20 GAZETEYE ORTAK DEKLARASYON YÜZÜNDEN CEZA GELEBİLİR!
20 gazetenin bir araya gelerek yayınladıkları deklarasyonun Rekabet Kanunu'nu ihlal olarak yorumlanır, Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma olarak değerlendirilirse çok büyük ceza gelebilir.
Gazetenin dün yayınladıkları ortak deklarasyon ile televizyon ve internet sitelerinin gazetelerin haber ve köşe yazılarını kullanmalarını engellemeleri medya kulislerinde günün konusu oldu.
Gazetelerin bu girişiminin yasal olup olmadığı da bir tartışma konusu. Habertürk'te bugün konu hem hukuki hem de medya boyutlarından yorumlandı.
Fikri ve Sınayi Haklar uzmanı Avukat Sadife Karataş gazetelerin ortak deklarasyonunun hukuken geçersiz olduğunu ileri sürdü. Karataş 20 gazetenin bir araya gelerek yayınladıkları deklarasyonun Rekabet Kanunu'nu ihlal olarak yorumlanabileceğini, ilanın Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma olarak değerlendirilirse çok büyük ceza gelebilceğini söyledi.
"Ben konuya bütün olarak bakmak gerekir diyorum. Bütün hukuki süreçte çalıntı ile alıntı arasındaki teknik fark bizim yasalarımızda var." diyen Karataş sözlerini şöyle sürdürdü:
KAYNAK GÖSTEREKER YENİDEN YAYIM SERBEST
"Basın Kanunu kaynak göstermek suretiyle yeniden yayımı serbest bırakmış. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda ise 'haber istisnası' var. Kamu düzeni, genel menfaat için istisna düzenler.
Gazetede günlük haber ve içeriğin yayınının serbest olduğunu ve kısıtlanamayacağını söylüyor.
Makale ve fıkraların iktibas hakkının saklı tutulabileceğini ancak bunların da kısaltılarak alınmasını serbest bırakıyor.
HİÇ BİR HUKUKİ GEÇERLİLİKLERİ YOK
Gazetelerin bir araya gelerek "Bizim haberlerimizi alamazsınız" demelerinin hiç bir hukuki geçerliliği yok.
Bir bilimsel eserden dahi haber için alıntı yapmak mümkün. Bu durumda sınır da haksahibinin hukuki menfaatlerine zarar verecek şekilde kullanmak.
Yani ne yapılması gerektiğinin kriterleri ortada.
REKABET KURULU ÇOK BÜYÜK CEZA VEREBİLİR
Yayınlanan deklarasyon canı yanan medya gruplarının çığlığı olabilir. Ama bunun hukuki bir geçerliliği yok. Hatta 20 gazetenin bir araya gelip topluca "hiç bir şeyimizi kullanamazsınız" dediği deklarasyon, eğer rekabeti sınırlayıcı bir eylem olarak yorumlanırsa Rekabet Kanunu gereğince Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma sayılabilir. Yasanını Dördüncü maddesi bunu düzenliyor. Bu durumda çok büyük bir para cezası verebilir Rekabet Kurulu.
Yeniden yayın serbesttir diye yasal düzenlemeler varken, gazetelerin sınırları aşan kullanıma müdahale etmeleri tabi ki onların hakkı. Ancak böyle bir deklarasyon ile de bir yere ulaşmak mümkün değil.