivali'nde hayata geçecek. Koç Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş'ın sponsorluğunda festival programındaki tüm öğrenci biletleri 10 liradan satışa sunulacak.

Festival, 26 Kasım'da sona erecek.