24 Tem 2007 11:00 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:49

AK PARTİ'NİN BAŞARISININ ARDINDA NELER VAR?..İŞTE YÜZDE 46.6 ZAFERİNİN 10 SIRRI!..

AKP'nin iktidardayken oy artırma rekoru kırdığı 22 Temmuz seçimlerinde aldığı sonuçta etki yaratan başlıca faktörler şöyle sıralandı.

AKP'nin 22 Temmuz seçimlerinde kazandığı başarının arkasında, halkın güncel sorunları konusunda atılan somut adımlar ve nakdi-ayni transferlerden cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Genelkurmay Başkanlığı'nca yayımlanan gece bildirisi üzerine tırmanan tartışmaya kadar bir dizi ciddi faktör rol oynadı.
Milliyet'in gözlemlerine göre, AKP'nin iktidardayken oy artırma rekoru kırdığı 22 Temmuz seçimlerinde aldığı sonuçta etki yaratan başlıca faktörler şöyle:


1 - SAĞLIKTA RADİKAL ADIMLAR:
AKP'nin 4,5 yıllık iktidarı döneminde sistematik olarak en somut adım attığı alan oldu. Önce Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastaneleri ile Sosyal Sigortalar Kurumu'na ait SSK hastaneleri birleştirilerek, ikinciler aleyhine olan yoğunluk hafifletildi.
SSK'lıların doğrudan devlet hastanelerine gitmeleri sağlandı.
İkinci radikal adım, sadece devlet memurlarının doğrudan başvurusuna izin verilen üniversite hastanelerinin kapısı SSK'lılar ile Bağ-Kurlulara da "sevksiz" olarak açıldı. Böylece, aile üyeleri de dikkate alındığında yaklaşık 50 milyon kişiyi ilgilendiren bir adım atıldı. Kurum eczanelerinde saatler süren ilaç kuyrukları da AKP iktidarı döneminde atılan bir adımla kaldırıldı.


2 - YOKSULLAR İÇİN 500 BİN KONUTA DOĞRU:
Toplu Konut İdaresi, AKP iktidarına tekabül eden dönemde 276 bin 511 konut yaptı. Bu konutların 130 bin 830'u orta ve dar gelir grubuna, 59 bin 455'i ise alt gelir grubu ile yoksullara yönelik olarak yapıldı. TOKİ'nin verilerine göre halen inşaat aşamasında olan konut sayısı da 273 bin 479'a ulaştı.


3 - EĞİTİMDE BURS, YARDIM, KADRO, OKUL, AF:
AKP iktidarı döneminde 2000-2005 yılları arasında üniversiteyle çeşitli nedenlerle ilişiği kesilenler için "öğrenci affı" çıkarıldı. 32 devlet, 5 vakıf üniversitesi kuruldu, 5 binden fazla okul yapıldı. Özlük hakları nedeniyle tepki çekse de çok sayıda üniversite mezununa çalışma olanağı sağlayan "sözleşmeli öğretmenlik" hayata geçirildi. Öğrenci bursları yüzde 200'ü aşan oranlarda artırıldı. Yoksul ailelerin ilköğretime gönderdiği çocuk başına şartlı nakit transferleri yapıldı. İlk ve ortaöğretimde bedava ders kitabı uygulamasına geçildi.


4 - DAİMİ İŞÇİYE ZAM, GEÇİCİYE KADRO:
Ekonomide en başarısız olduğu alan işsizlik olarak gözlenen AKP, seçim öncesi süreçte önemli bir adım attı. 20 Nisan'da Köşk'ün onayından geçen yasa ile belediyeler dahil kamuda çalışan 218 bin geçici işçiye daimi kadro olanağı sağlandı.
Kamuda çalışan yaklaşık 320 bin işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesinde varılan uzlaşmayla 550 YTL olan en düşük işçi ücreti yüzde 34,5 oranındaki artışla 740 YTL'ye çıkarıldı.


5 - ÇİFTÇİYE İYİ FİYAT, BORÇ ERTELEMESİ:
7 Haziran'da açıklanan hububat alım fiyatları enflasyon oranlarını katladı. Alım fiyatı yüzde 13-14 oranlarında artırılan buğdayda destekleme primi tutarları da yüzde 29 oranında yükseltildi. Beyaz arpada alım fiyatı yüzde 21 arttı. Arpa, çavdar ve yulafta ton başına destekleme primi de yüzde 40 oranında yükseldi. Çiftçinin ürünü kota uygulanmadan alındı, ürün bedelinin yüzde 25'i hemen ödendi.
Çiftçiye 2007 için öngörülen 5.3 milyar YTL'lik Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin tamamı ilk kez yılın ilk yarısında ödendi. Kalite fındık için müdahale alım fiyatı geçen yıla göre yüzde 29 oranında artırıldı, aylara göre kademeli artış içeren fiyat ilanı yapılarak satış için acele edilmemesi istendi.
Çiftçiye Ziraat Bankası üz