AK Parti nisan ayı ekonomi bülteni
- AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan aylık ekonomi bülteninin nisan sayısına göre Türkiye 2015’te yüzde 4 büyüyerek, en hızlı büyüyen dördüncü G20 ülkesi oldu- Geçen yılın şubat ayında 2,4 milyar lira açık veren merkezi yönetim bütçesi, bu yılın aynı ayında 2,4 milyar lira...
ANKARA (AA) - AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan aylık ekonomi bülteninin nisan sayısı yayımlandı. Bültende yer alan bilgilere göre,Türki̇ye, 2015’te yüzde 4 büyüyerek, en hızlı büyüyen dördüncü G20 ülkesi oldu.
AK Parti nisan ayı ekonomi bülteninde, kadroya alınacak taşeron işçilerin sayıları, bütçedeki olumlu performans, Türkiye’nin hızlı büyüyen ekonomisi, trafik sigortasında sabit fiyat uygulamasına geçilmesinin planlanması ve enflasyon başlıkları yer aldı.
- Taşeron işçiler
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taşeron işçilerin kadroya alınacağı yönündeki sözlerinin kamuoyunda heyecan ve mutluluk yarattığı belirtilen bültende, hangi alana ne kadar kadro verileceği rakamlarla paylaşıldı. Buna göre kamuda görev yapan 720 bin 277 taşeron işçi bulunuyor. Bu işçilerden 313 bin 980'i mahalli idareler, 209 bin 976'sı üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu idareleri bünyesindeki merkezi yönetim döner sermaye, 157 bin 21'i merkezi yönetim, 39 bin 300'ü da KİT’lerde çalışıyor.
- Bütçede olumlu performans
Bültendeki rakamlara göre geçen yılın şubat ayında 2,4 milyar lira açık veren merkezi yönetim bütçesi, bu yılın aynı ayında 2,4 milyar lira fazla verdi. Aynı dönemde faiz dışı fazla yüzde 44,4 artarak, 6,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bu gelişmede sermaye giderleri ile faiz harcamalarındaki düşüş ve vergi gelirlerindeki güçlü artış önemli rol oynadı.
- Türki̇ye, 2015’te yüzde 4 büyüdü
Bültende yer alan bilgilere göre, Türkiye, 2015'te yüzde 4 büyüdü ve 23 AB ülkesini geride bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) piyasa beklentilerinin üstünde, yüzde 5,7 arttı. Böylece, kesintisiz 25 çeyrektir büyüyen Türkiye ekonomisi, 17 çeyreğin en yüksek performansını sergiledi.
2015'teki yüzde 4’lük büyüme, küresel ekonomideki olumsuzluklar, yakın coğrafyadaki jeopolitik sorunlar, aynı yıl içinde yaşanan iki genel seçim ve terör saldırılarına rağmen gerçekleşti.
Türkiye’nin 2015'teki ekonomik büyüme performansı, birçok gelişmiş ülke grubu ortalamasının da oldukça üzerinde oldu. Türkiye 2015’in tamamında, hem yüzde 1,9 olan AB ortalamasının hem de yüzde 1,6 olan Avro Bölgesi ortalamasının üzerinde büyüdü.
- Türkiye, 2015’te en hızlı büyüyen dördüncü G20 ülkesi
Türkiye ekonomisi, G20 ülkeleri için IMF tarafından öngörülen, yüzde 3,3’lük büyüme seviyesinin de oldukça üzerinde bir performans ortaya koydu. IMF öngörülerine göre, Türkiye'nin, Çin, Hindistan ve Endonezya’nın ardından 2015’te en hızlı büyüyen dördüncü G20 ülkesi oldu.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamlarına göre, tüketici fiyat endeksi mart ayında yüzde 0,04 düşerken, yurt içi üretici fiyat endeksi yüzde 0,40 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,46 oldu. TÜFE'de, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,96 artış gerçekleşti.
- Dış ticaret açığı azaldı
Şubat ayında dış ti̇caret açığı yüzde 32,8 azalarak, 3 mi̇lyar 165 mi̇lyon dolar oldu.TÜİK tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre, 2016 yılı Şubat ayı ihracatı, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 1,4 artarak, 12 milyar 406 milyon dolar, ithalat ise yüzde 8,1 azalarak, 15 milyar 571 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bültende, trafik sigortası için yeni düzenlemeyi de içeren Torba Kanun tasarısının TBMM’ye sevk edildiği hatırlatıldı. Tasarıyla, uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasıyla ilgili tereddütlerin giderilmesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan hallerin de açıklığa kavuşturulacağı kaydedildi.