Takviye gerekiyorsa, size en uygun kalsiyum türünü seçmek önemlidir. Kalsiyum karbonat ve kalsiyum sitrat en yaygın seçeneklerdir. Almanız gereken kalsiyum miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir; genellikle yetişkinler için günde 1.000 ila 1.200 miligram arası önerilir.
AŞIRI KALSİYUM ALIMINDAN KAÇININ!
Kalsiyum takviyeleri genellikle yemeklerle birlikte alındığında daha iyi emilir. Yüksek dozda kalsiyum almanız gerekiyorsa, bu dozu gün boyunca birkaç seferde almanız, emilimi artırabilir ve olası yan etkileri en aza indirebilir. Doktorunuza danışmadan kalsiyum takviyeleri kullanmayın. Özellikle kalp hastalığı veya kardiyovasküler sorunları olan bireyler, kalsiyum takviyeleri konusunda dikkatli olmalıdır.
Yüksek dozda kalsiyum mevcut sağlık sorunlarınızı kötüleştirebilir ve kalp krizi riskini artırabilir. Böbrek hastalığı olan ya da böbrek taşı geçmişi bulunan kişiler aşırı kalsiyum alımından kaçınmalıdır, çünkü bu durum böbrek sorunlarını daha da kötüleştirebilir.
Kalsiyum takviyeleri, kan sulandırıcılar ve bazı antibiyotikler gibi ilaçlarla etkileşime girebilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız, takviye almadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Diyetinizden yeterli miktarda kalsiyum alıyorsanız ve bir eksiklik yaşamıyorsanız, kalsiyum takviyesi almak gereksiz olabilir ve potansiyel olarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı kalsiyum alımının vücut üzerinde olumsuz etkileri olabilir.