Almanya'da Türk döneri krizi büyüyor... Tescil için kritik dönemeç... AB'nin gündeminde

Almanya ile Türkiye arasındaki döner tartışması kızışıyor. Ankara'nın döneri tescil ettirmek için AB'ye yaptığı başvuruda kritik dönemece girildi.

Almanya'da Türk döneri krizi büyüyor... Tescil için kritik dönemeç... AB'nin gündeminde - Sayfa 1

Döner üretimi için Avrupa çapında uygulanan standart bir düzenleme olmalı mı? Eğer olmalıysa, çerçevesi nasıl çizilmeli? Türkiye ve Almanya'daki döner lobisi bu sorular etrafında bir süredir pek de iştah açıcı olmayan bir uzlaşmazlık içinde. Bu tartışmanın arka planı ise İstanbul merkezli Uluslararası Döner Birliği'nin (Udofed) Avrupa Birliği'ne dönerin 'geleneksel ürün adı' (TGS) tescili için yaptığı başvuru.

113
Almanya'da Türk döneri krizi büyüyor... Tescil için kritik dönemeç... AB'nin gündeminde - Sayfa 2

Alman Haber Ajansı'na (dpa) göre, 2022'de yapılan bu başvuruda kritik karar aşamasına gelindi. Ajansa göre yetkili makam olan Avrupa Komisyonu günlerdir bu talebi inceliyor.

213
Almanya'da Türk döneri krizi büyüyor... Tescil için kritik dönemeç... AB'nin gündeminde - Sayfa 3

DW Türkçe'nin aktardığına göre, itirazların kabul edilebilir olarak değerlendirilmesi halinde ihtilafın çözümü için istişareler başlayacak. Bu aşamada oy birliğiyle bir çözüme ulaşılamaması halinde ise AB üye devletlerinin temsilcilerinden oluşan bir komite konuyu ele alacak. Bu komite, oy çokluğuyla varacağı kararla Komisyon'a başvuruya onay verip vermemesi gerektiğini bildirecek.

313
Almanya'da Türk döneri krizi büyüyor... Tescil için kritik dönemeç... AB'nin gündeminde - Sayfa 4

TÜRKİYE'NİN BAŞVURUSU KABUL EDİLİRSE NE OLACAK

Başvurunun kabul edilmesi halinde Almanya'da döner üretiminde dana ve genç sığır ile hindi etinin kullanılması yasa dışı olacak. Zira Türkiye'nin başvurusu, döner üretiminin en az on altı aylık sığırların etinden veya en az altı aylık koyunların but ve/veya sırt etinden yapılmasını öngörüyor. Buna tek alternatif ise tavuk göğsü ve/veya tavuk budundan yapılan tavuk döner olarak gösteriliyor. Ayrıca marine etme aşaması için hangi malzemelerin kullanılabileceği, et dilimlerinin ne kadar kalınlıkta olması gerektiği ve ne kadar süreyle marine edilmesi gerektiği gibi detaylar da standart düzenlemeye tabii olacak.

413