10. Dönem İdari Yargı Hakim Adayları Kura Töreni
- Adalet Bakanı Bozdağ:- "Hakim ve savcı sayısı konusunda Türkiye bugün, Avrupa Birliği standartlarında değil. Önümüzdeki süreç içerisinde hakim ve savcı sayımızı CEPEJ'in raporunda ifade ettiği rakamlara çıkarmak için önemli adımlar atacağız. Önümüzdeki süreçte, önemli sayıda hakim ve savcı...
ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcı sayısı konusunda Türkiye'nin bugün, Avrupa Birliği standartlarında olmadığını belirterek, "Önümüzdeki süreç içerisinde hakim ve savcı sayımızı CEPEJ'in (Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu) raporunda ifade ettiği rakamlara çıkarmak için önemli adımlar atacağız. Önümüzdeki süreçte önemli sayıda hakim ve savcı alacağımızı buradan bir kez daha ifade etmek isterim." dedi.
Bakan Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) konferans salonunda düzenlenen 10. Dönem İdari Yargı Hakim Adayları Kura Töreni'nde konuştu.
Mesleğe yeni başlayacak hakimlerin başarılarının önemli bir noktasına tanıklık ettiklerini vurgulayan Bozdağ, bugün mesleğe başlayacak hakimlerin bu aşamaya gelinceye kadar pek çok zorlu aşamayı geride bıraktığını anlattı.
Hakim adaylarına seslenen Bozdağ, Türk milleti adına yargılama yapacak ve karar vereceklerini, Türk milletinin aradığı adaleti kararlarıyla tesis edeceklerini bildirdi.
Hakim adaylarından adaleti ayakta tutmalarını, kararlarına duygularının etki etmesine izin vermemelerini isteyen Bozdağ, anayasa, kanun ve hukuka bağlı vicdan çerçevesinde, delil durumuna göre karar vermelerinin en büyük vazifeleri olduğuna dikkati çekti.
Bozdağ, hakimin, Mecelle'deki tanımını hatırlatarak, buna göre hakimin sahip olması gereken nitelikleri sıraladı.
Hakimlerin karar verirken karşısındakini mutlaka sonuna kadar dinlemesini isteyen Bozdağ, hakimleri herkes etkilemeye çalıştığını, bunun anayasal bir hak olduğunu ifade etti.
- "Lütfen gerekçelerinizi siz kendiniz hazırlayın"
Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:
"Önemli olan, anlatılanlar içinden fehim anlayışıyla doğruyu eğriden ayırmak ve adaletin gerektirdiği doğru kararı bulup çıkarmaktır. Marifet orada, siz onu başaracaksınız. Yoksa her gelenin anlatımıyla kararın böyle bir tarafa gider sonra başka tarafa giderse o zaman rüzgarın önündeki yaprak gibi olursunuz. Doğru kararları verme imkanınız olmaz. Rüzgarın önündeki yaprak gibi de olmayacağız. Biz adalete bağlı, anayasaya bağlı, kanunlara bağlı, hukuka bağlı olacağız. Esen rüzgarlar bizi o yana, bu yana savursa bile bağlı olduğumuz adalet ağacından asla koparmamalıdır. Kopardığı zaman zaten bizim nereye gideceğimiz belli olmayacağı gibi vereceğimiz kararın da ne olacağı kesinlikle belli olmaz. O yüzden de buna özen göstermenizi bunu özellikle rica ediyorum."
Mahkeme kararlarında gerekçenin önemine de işaret eden Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Öyle bakıyorsunuz, 16 bin sayfalık gerekçeli kararı görüyorsunuz. Bir kararın haklılığını anlatmak için 16 bin sayfaya gerek duyuyorsunuz, o kararda sıkıntı var demektir. Onun için gerekçelerinizi hem kısa hem öz hem de okunan kişinin o kararın doğruluğuna ikna edecek nitelikte olması son derece önemlidir. Lütfen gerekçelerinizi siz kendiniz hazırlayın. Zabıt katiplerine veya yanınızdaki başka yardımcılarınıza lütfen gerekçe yazdırmayın. Siz yazarsanız, yazdırırsanız, hem öğrenme imkanınız olur hem de planladığınız ilk gerekçelerde değişiklik yapma imkanı bulursunuz. Ve gerekçelerdeki isabet oranınız daha da yüksek olur. Buna da özen göstermenizi özellikle rica ediyorum."
- "Hakim savcı sayısı AB standartlarında değil"
Hakim ve savcı sayısı konusunda Türkiye'nin bugün, Avrupa Birliği standartlarında olmadığını aktaran Bozdağ, Avrupa Konseyine üye ülkelerde 100 bin kişiye ortalama 20,3 hakim, 11,1 savcı düştüğünü, Türkiye'de ise bu rakamın 100 bin kişiye 12,5 hakim, 6,4 savcı olduğu bilgisini verdi.
Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki süreç içerisinde hakim ve savcı sayımızı CEPEJ'in raporunda ifade ettiği rakamlara çıkarmak için önemli adımlar atacağız. Önümüzdeki süreçte önemli sayıda hakim ve savcı alacağımızı buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Şu anda Türkiye'de hakim ve savcı sayımız, 14 bin 661'dir. 2002'de bu rakam hakim ve savcı sayımız 9 bin 349'dur. Bugün 14 bin 661, artış oranı yüzde 57'dir. İdari yargıda halen bin 112 hakim ve savcı görev yapmaktadır. 2002 yılında idari yargıdaki 146 iken şuanda 206 olmuştur. Burada da önemli girişimler yaşandı. Önümüzdeki dönemde açılmış mahkemelere, hakim ve savcı ataması yapılacak, bu sayı biraz daha yukarı çıkacaktır."