2. Global Satshow

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Aka:- "Uluslararası uzay endüstrisine ürün ve hizmet sağlayarak aranılan bir ülke olmak adına gerekli adımları atma yolunda ilerliyoruz" - "Euroconsult firmasının hazırladığı rapora göre, 2016-2025 yıllarını kapsayan dönemde her yıl 50...

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, uluslararası uzay endüstrisine ürün ve hizmet sağlayarak, aranılan bir ülke olmak adına gerekli adımları atma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator's Association - ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI'ın destekleriyle düzenlenen 2. Global Satshow başladı.

Aka, 2. Global Satshow kapsamında düzenlenen "Uydu Endüstrisindeki Geleceğin İşbirlikleri" başlıklı oturumda, genç, teknolojiyi içselleştirmiş ve büyüyen iş gücüne sahip Türkiye'nin, uydu ve uzay teknolojileri alanında gelişmekte olan bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye'de uydu haberleşme hizmetinin TÜRKSAT uyduları üzerinden sağlandığını bildirdi.

Türkiye'nin uyduları hakkında bilgi veren Aka, TÜRKSAT 1B, TÜRKSAT 1C, TÜRKSAT 2A, TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının farklı yıllarda uzaya gönderilerek, hizmete sunulduğunu bildirdi.

TÜRKSAT uydularının uzayda konumlandığı jeosenkron yörünge uyduların yanı sıra alçak irtifa yörünge uyduları üzerine de çalışmalar yapıldığını anlatan Aka, Türkiye'nin 1990’lı yıllarda satın alma yöntemiyle kullanmaya başladığı uzay teknolojilerini, 2000’li yılların başından itibaren milli olarak geliştirmeye başladığını kaydetti.


- "40'tan fazla şirket uydu işletmecisi olarak faaliyet gösteriyor"


Aka, uydu işletmecisi olarak günümüzde 40'tan fazla şirketin faaliyet gösterdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bunlardan biri de ülkemizin tek uydu operatörü olan TÜRKSAT’tır. Yakın gelecekte, Türkiye’de uydu endüstrisi alanında geliştirilen bazı sistemlerin uluslararası düzeyde talep görmesi beklenmektedir. Yapılacak iş birlikleriyle beraber bu alanda daha fazla tecrübe kazanılmasını ve kazanılan yetenekler ile uzay teknolojileri alanında diğer ülkelere ürün sağlayacak duruma gelmeyi planlamaktayız. Bu amaçla gerek milli altyapı gerekse insan kaynağımızı geliştirmek adına yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. Uluslararası uzay endüstrisine ürün ve hizmet sağlayarak, aranılan bir ülke olmak adına gerekli adımları atma yolunda ilerliyoruz."

TÜRKSAT'ın uydu haberleşmesinde mevcut yörünge haklarının korunması ve yeni pazarlara girilmesi konusunda 10 yıllık uydu planlama çalışmalarına liderlik ettiğine dikkati çeken Aka, milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın TÜRKSAT'ın katkılarıyla TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY), Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), Aselsan ve CTech iş birliğiyle üretildiğini anlattı.

Aka, 42 derece doğu yörüngesinde işletilecek uydunun, bu yörüngede televizyon yayıncılığı ve farklı bantlarda haberleşme için kapasite artışı sağlayacağını işaret etti.

Önümüzdeki dönemde fırlatılacak TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B ve TÜRKSAT 6A uydularıyla mevcut kapsama alanının artarak, dünya karalarının yüzde 71’ine ve dünya nüfusunun ise yüzde 91’ine ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Aka, mevcut yörünge haklarının kısıtlı olması ve sürekli artan mali yükler nedeniyle kapsama alanlarının genişletilmesi için çeşitli iş birlikleri yaptıklarını ve geliştirilen bu iş birlikleri neticesinde son kullanıcıya yönelik hizmetlerimizi artırmaya gayret ettiklerini söyledi.


- "Uydu platformu üretiminde işbirliklerinin artması bekleniyor"


Inmarsat ile stratejik iş birliği anlaşması imzalayan TÜRKSAT'ın mobil uydu haberleşmesi hizmetlerini de verme imkanı bulduğunu dile getiren Aka, gelecekte planlanacak Inmarsat veya TÜRKSAT uydularında da stratejik ortaklık yolunda bazı adımların atılmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Aka, küresel ölçekte gerçekleştirilen bir diğer iş birliği örneğinin ise Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan TRT World televizyon kanalının 10 farklı uyduyla dünya kapsamasının TÜRKSAT aracılığıyla yapılması olduğunu belirtti.

Uydu ve uzay teknolojileri üretim endüstrisinde söz sahibi olma yolunda önemli adımların atıldığını vurgulayan Aka, Türkiye'nin dünyada sektörel gelişmeleri de yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının artması için çok büyük bir gayret ve hassasiyet içinde olmaya devam ettiklerini dile getiren Aka, "Euroconsult firmasının hazırlamış olduğu rapora göre, 2016-2025 yıllarını kapsayan dönemde her yıl 50 kilogram ve üzeri kütleye sahip bin 450 uydunun fırlatılması öngörülmekte. Bahsi geçen dönemde fırlatılacak toplam bin 450 uydunun 260 milyar dolarlık bir market değerine sahip olacağı tahmin edilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Aka, son yıllarda dünya uydu üretim endüstrisinde trendler göz önüne alınırsa özellikle maliyetlerin düşürülmesi amacıyla ortak uydu platformu üretimi alanında iş birliklerinin artmasının beklendiğini kaydetti.