28 Tem 2014 16:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

Alman gazetesi Müslümanlardan özür diledi!

Alman Bild gazetesi, yazarlarından Nicolaus Fest'in İslam karşıtı ifadeler içeren makalesi nedeniyle özür diledi.

Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild'in hafta sonu yayını olan Bild Am Sonntag'da yayımlanan ve Müslümanları ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve antisemitizmle suçlayan yorum siyaset dünyasında ve sosyal medyada büyük tepki topladı.

Bild Am Sonntag Genel Yayın Yönetmeni Mario Horn, büyüyen tepkiler üzerine akşam saatlerinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bild Am Sonntag duyguları incitti. Açıkça ifade ediyorum: Biz İslam düşmanı değiliz. Oluşan izlenim için özür dilerim" ifadesini kullandı.

Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann da pazartesi günü yayımlanacak makalesini akşam saatlerinde Twitter üzerinden paylaştı. Yazar Nicolaus Fest'in makalesindeki görüşlere katılmadığını vurgulayan Kai Diekmann, Bild gazetesi ve Axel Springer medya grubunun İslam dini ile İslamcı ideoloji arasında ayrım gözettiğini kaydetti. Diekmann, Bild gazetesi internet portalında manşetten yayınlanan makalesinde şunları kaydetti:

"İslam'a ve Allah'a inanlara karşı genellemelere ve aşağılayıcı açıklamalara Bild ve Axel Springer'de yer yoktur. Dini çatışma ekseninde tartışmak tam da bizim istemediğimiz bir şey. Buna öncülük etmek, destek vermek, bunu sürekli varmış gibi gündeme getirmek istemiyoruz. Çünkü tarihin de bize yeterince gösterdiği gibi bunlar hep yıkıcı bir şekilde sonuçlanmıştır."

ÖZCAN MUTLU'DAN SERT ELEŞTİRİ

Bild gazetesi, gazetedeki İslam karşıtı yoruma sert tepki gösteren Yeşiller Partisi Milletvekili Özcan Mutlu'ya internet sitesinde konuk yazar olarak yer vererek yorumunu yayınladı. Nicolaus Fest'in yazısını "Katıksız ırkçılık" olarak nitelendiren Mutlu, yorumunda şunlara yer verdi:
"Yazarın nefret söylemi önyargıyı, korkuları ve insan düşmanlığını körüklüyor. Uyum sorunları ve olası çözüm yolları ile ilgili konuları memnuniyetle tartışırım. Ama polemik ve nefret içerikli cümleler ne yazık ki bir tartışmaya imkan vermiyor."

Mutlu, İslam ve Müslümanlar hakkında ortaya atılan genellemelerin uyumu, farklı kültür ve dinlerin Almanya'da barışçıl bir şekilde bir arada yaşamasını zehirlediğini vurguladığı yorumunu şu cümlelerle bitirdi:

"Bild gazetesinde, Yahudiler ya da başka dini topluluklara karşı aynı ifadelerle nefreti körükleyecek bir yoruma yer verilemeyeceğini düşünüyorum. Hatta bundan eminim."

TARTIŞMA SOSYAL MEDYADA DA SÜRDÜ

Kamuoyundaki tepkilerin ardından Bild Am Sonntag Genel Yayın Yönetmeni Mario Horn özür dilerken, yazar ve gazetenin genel yayın yönetmen yardımcısı Nicolaus Fest'in görüşlerinde ısrar etmesi dikkati çekti. Feust, Twitter'da paylaştığı mesajında, "İslam ile İslamcılık arasında sınır var mı? Antisemitist gösterilerde anneler ve normal insanlar da vardı" değerlendirmesini yaptı. Bu ifadeler üzerine Bild Am Sonntag Genel Yayın Yönetmeni Mario Horn, Twitter üzerinden "Tabi ki bu sınır var!!!" yanıtını verdi.

BÜYÜK TEPKİ ÇEKEN YORUM

Nicolaus Fest, "İslam, entegrasyona engel" başlıklı yorumunda, Müslümanları ırkçılıkla, hoşgörüsüzlük ve antisemitizmle suçlamış, Almanya'nın göçmen ya da mülteci kabul ederken bunu dikkate alması gerektiğini iddia etmişti. Kendisinin dinlere saygılı bir ateist olduğunu savunan Fest, makalesinde, "Tanrı'ya inanmıyorum ama Hristiyanlık, Yahudilik ya da Budizm de beni rahatsız etmiyor. Sadece İslam artan oranda beni rahatsız ediyor. Müslüman kökenli gençlerin orantısız boyutta suç işliyor olmaları beni rahatsız ediyor. İslam'ın kadın ve eşcinsellere öldürmeye hazır hoşgörüsüzlüğü rahatsız ediyor" ifadesini kullanmıştı.

Fest, Almanya'daki göçmenlerin topluma uyumu konusunda diğer dinlerin değil ama İslam'ın bir engel oluşturduğunu iddia ederek "Sığınma ve göç konularında bu dikkate alınmalı. İthal ırkçılığa ihtiyacım yok ve İslam'ın sembolize ettiği diğer şeylere de ihtiyacım yok" ifadesiyle yazısını noktalamıştı.

Almanya'da muhalefette olan Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yazıya çok sert tepki gösterirken, "İslam'a karşı nefreti körükleyenler, Yahudi düşmanlığına karşı çabalarında inandırıcı olmaz" değerlendirmesinde bulunmuştu. Beck, gazete yönetimine çağrıda bulunarak "Bild yorumundan dolayı bütün Müslümanlardan özür dilemeli" görüşünü aktarmıştı.